Opštinske novine

Стр. 434

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

венске Народне скупштине, 5 октобра 1926 г. положен је камен темељац Чехословачког дома, у коме су биле предвиђене и просторије за школу. Претседник Чехословачке републике г. Тома Масарик, одобрио је да ова школа може да носи његово име. 1927 год. уселила се Чехословачка школа у своју нову зграду. Сада ова школа има 99

ђака, који су смештени у два одељења основне и једно одељење више народне школе. Ученици у школи уче поред чехословачких и југословенске предмете: југословенски језик, земљопис и историју. По подне је у Дому приређена свечана дечја академија, на којој су узела учешћа чехословачка деца изводећи програм на чехословачком и нашем језику.

Скупштина удружења домачица и матера

11 јуна у своме дому, који се налази у Његушевој улици, после двогодишњег прекида рада, Удружење домаћица и матера одржало је своју прву годишњу скупштину после оне, коју је Удружење одржало у 1930 години. Удружење је основано још 1926 године, када је пре две године престало да ради да је многима изгледало да Удружење више не постоји. Први разлог ове паузе било је рђаво материјално стање овог удружења доведено великим новчаним издацима око оснивања Школа за домаћице ,у целој земљи. За ове две године Удружење је један велики део свог дуговања успело да одужи, тако да сад може понова са пуно воље почети да ради. Скупштину је у присуству многих делегата отворила тачно у 10 часова претседница г-ђа Мара Трифковић, са једним топлим поздравним говором упућеним делегатима из Београда и унутрашњости. У исто време, изнела је, у кратким потезима, значај рада Удружења домаћица и матера. На скупштини били су многобројни делегати међу којима су запажени: изасланик Њ. В. Патријарха прота г. Јосић, изасланик Министра социјалне политике и народног здравља, г. др. Стеван Загорац, изасланик Министра унутрашњих послова инспектор г.

Брзак, изасланик Министра просвете, инспектор г-ђа Малвина Гогић. Такође били су заступљена преко својих чланица и скоро сва остала женска друштва из Београда. Са Скупштине упућен је телеграм Високој покровитељици овог Удружења Њ. В. Краљици Марији следеће садржине: У име Главног одбора 'Удружења домаћица и матера и свих пододбора, молим Ваше Величанство, да благоизволи примити са скупштине уверење оданости, љубави и дубоког поштовања. Претседница Главног одбора Мара Трифковић; секретар Мара Тица. Затим је секретар г-ђа Тица прочитала извештај о раду Удружења у прошлој години. Удружење је однеговало и спремило за добре домаћице неколико генерација. Пошто су извештаји примљени једногласно је изабрана нова управа у коју су ушли: за претседницу поново је избрана г-ђа Мара Трифковић; за потпретседнице г.-ђе Ана Марковић и Дара Старчевић; за секретаре г-ђе Жижа Петровић и Мара Ристивојевић-Тица; за благајника г-ђа Мица Стефановић. Са избором управе Скупштина Удружења домаћица и матера била је завршена.