Opštinske novine

београдске новине

Стр. 337

У дечјем обданишту дошколске радничке деце (Београд)

Наше је село запуштено, некултурно осиротело. Њега у многоме даве незнање, неписменост, алкохолизам, беда материјална и духовна. Нема народа који је по благородству своје душе достојнији среће, а да живи несрећније од наших сеоских маса; нема народа у свету који је виши по природним особинама духа од нашег народа, а да живи нижим и примитивнијим животом од југословенског сељака.

твовања изводи у најгушћим редовима југословенског народа —• ја сам у овом чланку изабрао да говорим о једној новој, исто тако великој улози, која је до сада у нашој јавности најмање осенчена и најмање обрађена. То су његовп социјални задаци, то је социјална улога Југословенског сокола у градовима и селима. Није проста жеља добронамерних људи да се Југословенски соко заложи свом својом у истини исполинском снагом за остварење својих социалннх задатака. Напротив, ти социјални задаци нашега Сокола потичу из самог духа његовога битисања, из самог његовог устава.

Соколство, преко својих сеоских чета, одређено је својом историском мисијом, да постане један од највећих и најпресуднијих фактора његове цивилизације и најјачих бо-

У њему су, као светиња, исписани животно снажни редови: да је једна од најсветијих дужности Сокола, да сваки његов члан постане до највише могућности физички, морално, интелектуално и економски усавршена социјална јединица. А да ли један човек може да то постане, кад је неписмен, кад га притискује беда духа и тела, скученог предрасудама и незнањем, кад га дави тешка екопомска потчињеност, која често одлази до понижавајућих граница ропства, и низак стандард живота, толико низак да он у њему толико пута завиди животу богаташких паса?! Ето, зато су социјалне дужности Соколства еминентно високе, и по своме рангу долазе на једно од првих места у дугачком низу његових дужности и његовог животног програма.

раца за ренесансу југословенског народа преко изграђивања нових генерација. Југословенско Соколство мора да сузбија неписменост у народу, јер неписмен је народ као слеп човек, који не види лепоте природе, која га окружава. Оно има да разбија тврђаву његових укорењених предрасуда, ропских заблуда и празноверица, у којима се његов дух апатично уљуљкује толиким празним вековима. Соколство исто тако има да уништи алкохоличарску манију, лудило пијанчења, култ ракије у нашем добром али непросвећеном народу, јер је трезвеност битан услов за велики препорођај југословенских маса. Соколство има да се свим својим силама бори у борби противу туберкулозе у народу, и да у томе правцу буде најбољи помагач и