Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ Н О В И Н Е свој рад. Пре свега, било је потребно створити један основ помоћу кога се може плански и корисно пристунити послу. Један од првих организациоиих радова Централног уреда било је спремање правилника, који утврђује програм и правац рада. Овај правилник озакоњен је и обнародовам у комуналном листу престоничке општине, у мају исте године. Тако је правилник о надлежности и пословању прве наше дечје комуналне институције и пре доношења новог Закона о заштити деце и младежи дао дечјој заштити у Београду здрав и добар правац: „Општииски Централни уред за заштиту матера, деце и младежи", руководи целокупном заштитом матера, деце и младежи на гериторији Опшгине града Београда у оквиру своје законске надлежности. Он врши јавну заштиту (пуну или делимичну) над свом децом и младежи, која у својој породици нису могла бити никако иди нису довол>но заштићена! Према томе уред развија своју делатност на здравственом, као и на социјалиом пољу. Он прихваћа дете са свим његовим потребама. Дете више не лута од установе или од надлештва до надлештва, него угрожено дете, чим је пронађено са стране уредских органа, збрињава се, према постојећим приликама и захтевима дечјег организма, а сву бригу око сређивања правних и економских прилика детета спроводи ауторитативно уред. С тога је један од првих задатака уреда да потиомогне старатељске власти. „У случају кад се за дете не може наћи други старатељ, чиновници општинског Централног уреда за заштиту матера, деце и младежи могу се примити дужности старатеља, « то за једно или више деце". Ова тачка правилника је од нарочите важности за наше локалне прилике, јер у Београду још не постоји званично старатељство, које је срж дечје заштите. Чињеница да су чиновници уреда старатељи за већи број деце основ је за развигак званичног старатељства код нас. Централни уред поклања велику пажњу овом проблему и вероватно ће се ску.пљањем драгоценог материјала и искуством знатно допринети, да се питање званичног дечјег старатељства и код нас реши у што краћем времену, јер само оада ће уложени труд и сретства одређена за дечју заштиту донети жељену корист општини, држави и друштвеној заједници, ако се званично и јавно води о томе рачуна, да се све што је детету намењено најсавесније искористи. Дете се штити док не одрасте и док се не оспособи за самосталну животну борбу. Сва деца, којима породица из ма кога разлога не може осигурати права на живот, морају наћи уточиште у дечјем уреду, где ће се званично и ауторигативно бранити дечје право.

' -1. I Стр. 351 Централни уред, к^ао сасвим -нова установа ове врсте, успео је за три године свога рада, да оствари донекле ,и свој програм, иако су материјална сретства, којим је располагао, била врло скромна. Велика пажња посвећена је информативном делу рада како би се што бол>е уочиле потребе угрожене београдске деце, те се према томе и развио начин рада. За прве три године било је уписано у картотеку Централног уреда 3.795 деце, која су делом била доведена у ову установу, делом су била пронађена од стране уредских органа. У току овог времена престала је да се води евидгнција у картотеци дечјег уреда о 1.403 детета, пошто им или није више била потребна јавна заштита, или су се одселила из Београда. У почетку 1934 године води Дечји уред евиденцију о 2.392 деце.

Купање одојчади у обдаништима за одојчад (Београд)

За ово време могао је дечји уред за просечно 57% деце да интервенише позитивно а за 43% незаштићене и незбринуте деце није се могло интервенисати услед отсуства материјалних средстава. Збрињавање деце претстављао је нарочити проблем, пошто Централни уред не располаже ни са једном установом, која је у стању да тренутно прими угрожено или напуштено дете. Такође, немамо довољан број домова и специалних установа за васпитање и подизање деце разног доба. С тога је Београдска општина, на иницијативу Цвнтралног уреда, и поред тешких економских прилика, приступила 1933 године подизању Дечјег прихватишта, које ће се у овој години и завршити. Дечје прихватиште је неопходна установа престоничке Општине, јер оно је кључ и врага за дечју заштиту уопште. Дечје прихватиште се по-