Opštinske novine

Воја Симић. одборник О. г. Београда и члан Школског одбора за град Београд

Београдска општина за хигијенске и здраве школе

Југословенски народ је велики по своме духу и славан по својим јуначким подвизима; да би своју слободу сачувао он је вековима за своју слободу крв лио. Све је жртвовао за њу, и кроз уста свога народнога песника, из кога избија неупоредиви пример љубави за свој народ и његову слободу, цео народ кличе: Падајте браћо! Плин'те у крви! Оставте села, да гори плам, Бацајте сами у огањ децу; стресге с' себе ропство и срам! И Југословенски народ бацао је своју децу на жртвеник слободе и није имао времена у вековном ропству, да се својој деци

Нова основна школа у улици Војислава Илића

посвети. Дајући оно што му је најсвегије, своју рођену децу, наш херојски народ извојевао је своју слободу. Али и после ослобођења од непријатед>ског робовања, наш се народ дуго, стотину година борио са променљивом јуначком срећом и хватао се у коштац са много јачим непријатељем, све до онога часа, док није пошао у борбу за коначно народно ослобођење и уједињење.

Сада, када су спуштене и савијене славом увенчане националне заставе, наш се народ посвећује својој деци — нашој узданици. Деца су будућност сретнијих дана за нашу лепу Југославију. Ми, који смо сгварали велику отаџбину, морамо се побринути да је оставимо у аманет и духовно и физички снажној деци, која морају бити задахнута оним великим националним духом, који живи у историји Југословенског народа. Да би наша деца могла постати понос нације, света нам је дужност да учинимо све, да она још у њиховом раном детињству осете шго је мог.уће мање горчине. Посветимо се како њиховом просвећивању, школској програмској настави, тако исто и изградњи њиховог телесног развијања, јер у здравом гелу и дух је здрав. У широким слојевима нашега народа, деца код својих родитеља не живе онако како би требала да живе, што долази једино из неразумевања основних појмова дечје заштите, како физичке, тако и моралне. То се мора поправити на тај начин, што се имају организовати у народу предавања о дечјој заштиги. Та предавања најлакше би одржавали свештеници, учитељи и срески лекари, они су најближи народу и они ће широке масе народа поучити у каквом стању треба своју децу хигијенски одржавати, исхрањивати и васпитавати. * Данашња Општинска управа града Београда поклонила је пуну пажњу дечјим установама, а специјално основним школама. Школски одбор за град Београд, на чијем је челу сам претседник Београдске општине, има свој радни програм о даљем подизању хигијенски изграђених школа, тако да ће у извођењу свога школског програма ићи до крајњих граница могућности, ценећи са једне стране велики значај здравих школа, а са друге стране вредност пуне дневне наставе. Између осталих, у пројекту су и ове нове школе: на Чукарици (или Бановом Брду), Душановцу (или Маринковој Бари), Железничкој колонији у Кошутњаку, Булбулдеру, Гундулићевом Венцу и Дедињу.