Opštinske novine

Стр. 388

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

На почасној трибини: изасланик Њ. В. Краља ђенерал г. Павловић, Претседник Краљевске Владе г. Никола Узуновић, министри: г. г. Бож. Ж. Максимовић, ђенерал г. Миловановић, Улмански и др., претседник Народне скупштине г. Др. Коста Кумануди, претседник Сената г. Др. Томашић, страни дипломатски кор, Суд О. г. Б., претставници Краљ. Аакадемије, Држ. савета, врховни рабин г. Др. Алкалај и т. д.

са Министрима: г. г. Божом Максимовићем, Гргом Анђелиновићем, др. Деметровићем, Улманским и др. Новаком. Претседник Сената, г. др. Томашић, дошао је са сенаторима у друштву претседника Народне скупштине, г. др. Косте Куманудиа и потпретседника г. Хасанбеговића. На челу генералитета дошао је командант Београда армиски ђенерал г. Војислав Томић са Министром војске и морнарице арм. ђенералом г. Миловановићем. У првим редовима био је и маршал Двора, дивизиски ђенерал г. Аца Димитријевић, који

На пет минута пре 9.30 часова довезао се у пратњи епископа г. Венијамина Њ. Св. Патријарх, кога је у црним одеждама дочекало око 70 свештеника а после Њега дошао је изасланик Њ. В. Краља, ђенерал г. Павле Павловић. Чим је стигао изасланик Њ. В. Краља и заузео почасно место на трибини, Њ. Св. Патријарх, уз асистенцију епископа г. Венијамина и око 70 свештеника, отпочео је опело. На јектеније наизменично су одговарала певачка друштва: Прво београдско и хор студенага Теолошког факултета.

је такође активно и херојски учествовао у одбрани Београда. На почасној трибини заузели су места претставници Београдске општине, на челу са прегседником г. Милутином Петровиће^м, и потпретседницима г. г. Васом Лазаревићем и Добром Богдановићем, који је као претседник Одбора за ову сахрану на место свечаности дошао јошу7часова, и кметом-правником господином Добривојем Вујићем. Од страних претставника први је стигао румунски посланик на нашем Двору г. Гуранеску, а затим грчки г. Мелас, затим пољски г. Шварцбург Гинтер, белгијски г. Ромре де Вишне и други. Истовремено су стигли војни аташеи свих држава, које су за време Светског рата војевале на страни Савезника.

стижу групе разних друштава и корпорација са својим заставама. Међу првима стигли су у живописној народној ношњи делегати из Скопске Црне Горе, који су, као први регрути из 1914 године из Јужне Србије, бранили Београд у десетом кадровском пуку. За њима су одмах дошли четници са својим црним заставама, из свију крајева државе. Већ око 8 часова сва места на Малом Калимегдану била су поседнута. Преко 50.000 људи тискало се да прође поред ковчега са костурима и да се поклони сенима витезова, палих у одбрани Београда. Преко десет певачких друштава заузело је место иза ковчега. Неколико минута после 9 часова на почасну трибину испред ковчега ступио је претседник Краљевске владе, г. Никола Узуновић,