Opštinske novine

Стр. 312

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

млађима свет остаје, јер та деца одмах ступају у породични живот, у коме се развија међусобна љубав и поштовање. Хранитељи су дужни слати децу у основну школу, те се деца одмах одузимају оним-а, који неће да је дају у .основну школу. Надзор над том децом води у првом реду цело село, које је у правом смислу речи проширена породица.

Градска деца у сеоским колонијама (село Милошевац)

У селу се зна тачно, што се у свакој кући догађа, а напосе се пази, како се поступа са туђим дететом, које се налази у породици, те се јавља „Народној заштити", ако се не поступа с дететом као са својим властитим.

Онде где се налазе хигијенске станице, имају надзор над том децом директори тих станица и сестре помоћнице. Мимо тога има „Народна зашгита" у сваком'селу, у коме су колонизовани њени штићеници, свог повереника или повереницу, који над том децом воде тачну евиденцију и одузму децу хранитељима, који не поступају с њом као са својом властитом и предају је на одхрану другим хранитељима и о томе одмах извештавају „Народну заштиту". Повереници „Народне заштите" су редовно учитељи и учитељице основних школа, јер су они у најужем контакту са народом, познају прилике сваког хранитеља у свом селу и имаду љубавм за сирочад. Онде, где нема подесног учитеља или учитељице, поверава се надзор над колонизованом децом домаћим угледним људима, који се баве социјалним радом. Поред тога одлази изаслацик „Народне заштите" с времена на време по селима у којима су колонизирани штићеници наши, те обилази сву ову децу и издаје нужне одредбе, односно одређује промене хранитеља итд. Ово су наша животна искуства на пољу заштите деце. Искуства добра и плодна, и она треба да служе за углед и пример како свима градовима и општинама, тако и свима каритативним друштвима, која се баве највећим социјалним радом — спасавањем деце!