Opštinske novine

ОИШТИНСКЕ НОВ И Н Е

стр. 285

бивше градске олштине Земунске најоданије сарађивао на остварењу тежње Југословенског Земуна, за духовном, социјалном и привредном потпуном асимилацијом Земуна са Београдом. Осећам да образовање велике престоничке градске општине Београдске, одговара и потребама отаџбине и интересима становништва градова и села обухваћених том општином. Већ и поради њиховог природног положаја. Прелазећи преко разумљивих осећања сентименталности и прелазних незгода, које не смеју ометати извршење великих задатака данашњег времена, ја у име увек југословенског и увек само југословенског Земуна чије једнодушно поверење уживам, доносим југословенском Београду братске поздраве. Тај Земун жели да се саживи у великој Београдској општини и да у њој буде једнак свим њезиним деловима, једнак не само у правима него и у дужностима. Са већим и оправданијим поносом него што је био онај цивис романи, ја се дичим . што сам члан Југословеноке престонице и као њезин општински одборник служићу само државној и општинској целини и њиховим идејним задацима. Онако исто као и у Југословенској лепој нашој домовини, и мени ће у општинском одбору и изван њега бити једнако драг сваки део великог Београда и једнако мила сарадња сваког нашег суграђанина у општинским пословима за остварење чистих југословенских идеала. Да ова сарадња буде што ефикаснија, мора она произаћи из чисте душе.

Народна душа јесте регулатор целокупног народног живота. Она, јединствена, даје сјај Круни а моћ и јакост држави. Уздам се у вас, господо одборнички другови, као и у родољубље свих наших суграђана, да апостолском речи и патриотским радом довршимо велики процес духовног уједињења. Тако ће садржај 6-то јануарског Манифеста бити у потпуности извршен и засјаће Карађорђева Круна пуним сјајем а Југославија ће бити тако јака и моћна, као камен хрид на историском Кајмакчалану. После свечано положене заклетве обраћам се Теби Свемогући Боже: Ти који све видиш, Ти који све знаш, Чувај нам зеницу, Краља и'Београд наш! Претседник г. Милутин Петровић захвалио је одборницима на учињеним изјавама у име општинског одбора, и нарочито истакао оне ставове њихових говора, у којима обећавају заједничку сарадњу са Судом и поделу одговорности за општинске послове. За овим је закључио седницу. Седница је закључена у 11 часова пре подне. Оверавају: Претседник Деловођа, Општине београдске, бож. Л. Павповмђ с. р. Милутин А. Петроаиђ с. р.

Службени извештаји Општине града Београда

Извештаји о раду појединих отсека: РАД ВЕТЕРИНАРСКО-КЛАНИЧКОГ ОТСЕКА О. Г. Б. У ЈУЛУ 1934 ГОДИНЕ У Ветеренарској лабораторији у месецу јулу 1934 године. Прегледано ,је: 1. Прегледано је: Прегледано свега брава 4.531 комад, од којих са саркоцистис мишеријана 181 комад. Одбачено: 1) трихинозних 1; 2) бобичавих 7; 3) угушених 3; 4) метиља и ехинококуса: а) говеђих јетра 241, б) овчијих јетра 2435, в) свињских јетра 117.

2. Обдукције и бактериолошки преглед: 1) На антракс 6 брава (негатив); 2) на антракс 2 брава (шоизтивна); 3) на антракс 1 бик (позитив); 4) на антракс 1 крава (поизтив); 5) на антракс 2 краве (негатив); 6) на антракс 1 јуне (негатив); 7) на антракс коњ на интракс (негативно); 8) иа сакагију 1 коњ (позитивно); 9) једно прасе уништено. У општинској кланици у месецу јулу 1934 године заклано је стоке: 1) говеда 2301 комад, 448.103 кгр.; 2) телади 2819 комада, 140.417 кгр.; 3) свиња 4531 комад, 774.198 кгр.; 4) прасади 271 комад, 1971 кгр.; 5) овце 2774 комада, 49.919 кгр.; 6) јагањаца 4225 комада, 40.082 кгр.