Opštinske novine

Стр. 736

ВЕограДске НОВИНЕ

и најмоћнијих градитеља; кад је већ Балкан изгубио најискренијег заточника његове консолидације и пријатељске сарадње; кад је у Њему отет Словенству један од најактивнијих учесника у раду, који је имао да реши отежавана питања Словена; кад је у Њему Европа изгубила једног од најизразитијих градитеља мира и поредка — налаже се дужност свима, који су се дивили Његовом раду, да свим силама допринесу, да се доврши дело, од којег је силом отргнут и за које је несебично, скоро вољно и Свој живот положио. Насиљем је престало да куца то велико срце Краља-Доброчинитеља, које је знало тако много делити и човекољубиво помагати, олакшавати и очински волети. Нека то Срце овековечи захвалност и успомену милиона живих срца и нека оно пробуди живу жељу у њима, да иду за стопама великог узора; да иду по свету са отвореним срцем, очима и рукама, да свуда и на сваком месту доприносе развићу социјалних и социјално-политичких уређења и потхвата, којима ће се ублажити патња и јачати права љубав према народној и државној целини. Мртав је Велики Народни Краљ; Његово тело почива на историском Опленцу, у славној Шумадији. Дај Боже да у целој Југославији и за сва времена живи Његово Срце у делима племените иницијативе свих оних, за чије је заједничко добро живео, радио и живот свој дао. Тако ће увек победити помоћу својих следбеника и за сва времена Онај, који је знао за победу узвишене ствари и у корист целине жртвовати све. Велика жртва Његове крви и живота биће плодно семе социјално боље будућности Његове Југославије, Његовог југословенског народа, док је Он отишао „мученицима и херојима Југославије, који су — према Његовим речима вечна слава и жива морална сила југословенске мисли." ,,Чувајте Југославију", била је последња порука мученичког Краља своме народу. Ко буде настојао и бринуо се за њен развитак у духу социјалне солидарно'сти и правог народног просперитета, тај ће најбоље и најсигурније радити у духу обавезне и свете Његове поруке.

би постали помоћници оних, који су народу отели незаборављеног вођу, када не би радили свим силама на томе, да дело уједињења народа буде и духовно и социјално довршено и за сва времена обезбеђено.

Краљ Александар обилази покретну пољопривредну изложбу

Није довољно да велики човек и његов губитак буде само оплакан. Кад је у блаженопочившем Краљу отргнут већ од народа његов Провиђењем одређени Вођа и ВладарУјединитељ, као и његов ОтагЈ; кад је у Њему Мала Антанта изгубила једног од највернијих