Opštinske novine

12

БЕОГРАДСКЕ Н О К И Н Р , ством Мога Прворођенога Сина, Наследника Престола Петра, очекује се, да буде здрави васпитач омладине, поборник братства и љубави, заточник витешког и националног духа. Он има код својих припадника да развија и јача пламен родољуба и племенитог одушевљења, да им буде школа грађанских врлина. ПОред тога, Он има да буде спона са великом словенском соколском заједницом■ У знак Своје Владалачке пажње према тим великим задатцима и њиховом извршењу, подарујем Соколу Краљевине Југославије ову заставу и развијам је са жељом: да би се увек горда лепршала на част и славу Краља и Отаџбине! Под овим' знамењем, Соколи и Соколице Југославије, челичите Ваше ми-

шице, благородите Вашу душу, наоружавајте соколским врлинама ваше срце. И никада не заборавите, да ваш сјајни полет и све ваше одлике увек дугујете великој и уједињеној Југославији, да њој припадате својим мислима и својим делима. Од колевке до гроба дужни сте служити Југославији и југословенској идеји. Њене су Ваше мишице и Ваша срца, њене имају да су све Ваше радости и Ваши идеали, Ваше тежње и сва Ваша прегнућа. То траже од Вас Ваше соколске традиције, то је аманет оних, који падоше за величину Отаџбине, то Вам је Мој Краљевски поздрав. Здраво!

Стр. 749 А шта кажемо ми југословенски Соколи на све ове доказе љубави и пажње Блаженопочившег Витешког Краља Александра I Ујединитеља према нама? Одговарамо сви, из једнодушног срца: Господару, Потомче витешког рода Карађорђевића, Сине неумрлог Краља Петра I Великог Ослободиоца, Теби шаљемо данас пред свежим Твојим гробом, наш вечни завет, да ћемо до задњег даха нашег живота остати верни следбеници Твојих великих идеја. Јуначе, који си водио своју војску преко страшних патња и умнрања у победоносни полет новог живота, који се у бујном заносу диже из гробова и развалина, јер му је семе сејала вечна правда, Теби се, Велики Краљу, заветујемо, да ћемо вазда имати на уму Твој последњи аманет: „Чувајте Југославију!"

Оче патника, којему је срце увек било отворено, када је требало схватити боли и невоље, чија се рука увек пружала на помоћ, када је требало олакшати бреме тешкога живота, заветујемо се да ћемо трајно све своје силе посвећивати само на добро Народа и Отаџбине. Витешки Краљу наше Југославије, најлепше земље на свету, коју смо ми Соколи прекрили својим гњездима и од њих саградили куле државне свести, заветујемо се да ћемо вазда и у свакој прилици бити будни чувари једне јединствене и недељиве Југославије. Господару, Јуначе, Оче, Краљу, Сине и Брате, чуј куцај наших срдаца, која у ове тужне дане, а из дубине душа шаљу Ти последњи поздрав уз искрени уздах: Хвала Ти и вечна Слава!