Opštinske novine

13

београдске новине

Стр. 757

кроз свој стални кадар, подигао Вожду Карађорђу у Београду. Једанаестог августа 1913 године Београд је освануо окићен. На многим местима, куда је имала проћи војска, стајале су подугнуте триумфалне капије. Највећа и најлепша била је постављена више Славије, јер је Шумадијском улицом требала војска да наиђе.

И док се Престолонаследник Александар на челу трупа кретао улицама Краља Милана и Кнеза Михаила, на Великом Калемегдану, на месту где се сада диже Споменик Захвалности Француској, стајао је још покривен споменик Вожду Карађорђу. Влада, дипломатски кор, достојанственици, девојке са венцима — све је то очекивало

Триумфална капија на Славији Улице су биле начичкане светом не само из Београда и Србије већ и из свих крајева, који су данас уједињени у Краљевини Југославији. Сав тај свет са цвећем и венцима у рукама нестрпљиво је чекао долазак војске, и када је војска на челу са музиком VI пука наишла, била је засута цвећем а њиме је био посут и пут, којим је војска наступила.

Престолонаследник Александар на челу Свога Штаба долазак Краља Петра, Престолонаследника Александра и осталих чланова Владалачког Дома. Док су сви чланови Краљевског Дома били у парадним униформама, Престолонаследник Александар био је у походној униформи са Карађорђевом звездом са мачевима и златном медаљом за храброст на грудима.

Музика VI пешад. пука Врхунац одушевљења био је настао када се иза музике на челу својих трупа појавио Престолонаследник Александар, праћен Начелником штаба — сада Војводом Петром Бојовићем. Ништа тада није могло задржати народ, нарочито жене и децу да своме будућем владару несметано прилазе и ките Га венцима.

Војска

Пошто је дошао Престолонаследник Александар, свечано дочекан од стране свога узвишеног Оца, Чланова Краљевског Дома и целог свечаног скупа, извршено је откривање споменика. И за време док је Министар Војске генерал Милош Божановић, уздижући напоре Династије и народа у минулим ратовима, преда