Opštinske novine

Стр. 200

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

воду и апарате утрошено је 4,037.489 дин., и то за: зидање зграде: 1.855.798 дин., за аиарате 1.230.465 дин.; за монтиран>е апарата и грејање паром 471.648 дин.; за централно грејање и котлове 480.578. Пре почетка зидања проучено је подробно питање места завода и одлучено је за садашње, јер је оно близу железничке станице и свих саобраћајница, а ипак довољно удаљено од центра града. По своме уређају дезинфекциони завод Београдске општине спада у ред најбоље уређених и најмодернијих завода ове врсте у Европи. Завод се дели на две стране, на чисту и нечисту. Спроведен је принцип потпуне подвојености; тако да ове две стране комуницирају пре№ шалтера. На нечистој страни одмах до улаза са десне стране налазе се собе, дезинфектора, дежургвж, мао и купатило у моме се пре и после рада окупају. Са леве стране улази се у простран хол дезинфекционих апарата где се ставља нечисто рубље за дезинфекцију, на овој је страни и 1/2 отвора иазана за прање рубља. У дну дворишта је улаз за бербер|ницу и купатило, које има 9 тушева и две каде. Чиста страна где су апарати истоветна је са нечистом, са разликом што се на овој страни вади рубље, из апарата већ дезинфицирано. Са нечисте стране, као што рекосмо, улаз је за купатило где се одело купача предаје (на шалтеру), а са чисте излаз где се одело прима по извршеној дезинфекцији. Дакле иде од нечистог ка чистом, или боље рећи на нечистој страни улази прљаво рубље и лица која су дошла да се окупају, дезинфекују своја одела или ради депедикулације, а на чистој страни је излаз. Дакле кроз једну просторију се не пролази два пута, ланац почише улазом на нечистој странн па се пролазећи кроз оделење за шишање, свлачионицу, купатило и, најзад, оделење за облачење, излази напоље. Завод ће одобравати: чишћење, прање рубља, дезинфекцију постељних ствари, одела, крзна, свилених (ствари) рубља и одела, књига и свег осталог чиме се болесник служио за време болести или је било у близини болеснима, а на захтев приватних лица.

Овако уређен завод, на најмодернијој основи савремене санитетске технике осетиће се врло брзо у нашој средини, како у погледу заштите грађанства од акутних заразних болести так'о исто, потпомоћи ће у многоме борбу против туберкулозе, нарочито у оним домовима где је стална дезинфекција постељних ствари неопходна; Епидемиолошка служба Г. п. г. Б. добила је врло много, јер ће се сада много савршеније и брже

Један део дезинфекционог апарата

обављати сви послови, као дезинфеИција одела, рубља, дезинфекције у току. И при појави тежих (акутних) заразних болести изван Београда, завод ће организовати своју службу тако да сва лица која долазе из крајева где ендемично владају оболења, биће пре но што се пусте у град подвргнута купању, дезинфекцији и деиерикулацији одела и др.; док ће се сумњива лица упућивати у заразну болницу на обсервацију. Завод, како својим уређењем таво и по својој организацији и намени, претставља, једну велику хигијенску тек>овину наше престодаце и биће центар епидемиолошке службе града Београда.