Opštinske novine

2

БЕОГРАДСКЕ; НОВИНЕ

Стр. 147

покушаја лечења<болести? Сваки грађанин тре ба своје сопствене интересе да гледа кроз призму општих-заједничких интереса. Сваки привредник и сопственик треба и мора себе да сматра функционером заједничких интереса. Свој интерес не сме привредник и сопственик да схвати само као свој индивидуални егоистички интерес, већ као сретство за обављање једне више социјалне функције. Тешко оном народу, где овај и овакав привредни морал не влада у његовом привредном животу. За то се мора на сваки начин пазити, да привредним животом не завладају они који су несвесни овог привредног морала или они, којима овај морал није у вољи. То би била победа рђавих, а победа рђавих значи, по речима Наполеоновим, лењост и кукавичлук добрих. Ми не смемо дозволити да нас инерција и несвесност одведу ка тоталној укочености и одузетости. Велика и снажна потеницјална енергија, која ври у нашем народу и чека згодан моменат да се претвори у снажан привредни замах и да се, претворена у кинетичку енергију, излије благовремено у привредну делатност и у свесно и снажно привредно и културно стварање. Тим

стварањем и том изградњом створили бисмо за наш радни и трудољубиви сиромашни свет добре и повољне станбене прилике, а тиме би се спречиле и уништиле „Јатаганмалске" станбене прилике, које су данас љага на образу Београда и рак-рана његовог живог организма. „Отаџбина треба, пише маршал Хинденбург, сваком, који хоће да живи од поштеног рада, да помогне, да дође до огњишта, које ће бити заштићено од зеленашких руку, и у коме ће бити омогућен нема,чки породични живот и одгајивање, телом, и духом, здраве деце." Маршал Хинденбург се придружује жељама и тежњама оних ,,који су схватили величину нашега доба и који поштено мисле са нашим ратницима и нашим народом." 1 ) | Велики су задаци Београда. Нека се добро схвате, нека се искрено кажу и нека смишљено и енергично предузму њихова решења. „У почетку беше реч".

1 ) Ово вадимо из пиома кога Је Маршал Хинденбург упутио Адолфу Дамашкеу. (А. Оагоазсзке: „Оеи^зсће Во(1епге{огт" 5. 66).