Opštinske novine
Стр. 26 =г~- ■ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ
Недељни извештај
о просечним ценама животних намирнииа на београдској пијаци од 14—20-ХП и од 21-31-ХИ 1935 год.
В Р С Т А
Мера
Просечна цена у д^чарима
В Р С Т А
Мера
! фосечна це у динарима
3 е1
4 нед.
3 нед.
4 нед.
Жито
КолотаЈи:ја.ЛЈка. ш лЈ?уха. роба
14.-
14.—
ГТшеница
100 кгр.
172.50
165.-
Шећер у коцкама
1 кгр.
Јечам
14*.
140 -
Шећер ситан
12.-
12 -
Овас
„
14?.- с .0
142.50
Кафа сирова
„
57.-
57,—
Кукуруз у зрну
„
107.50
117.50
Кафа пржена
„
68.-
68.-
Брашно ш жљ.&&
Со млевена
3.37
3.37
Брашно пшенично Но. 2
1 кгр.
2.75
2.75
Бибер крупан
Зч,
38,-
Врашно пшенично Но, 1
3.-
3.-
Бибер млевен
„
42 50
42.50
Брашно пшенично бело
3.50
3.50
Паприка млевена
в
27 50
27.25
Брашно кукурузно
2*5
2.25
Фида
8 50
8..50
Хлеб пшенични црни
3.—
3 -
Макароне
8 50
8 50
Хлеб пшенични бели
3.50
3.50
Пиринач
„
9 —
9.66
Жесо
Мак
„
14 -
14.
Говеђина
1 кгр.
8.-
8,-
Зејтин за јело
1 литар
18'—
18.-
Говеђина жива мера
100 кгр.
307 50
313.20
Сирће винско
6'—
6.-
Телећина
1 кгр.
13 —
13 —
Мед
1 кгр.
15'-
15.
Телећина жива мера
100 кгр.
650.-
650.—
Восак
40'—
40. -
Јагњећина
1 кгр.
19.-
19.-
Пекмез
10'—
10.—
Јагњећина жива мера
100 кгр«
—
Свеће воштане
„
70 —
70* —
Овчетина
1 кгр.
8.
8. -
Свеће стеаринске
27'-
27.-
Овчетина жива мера
100 кгр.
267.50
308 30
Свеће парафинске
„
16 —
16 -
Свињетина
1 кгр,
13 -
13. -
Сапун за мрање
„
10--
10.—
Свин-егина жива мера
100 кгр.
668 75
656 66
Шпиритус рафиниран
1 литар
54—
54.-
Свиљско сушено
1 кгр.
17 50
17,—
Шпиритус за гориво
»
10.—
'10.-
Кобзсице
17.—
17.-
Петролеј
7—
7.-
Шваргле и чварци
13.-
19. -
Бензин
»
7—
7.-
Пршута
31.25
28.15
Гориво
Сланина сирова
12.--
12. —
Угљен дрвени (ћумур)
100 кгр.
125.—
125.—
Сланина сува
19 —
19.-
Угљен дрвени (ћумур)
1 кгр.
1.75
1. 7 5
Сланина ужичка
26.75
26 50
Угљени, мрки и лигнит
100 кгр.
17.50
17.50
Масу свињска
13.
13.-
Угљен камени
„
57.—
57.—
Сало
13.50
13.50
Дрва грабова
ш
105.—
10 г —
Лој топљен
8.50
8 83
Лрва букова
110.
110.-
Лој нетопљен
6 —
7.16
Дрва церова
102.50
102.50
Риба
Дрва јасенова
100.-
10 п .—
Шаран
10.75
10.66
Дрва растова
100.—
100-
Сом
50.50
21.^3
Дрва брестова
95,-
95.-
Кечига
40.—
40.—
Дрва врбова
62.50
62 50
Смуђ
25 —
24.4«
Живина и јаја
Штука
11 30
11.66
Кокоши
1 ком.
14.—
14 33
Бела
6,—
5.83
Ћурке
30,-
38.85
Мде &о
Гуске
96.75
27.15
Млеко слатко
1 литар
2.75
2.75
Патке
15.-
15.-
Млеко кисело
1 кгр.
8.-
8.-
Јаја
1.03
1.03
Масло
28.
28.30
Стоћа
Масло топљено
25 —
25.—
Волови
1500.—
1500 —
Кајмак
21 —
23.
Краве
1675.—
17 с 3 °3
Сир обичан
10 -
11.31
Т елад
350.—
3^9 90
Сир сомборски
18 -
21.33
Коњи
1050 —
1050.—
Сир качкаваљ
19.-
19.15
Свиње угојене
т
1*00.—
1483 33
Поврће
Свиње мршаве
•
500. -
50 V—
Пасуљ
4.50
4.-6
Прасад од 10 кгр.
п
72.50
81 .Ро
Сочиво
11.50
10.83
Назимад од 10 до 25 кгр.
142 50
153.30
Грашак у зрну
12.-
12 —
Овце
—.—
—.—
Грашак обичан
—.—
—.—
Овнови
287.50
180.-
Кромпир стари
2.15
2.21
Козе
—.—
—.—
Кромпир нови
Јарчеви
—.—
—.—
Лук црни
2.33
2 38
Јагањци
—.—
—.—
Лук бели
8.-
10.50
Јарићи
—.—
Лук прази
1 деме
1.50
2 —
КоЉа и вуна
1 кгр.
Боранаја
1 кгр.
—.—
Коже воловске
7 .50
7.50
Тиквице
- .—
Коже кравље
„
7.50
7.50
Шаргарепа
2.-
2.16
Коже телеће
„
15.-
15.-
Купус сладак
1. с 0
2.-
Коже јунеће
.
9.50
9. с 0
Купус кисео
3.25
3 31
Коже свињске
•
3 50
3.50
Спанаћ
3.70
3 58
Коже овчије
1 ком.
30. 0
З2. с 5
Рен
6 75
7.16
Коже јагњеће
X
—.—
Кељ
2.12
2.99
Коже козје
„
—.—
—.—
Келераба
1 пишла
2 -
2.
Коже јареће
1 кгр.
—.
Зелен за супу
*
1.25
1.95
Вуна прана
„
24 50
94.50
Патлиџан црвени
1 кгр.
с
11.75
Вуна непрана
„
17 50
17.50
Патлиџан плави
1 ком.
— 75
—,—
СтОчна жража
74.75
Паприка љута
100 ком.
4. -
4.33
Сено
100 кгр.
70.48
Паприка туршијара
17.50
18.65
Слама
»
29.—
38.65
Паприка бабура
18.—
19.-
Грађезвжтс&та махеријал.
100 кгр.
27.-
27,—
Краставци
—.—
—.—
Креч негаи>ен
Воће
Цигле
100 ком.
27.
27. -
Јабуке
1 кгр.
5.25
6.16
Цреп
»
49.50
49.50
Крушке
6 50
6 26
Цемент
100 кгр.
70 -
70.—
Брескве
Песак
т
30 —
30,-
Кајсије
.
—.—
Пића
1 литар
9.50
9.50
Трешње
. _
Пиво домаће
Вишње
—. -
Вино црно обично
8.—
8.
Грожђе
„
6 50
7.16
Вино бело
8.—
8,-
Шљиве
—.—
Вино боље старо
10. -
10.—
Шљиве сушене
9.50
8.50
Шљивовииа мека
12. —
19.-
Лубенице
1 ком.
—.—
Шљивовица љута
22,—
29.—
Диње
„
— _
Комовица мека
10 —
10.—
Ораси
1 кгр.
14.50
14>8
Комовица љута
22 -
22. -
Кестен
7.7 г >
/.83
1 надн
95 -
25.—
Смокве
11.
8.^
Надничара
Лимуни
1 ком.
1.19
1.'6
Копача
„
30 —
20.~
Неранџе
2.50
2.10
Зидара
-
40.-
40.—
Ил сшашисиЈичкт отсека Г. п. г. Б. — Службено.