Opštinske novine

Стр. 912

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

У дворани Коларчевог наоодног универзитета одржана је свечана соколска акат,емија, којој су присуствовали: изасланик 1 Нз. В. Краља пуковник г. Милорад Радовић; претседник Општине града Београда г. Влада Илић; изасланик Нз. Св. Патријарха; изасланици министарстава и разних београдских друштава, као и старешине свих београдских соколских друштава са својим члановима. Присутне је поздравио ј.едним взома лепим говором старешина Соколске жупе Београд, ђенерал г. Стаја Стајић.

На крају академије соколи су положили завет овим речима: „Затслињем се да ћу остати веран југословенском државном и народ\ном јединству и идеји заједнице свих Словена!" Затим је свечаност завршена словенском химном „Хеј Словени", уз дуготрајно и одушевљено клицање Нз. В. Краљу Петру II, Н>. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу и снажој и слажној Краљевини Југославији.

Њ. И Краљица Марија отворила је Свесловенски вашар Кола српских сестара

Као сваке тако и ове године Коло српских сестара, на чијем се челу налази вредна и неуморна претседница г-ђица Мирка Грујић, приредило је Свесловенски вашар ручних радова и живописних везова у дворани Дома Кола српских сестара. Ову јединствену и веома успелу изложбу отворила је лично Н>. В. Краљица Марија.

у живописним народним костимима, штићеница Кола српских сестара, које су је дуго и срдачно поздрављале клицањем: — Живела Краљица Марија! Пошто је Нз. В. Краљица заузела почасно место, претседница г-ђица Грујић поздравила Ју је речима:

Н>. В. Краљица Марија на Свесдовенском вашару Кода српских сестара.

Тачно у пет часова по подне, уз интонираше химне, у дворану је дошла Н>. В. Краљица Марија, коју је са чланицама управе Кола српских сестара дочекала претседница г-ђица Мирка Грујић и предала Јој леп букет плавих љубичица. У пратњи дворских дама, г-ђе Хаџић и Сршкић, капетана г. Погачника и чланица Кола српских сестара, Н>. В. Краљица Марија прошла је кроз редове девојака

— Велика ми је част да поздравим Ваше Величанство: и да Вас умолим да отворите нашу изложбу. Пошто је отворила изложбу Нз. В. Краљица прво је приступила столу г-ђе Августе др. Милана Стојадиновића, па затим столовима г-ђе Љубице Марић и Врбанић, са којих је откупила сребрну пепељару и кутију за шибице. Са руског стола Н>. В. Краљица откупила