Opštinske novine

Стр. 914

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Материце у Двору — Сиромашни али одлични ђаци средњих школа ив свих девет бановина били су гости Њ. В. Краља Петра II и Материце провели у Двору. —

Празник Материца у Двору је прослављен веома свечано. Овој лепој, свечаности, као гости Нз. В. Краља Петра И, присуствовао је и велики број сиромашних али одличних ученика средњих школа из свих девет бановина, као и велики број сирогне деце из Београда. Свечаност је отпочела у великој дворани Старога Двора у три часа по подне. У то време око две стотине сиротне деце, ђака београдских основних шхола, као и Краљеви гости, гимназисти из свих девет бановина, већ су били заузели своја места. Тачно у 3 часа у дворану су ушли: Нз. В. Краљ Петар II, Н>. В. Краљица Марија, Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга, Краљевићи Томислав и Андреј и Кнежевићи: Александар и Никола.

чеку и помоћи коју нам обилато указујеш. Желимо из дубине наших искрених срдаца срећан и дуг живот Вашем Вгличанству, Његовом Величанству Краљу Петру Другом и свему Дому Карађорђевића. Живели!" Последње речи мале Негославе присутни су пропратили дуготрајним срдачним клицањем: — Живела Краљица Марија! Живео Краљ Петар Други! Живео Краљевски Дом! Затим је Њ. В. Краљицу поздравио момак Двора г. Богдан Воркапић у име дворске послуге, чију је децу Љ. В. Краљица такође богато обдарила.

Њ. В. Краљ Пегар II., Њ. В. Краљица Марија, Њ. Кр. Вис. Кнегиња Одга, Краљевићи Томисдав и Андреј, и КнеЉевићи Адександар и Никола за време извођења програма на дан Махерица у Сгаром Двору.

Појаву чланова Краљевског Дома, уз интонирање химне, раздрагани малишани дочекали су бурним и одушевљеним клицањем: — Живели! Чим су чланови Краљевског Дома заузели своја места, Њ. В. Краљици Марији пришла је сирота ученица IV разреда основне школе, мала Негослава Момировић и везала је тробојком. Затим је мала Негослава поздравила Њ. В. Краљицу овим речима: „Мила Краљице, добра мајко наша. Ми сиромашни ђаци из Београда срдачно Ти захваљујемо на Твом сваГдашњем старању о нама и на овако срдачном материнском до-

После поздрава изведен је успео забавни програм, који су деца са великим интересовањем и допадањем пратила. По завршеном програму мала Негослава опет је пришла Нз. В. Краљици и одрешила је. Онда су чланови Краљевске породице прешли у салон, где су млади Краљевићи и Кнежевићи разделили сиромашној деци кесице са посластицама и Својим фотографијама. Свој сиромашној деци Нз. В. Краљица се одрешила и тиме, што је свако дете од Нзе добило на поклон и пар обуће, чарапа и по један топао џемпер. Радост обдарене дечице је неописива, и овај дан остаће у њиховом сећању као најлепши дан који су проживела у својим младим животима.