Opštinske novine

734

Београдске општ инске новине

градског сајма интересујући се за успех прве приредбе. Они су изразили том приликом своје дивљење на ономе што су видели, а игто је урађено за једно невероватно кратко време. У хотелу „Српски Краљ" Управа сајма приредила им је истог дана вечеру. Други дан свога бављења у Београду немачки гости употребили су за разгледање Београда и разних комуналних установа: Зоолошког врта, Градске болнице, Електричне централе и т. д. Претседник г. Влада Илић приредио им је свечани ручак у хотелу „Српски Краљ". Ручак су удостојили својим присуством: Министар трговине и индустрије г. др. Милан Врбанић, немачки посланик на нашем Двору г. Фон Херен, Претседник Југословенско-Немачке трговачке коморе г. Ж. Нешић, Шеф централног пресбироа г. др. Коста Луковић, Начелник Министарства трговине г. Лазаревић, градски већници, особље Немачког посланства и претставници штампе.

Са банкета претставницима немачких општина Сутрадан, 14 новембра, г. др. Фридрих и г. Хезел отпутовали су симплоном за Софију. По своме доласку у Софију г. д-р Фридрих упутио је Претседнику г. Влади Илићу писмо у коме између осталог каже: ,,Пошто ће проћи више дана док се ја и г. директор Хезел вратимо својој кући, не могу а да Вам без одлагаша још једном не изразим најсрдачнију захвалност на веома пријатељском пријему који нам је указан приликом наше посете Београду. Ви сте нам са својим сарадницима на све могуће начине учинили боравак у Београду пријатним и угодним, тако да се

бављења у вашем лепом граду сећамо са највећом благодарношћу. Ми смо понели са собом утасак да се ваш град налази у нечувеном замахЈу! и у срећном развоју и ми изражавамо још једном Вама и вашем граду најлепше жеље за вашу будућност. Нарочито нас је интересовала и обрадовала посета коју смо учинили Зоолошком врту, за који мислимо да је један од најлепших који су нам познати. Управо је генијално како су терен и прастаре зидине тврђаве искоришћене за нову намену".

Сретен Стојановић: Фигура Краља Александра / Ујединитеља за споменик у Охриду