Opštinske novine

Закон као заштита млеку

Неоспорна је чињеница да је млеко једна од најпотребнијих животних намирница и да га човечије биће од свога рођења па кроз цео живот употребљава за своју исхрану. Оно не само што има велико својство хранљивости него и даје топлоту телу. Баш зато што му је намена од битног значаја за развијање и одржавање човечије егзистенције, државе су о њему, односно његовој производњи, одржавању, преради и продаји строго повеле рачуна и на тај нач'ин успеле да смање морталитет својих грађана, а нарочито у њиховом почетном физичком развитку. Све земље узеле су млеко под заштиту закона; па и наша је то учинила доношењем закона о надзору над намирницама за живот, који је ступио на снагу 15 марта 1930 године, као и правилника о ближим одредбама за извршење поменутог закона, обнародованог 23 јуна 1930 године, кога је дана постао обавезан. Наше законодавство не само да је повело строго рачуна о производњи млека већ и о начину његовог добијања, чувања, одржавања, преноса и прераде. Тако, оно пре свега дели млеко на: „млеко", „кисело млеко", „овчије млеко", „козије млеко", и млека која се до(5ијају од осталих животиња по којима и носе свој назив. Под „млеком" подразумева оно кравље млеко, које се сме продавати за непосредну храну или за прераду само непромењено, добивено од добро храњених крава редовним непрекидким музењем. А под ,,киселим млеком' оно које има у себи више од 9° киселости, те се под тим именом мора и продавати. Строго је забрањена продаја разводњеног млека, као и млека које има више од 50.000 клица у 1 ссм. а намењено је човечијој употреби. Обраном, пастеризованом као и стерилизованом, може се продаја дозволити само под условом да је на боцама и судовима или више њих штампаним натписом означена каквоћа млека са свпма чињеницама које закон изрично захтева и да се продаја пастеризованог и стерилизованог мора вршити у затвореном тржишту, и то стерилизованог у боцама које :не смеју бити веће од 2 литра. Дозвољена је продаја и непатвореног млека са мање од 2.3°/'о масти ко]е се сматра исто као и обратно, те стога за њега важе исти прописи као и за обрана млека. Исто тако у промету не сме бити млеко које има ненормалан мирис, укус, боју, које

је добивено за првих осам дана после телења краве, млеко животиња које болују од болести које би уживањем ; ,млека могле да шкоде здрављу потрошача, као и крава које се лече лековима који прелазе у млеко, што је случај са арсеном и живом. Изузетно може се продавати млеко од крава ЈКоје болују од слинавке и шапа само под условом да је кувано. Поред млека наше законодавство говори о кефиру, јогурту и сличним производима, који се смеју правити искључиво од куваног млека, као и о врхњу (скорупу, кајмаку) које дели на слатко, тучено и кисело врхње. Слатко и кисело врхње мора садржати у себи најмање 20%, а тучено 30 п /о масти и код продаје има носити натпис своје\врсте. Затим је предвидело и одредбе о конзервираном млеку, за које се не смеју употребљавати никаква сретства за конзервирање осим шећера. Млечне конзерве морају имати на себи натпис из кога се може сазнати од каквог су млека учињене. Али то није све о чему је законодавац строго повео рачуна. Исто тако обраћена је нарочита пажња и на остале околности које су од битног значаја за млеко као сретство исхране. Тако, мужа и пренос млека мора се вршити уз највећу чистоћу. Продавци су дужни да пре продаје добро промешају млеко у преносним или продајним судовима, пошто закон не узима за олакшавајућу околност изговор да је постотак масти непажњом снижен. Посуђе и справе које служе за добивање, пренос, мешање, чување и ( прераду млека не смеју бити од бакра, мједи, цинка, олова и галванизираног гвожђа, а морају бити тако погодног облика да се могу лако чистити и одржавати. Њихова употреба мора бити намењена само млеку. Превозна сретства којима се преноси млеко од произвођача или продавца до потрошача, као што су аутомобили, велосипеди, кола, чезе итд., морају се одржавати у потпуном ред|у и чистоћи, као и просторије које служе за продају млека, а код којих се има нарочито водити рачуна да су простране и да се не смеју употребљавати за становање. Исто тако роба која би ма чиме деловала иа квалитет, мирис и укус млека не сме се држати нити продавати у просторијама где и млеко, а нарочита се пажња има обратити на лица која раде са млеком да нису заражена заразним болестима. То су све услови о којима морају водити рачуна произвођачи и продавци млека да не