Opštinske novine

316

Београдске општ инске новине

деце. Референт тога Централног уреда, г-ђа д-р Марија Гајић, поднела је прве предлоге за подизање и дала је прве основе за правац рада Прихватишта, те је унела највише рада и труда око сзих детаља организације Прихватишта до данашњег стања. Тадашњи шеф општинског санитета, г. д-р Драгутин Радишић, помогао је, а тадашњи претседник општине, г. проф. Милан Нешић, усвојио је предлоге, донео потребна решења и обезбедио зидање. Општински архитект г. Рајко Татић, израдио је планове зграде и водио грађење до краја. Пошто је зграда, после првог елана, више година стајала незавршена, садашљи претседник града Београда г. Влада Илић поново је кренуо стзар са мртве тачке, створио финансијска срегства и омогућио, њему својственом енергијом, довршење дома. Његоза је и заслуга што је Дом, у квалитативном погледу, овако лепо и солидно завршен и што му је дат проширен делокруг рада. То је омогућио стручним консултовањима и претресањем целокупног проблема на широкој основи. Пре но што се приступило завршним радовима, г. Претседник је образовао ужи одбор, у који је делегирао, поред прзог покретача озе устанозе, и г. д-р Угљешу Давидозића, директора, и г. Слободана

Видаковића, референта Дирекције за социјално и здравствено старање Градског поглаварства. Предлози овог ужег стручног одборг изнети су пред санитетски савет Градског већа, под претседништвом г. д-р Љубе Стојановића, где су детаљно дискутозани на многим седницама. Сретнн сам што ми се пружила прилика, да у овом кругу и ја допринесем сзој оболус у појединим детаљима планова и предлога и у дискусијама у поменутим саветодавним телима." Пошто је говором професора г. д-р Амброжића била завршена свечаност отварања Дома, то се приступило детаљном разгледању истог. Њ. В. Краљица Марија и Нз. Кр. В. Кнегиња Олга, као и Њ. Св. Патријарх Гаврило, у пратши претседника Београда г. Владе Илића, проф. д-р Матије Амброжића, министра г. Магарашевића, директора г. д-р Угљеше Давидовића, шефа дечјег уреда г-ђе д-р Марије Гајић и осталих обишли су све спратове и прегледали сва одељења ове врло значајне дечје установе. Сутра дан по свечаном отзарању Дома, Њ. В. Краљица Марија понова је посетила Дом дечје заштите и, желећи да се детаљно упозна са идеолошкоорганизациони.и осноаама и планом рада Дома, провела у истом пуна два сата.

Слава друштва »Српска мајка«

Друштво „Српска мајка" просдавидо је своју славу Благовести на дан 7 априла. Славу су удостојиле Својим присуством Њ. В. Краљица Марија и Нз. Кр. Вис. Кнегиња Олга. Чланице управе сачекале су на улазу у Дом Високе Гошће и предале Им лепе букете ружа. Претседница ,,Српске мајке" г-ђа Мила Лазаревић пожелела је добродошлицу Високим Гошћама. Слави су присуствовали још и ови угледни гости: ГТретседник Београдске општине г. Влада Илић, епископ рашко-призренски г. Серафим, г-ђа Аугусга

Стојадиновић, супруга Претседника владе, г-ђа Љубица Марић, супруга министра војске и морнарице, и многе угледне даме. При славском обреду чинодејствозао је прота г. Коста Луковић. После славског обреда, питомци и питомице „Српске мајке" извели су леп и занимљив програм. Нз. В. Краљица Марија и Нх Кр. Вис. Кнегаља Олга интересовале су се за рад Друштва.

Њ. В. Краљица Мари/а, Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга, претседник Београдске општине г. Влада Илић и епископ призренски г. Серафим на слави друштва „Српска мајка"