Opštinske novine

322

Београдске општинске новине

У павиљону где је изложен намештај, Њихова Височанства су се интересовала за напредак наше индустрије намештаја. У павиљону 2 разгледали су са интересом изложене артикле Савеза српских земљорадничких задруга и других задруга. После читавог сата разгледања изложбе Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле и Кнегиња Олга напустили су сајмиште. При поласку са сајмишта КнезНамесник Павле се је обратио Претседнику Сајма г. Милану Стојановићу овим речима: „Честитам Вам на овако сјајном успеху. Превазишли сте и са организацијом и са обиљем изложених предмета свако очекивање. Хвала Вам." * * На овоме Пролетњем сајму појавило се 609 излагача. Искоришћени су сви павиљони, и наши и страни, осим италијанског, у коме се врше припреме за велику аеронаутичку изложбу. Зато је италијански концерн „Сниа Вискоза" изнајмио скоро цео павиљон под сајамском кулом и ту изложио текстилне производе од целулозе и осталих вештачких сретстава. На овоме сајму су заступљене све бранже, осим аутомобилске индустрије, која је недавно приређивала на овом Сајмишту врло успелу изложбу аутомобила. У централној кули има своје одељење и Општинска штедионица, а у Спасићевој задужбини организована је врло интересантна изложба Градског поглаварства Београд „Београд од 1806 до 1904", где су изложене слике и историјски документи који илуструју Београд и његов живот у XIX веку. * Одмах првог дана сајма, који је био отворен 30 априла после подне за ширу публику, показала је публика велико интересовање за ову успелу привредну манифестацију. Велики број посетилаца из Београда, из земље и из иностранства прошао је кроз павиљоне сајма, обилазећи их до касно увече.

ИЗЛОЖБА ОДБОРА ЗА ПРОПАГАНДУ МЛЕКА НА САЈМИШТУ У оквиру Сајма, у павиљону бр. 4, организована је и изложба млекарских производа, у вези са неде-

љом млека, која траје од 30 априла до 8 маја. Изложбу је организовао Одбор за пропаганду млека. Подељена је у два одељења: Прво одељење приказује снабдевање Београда млеком из околних села, састав млека, његову хранљиву вредност упоређену са хранљивошћу и ценом осталих животних намирница, квалитет београдског млека у погледу масноће. Изложене су табеле и слике корисних бактерија које проузрокују кисело врење млека за производњу јогурта, модели хигијенски уређених штала и дворишта произвођача млека, нацрти модерних млекара и сл. Друго одељење посвећено је сузбијању производње и продаје нездравог млека. Слике приказују потребу највеће чистоће при производњи млека, као и потребу хлађења и филтрације млека.

Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле и Њ. Кр. Вис Кнегиња Олга у пратњи претседника Београдске општине г. Владе Илића излазе из павиљона Николе Спасића после отварања Са/.иа. Око изложбе Одбора за пропаганду млека концентришу се приватни павиљони, где су изложени продукти млека и модерне справе за прераду млека и одржавање његове хранљивости и чистоће. И ова изложба млека привлачила је пажњу публике. Одмах првог дана посетио ју је, поред других углбднијих личности, и г. д-р Антон Корошец, Министар унутрашњих дела.