Opštinske novine

Снабдевање Београда млеком

361

Просечна рефракција хлоркалцијум серума 39,7° (код нас је узакоњена норма 38°) Просечни киселински степен по СокслетуХенкелу 8,10° *). Просечно време редукције мешленског плавила преко 5-6 час. Из ових и горњих бактериолошких података следује да је млеко произведено у околини Београда релативно доброг квалитета и да кључ решавања проблема лежи у организованој и хигијенској производњи и рационалном снабдевању престонице. Индивидуално, неорганизовано и чак хаотично снабдевање града чини само по себи предмет за корениту реорганизацију. Задружни систем производње са сабирним станицама за филтровање и хлађење и даљим брзим и хигијенским транспортом за град истиче се као прва етапа решавања питања снабдевања. С обзиром да смо још далеко од производње идеалног, асептичног млека типа сертифајт, подесног за директну употребу, без икакве прераде, не само за одрасле, но и за болеснике и малу децу у довољној количини, бар за сада као друга етапа решавања питања млека била би подизање у Граду модерних млекарница за пастеризовање или стасанизирање млека. Хигијенска важност проблема млека довољно је истакнута у предњем излагању, а сада смо вољни напоменути да и комерцијални интерес диктира потребу што бржег решавања овог питања, јер Београђани издају годишње за млеко прек 65,700.000.— динара, међутим вредност млека и млечних продуката, које се годишње производи у земљи, износи према калкулацији стручњака преко Динара 2.500,000.000,-. Ови финансиски разлози, као и витални интереси грађанства престонице, захтева]"у да се питање млека покрене од стране меродав-

*) Титрација млека није вршена на лицу места.

них и да се то питање реши онако како то захтевају јавно-хигијенски интереси и интереси народне привреде. Иако ова излагања буду допринела макар и убрзавању решења питања млека бићемо задовољни, да је скромни циљ постигнут. Д-р С. Рамзин

'

Пиетро Ванучи-Перуђино: „Непозната личност" (Са изложбе „Италијански портрет кроз векове")