Opštinske novine

IX Балканске лакоатлетске игре у Београду

Најзначајнија балканска спортска манифестација, Балканске лакоатлетске игре, одржане су ове године од 11—18 септембра у нашој престоници. То је било најлепше и највеће спортско такмичење које је до сада одржано у Београду. Моралан успех ове приредбе је од неоцењиве вредности по наш лакоатлетски спорт и његову будућност. Може се слободно рећи да су IX Балканске игре удариле камен темељац лакоатлетском спорту у престоници и да ће се овај најкориснији и најлеплепши спорт у скорој будућности развијати 1-игантским корацима.

Историјат Балканских игара Идеја о остварењу једног великог лакоатлетског такмичења, на коме ће узети учешћа претставници свих балканских народа, поникла је у Грчкој. Још после обнављања Олиписких игара и прве модерне Олимпијаде, која је, као што је познато, одржана у Атини, Грци су помишљали на организацију једног великог лакоатлетског такмичења, које би одржало и сачувало код грађанства, а нарочито код омладине, дух олимпизм;а. Остварење ове идеје почело се приводити у дело тек крајем 1928 године, после Олимпијаде у Амстердаму. Следеће године, приликом лакоатлетског двобоја између Атине и Софије, поведени су поново разговори и већ неколико месеци доцније сви балкански савези, сем албанског, који је две године доцније приступио овој организацији, основали су Балканске лакоатлетске игре. Септембра месеца 1929 године одржане су у Атини прве, Балканске игре, на којима су учествовали Грци, Румуни, Бугари и Југословени. Моралан успех овог такмичења омогућио је потпуно ове значајне идеје. Већ идуће године одржане су прве званичне Балканске игре у Атини и од тога доба одржавају се стално, сваке године. Балканске лакоатлетске игре једино је стално спортско такмичење, које је окупило омладину балканских држава и које се, као највећа спортска манифестација балканских држава, одржава сваке године. По броју такмичара и националних репрезентација Балканске игре су, после Олимпијаде и европског лакоатлетског првенства, највеће лакоатлетско гакмичење на свету.

Значај Балканских игара. Оснивањем Балканских лакоатлетских игара постигнут је узвишени циљ оснивача: ширење љубави и братства међу балканском омладином путем витешких утакмица на спортском пољу. Другим речима, желело се да се омладина балканских држава међусобно упозна, здружи, спријатељи, и да се на овај начин уклоне сви неспоразуми и успостави јиирољубиви и братски однос између балканске омладине. Балканске лакоатлетске игре биле су, према томе, претеча Балканском политичком споразуму, који је недавно остварен. Сасвим је разумљиво да једно спортско такмичење с овако мирољубивим и узвишеним идејама и задатцима, наиђе на најтоплији пријем у свим балканским државама и развије се у један значајан спортски покрет. Отуда потиче да су увек до сада Балканске лакоатлетске игре наилазиле на пуно разумевање код одлучујућих фактора свих балканских држава, да су помагане и неговане онако како то оне заслужују по својим узвишеним циљевима. Спортски значај Балканских игара још је дубљи и обимнији. Кроз мушку и витешку борбу на спортском пољу Балканске лакоатске игре развијају код омладине борбеност и племенитост, јачају јој мишиће, челиче здравље, стварају од њих корисне и здраве чланове људске заједнице. Балканске игре први пут у Београду Наша лепа престоница све више постаје центар свих спортова који се код нас упражњавају. У спортском погледу, као и у многим другим тековинама, које су учињене у последње време, Београд се развио на завидну висину. Велики кадар прекаљених и способних спортских функционера у стању је да спроведе и најтежу организацију, а сталан и запажен напредак београдске омладине на спортском пољу доприноси много да се спорт у престоници све више развија и популарише и из дана у дан стиче све више нових поборника и пријатеља. Под оваквим околностима сасвим је разумљиво што је организација IX Балканских игара поверена београдским спортистима. То су прве Балканске игре које су одржане у Београду. То је, уједно, највеће лакоатлетско такмичење које је до сада одржано у престоници.