Opštinske novine

236

Ввого адске општинске новине

нара, Гровинг и Радио-тон 1000,— динара, фирма „Хармкзнија" 150.— динара. Режијски; трошкови бала били су овога пута већи него ранијих година, јер се желело да приредба добије што већи уметнички и репрезентативни карактер. Тако је чист приход бала 142.150.—

динара, према 86.491.— динара прошле године, а то је за 66% више. Тај успех је свакако један од најубедљивијих доказа, да је бал постигао своју сврху боље него икад досад. Д-р Реља Аранитовић

Чланови Акционог одбора за зимску помоћ у аудијенцији код Њ. Кр. Вис. Кнегиње Олге

Нзено Краљевско Височанство Кнегиша Олга примила је 19 марта у 17,30, у Белом Двору, чланове Акционог одбора за зимску помоћ: г-ђу Вјеру Перовић, супругу Краљевског Намесника г. д-р Ива Перовића, г-ђу Веру Ђуричић, супругу претседника Општине г. Војина Ђуричића, г-ђу Олгу Илић, супругу сенатора г. Владе Илића, г. Војина Ђуричића, претседника Општине и секретара Одбора г. д-р Рељу Аранитовића. Нзено Краљевско Височанство је изразила велико задовољство о овогодишњем великом успеху, и топло се захвалила свима који су тај успех омогућили. О раду Акционог одбора, који је ове године имао већу активност него ранијих година, колико у самом прикупљеном новцу, толико и у помоћи која је сиротињи указана, Нзено Краљевско Височанство је са највећим задовољством саслушала излагања чланова Одбора.

У жељи да се и идуће године рад Акционог одбора што више и дубље развије, закључено је да се приступи изградњи сталних кухиња за зимску помоћ. Зграде би подигла Општина београдска на својим имањима. Ове године би се изградио само један део зграда са централним магацином, а после би се постепено приступило изградњи сиромашног београдског грађанства. Питање изградње овога комплекса зграда, који би коштао око 12,000.000.— динара, зависи од материјалних средстава Општине и припомоћи која би се за те сврхе добила са других страна. Нзено Краљевско Височанство свим силама жели да се акција за збрињавање сиротиње, која је поверена Одбору за зимску помоћ, како у Београду тако и у другим варошима државе, развије до највећег степена, како би се могла пружити у свакоме потребном моменту највећа помоћ.

Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга обилази кухиње Зимска помоћи

У петак, 22 марта, у 11,30 часова Њ. Кр. Вис. Књегиња Олга посетила је кухињу зимске пом^оћи Бр. 4 на Чукарици, Радничка улица број 53, у пратњи дворске даме г-ђе Олге Лозанић. Велика маса грађанства Чукарице и сиротиње која се у тој кухињи храни дуго је клицала, одушевљена овом високом посетом. Пред кухињом је прва поздравила Н>. Кр. Височанство штићеница кухиње Лзубимка Стојановић, са овим речима: „Мила наша Кнегињо, У име наших родитеља, којима је велики Бог досудио горку судбину да живе од данас до сутра, сигурно зато да би код људи усадио љубав и милосрђе, ја, њихово дете, поздрављам Вас и молим да примите ову киту весника пролећа као доказ о нашој превеликој захвалности на Вашој високој и нежној пажњи, помоћи и искреном раду, како бисмо уистини осетили љубав ближњега свога. Ваша топла љубав, која Вас је довела овде међу нас, огрејала нас је и Ви видите како су наша лица насмејана и весела. А знате ли зашто? Зато, јер Вас сви ми волимо. Живила Нзено Краљевско Височанство Кнегиња Олга!"

Милица Јовановић, ученица основне школе, која се исто тако храни у тој кухињи, предала је Н>. Кр. Вис. Кнегињи Олги бутсет пољског цвећа. Дирнута овом нежном дечијом пажњом, Нз. Кр. Височанство је топло помиловала девојчице, захвалила се и са њима разговарала. На улазу у кухињу биле су: потпретседница Акционог одбора г-ђа Вјера Перовић, супруга Краљевског Намесника г. Д-р Иве Перовића, г-ђа Вера Ђуричић, Претседник општине г. Војин Ђуричић, секретар Акционог одбора г. д-р Реља Арнитовић, ордонансни мајор г. Градимир Раденковић, претседник XIV пододбора Црвеног крста прота г. Радивоје Милојковић, повереник пододбора за ову кухињу г. Милан Милутиновић, чланице Управе г-ђе Радмила Савковић, Даница Боркановић, Драга Станић, Вукица Једлински и г. Жика Милетић. Прота г. Милојковић поздравио је у име XIV пододбора и у име грађанства Чукарице Н>. Кр. Вис. Кнегињу Олгу дирљивим говором'. Износећи захвалност грађанства, а понаособ сиротиње којој је омогућено да дође до топле хране, г. Милојковић је између осталог рекао и ово: