Opštinske novine

Друштвена хроника

489

Нове манмфестације мађарскоНугословенског пријатељства у Београду

У току месеца маја имао је Београд прилику да прими неколико важних посета угледних чланова мађарског друштва, које су све приређене у циљу да се појачају пријатељске везе између Југославијз и Мађарске. Сама изложба модерних мађарских сликара у павиљону „Цвијете Зузорић", која је отворена 25 априла а трајала је до 9 маја, била је велЈигси уметнички догађај за Београд, а истовремено је пружила прилику за ближе међусобно упознавање и за продубљење пријатељских веза између Југословена и Мађара. О тој изложби дајемо приказ на засебном месту, у уметничкој хроници. ПРЕТСТАВНИЦИ МАЂАРСКО-ЈУГОСЛСВЕНСКОГ ДРУШТВА ИЗ БУДИМПЕШТЕ УЧИНИЛИ СУ ЗВАНИЧНУ ПОСЕТУ ПРЕТСЕДНИКУ БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНЕ Г. ВОЈИНУ ЂУРИЧИЋУ Још док је трајала изложба модерних мађарс:<их сликара у Београду, а и у вези са том изложбом, дошли су у Београд претставници Мађарско-југословенског друштва из Будимпеште, да учине званичну посету Претседнику Београдске општине и Претседнику Мађарско-југословенског друштва у Београду г. Врјину Ђуричићу. б маја увече стигли су у Београд том приликом: Барон Балтазар Ланг, генерал у пензији, бивши народни посланик, претседник мађарског националног одбора интерпарламентарне уније и претседник Мађарско-југословенског дрЈгштва у Будимпешти са госпођом, г. Калај Миклош, члан горњег дома и бивши министар пољопривреде са госпођом, г. д-р Борходи Иштван, секретар мађарско-југословенског друштва у Будимпешти, и г. Зилахи Шебес Еуген, министарски саветник, заменик шефа Централног пресбироа. Мађарски гости су 7 маја направили излет на Авалу, где су одали пошту Незнаном Јунаку, полажући цвеће на његов гроб. Претседник Београдске општине г. Војин Ђуричић приредио је тада, у част угледних мађарских гостију, интиман ручак у ресторану на Авали. Ручку су присуствовали претставници југословенске владе министри г. г. д-р Иван Андрес, министар трговине и индустрије, д-р Лазар Марковић, министар правде, и инж. Никола Бешлић, министар саобраћаја са госпођом; г. Стеван Ћирић, претседник Југословенског одбора за интерпарламентарну унију; барои Ланг, претседник Мађарског одбора за интерпарламентарну унију и претседник Мађарско-југословенског друштва у Будимпешти са госпођом; г. Миклош Калај, бивши мађарски министар финансија, са госпођом; грофица Ева Алмаши Телеки; барон Бакач Бешењеи, мађарски посланик у Београду, са госпођом и ћерком; г - Зилахи Шебеш, саветник министарства спољних послова и шеф Информативног отсека Мађарског пресбироа; г. Стефан Боршоди, секретар Мађарско-југословенског друштва у Будимпешти; г. Велмар Јанковић, шеф отсека Министарства просвете за културне везе са иностранством, са госпођом; г. Ловро Матачић, директор Београдске опере, и г-ђа Наташа Бошковић, примабалерина Београдске опере. (Г. Матачић и г-ђа

Бошковић су били гости на овом ручку као уметници на челу институција које ће се, са својим уметничким ансамблима, по жељи Мађарско-југословенског друштва у Будимпешти, ускоро појавити као гости у мађарској престоници, где ће наши уметници показати мађарској публици нашу уметност.) Мађарске госте је за време ручка поздравио домаћин г. Војин Ђуричић, срдачном здравицом, истичући значај пријатељских веза које се све више продубљују и проширују између Мађарске и Југославије. Овом високом циљу служе и недавно основана друштва: Мађарско-југословенско друштво у Будимпешти и Југословенско-мађарска друштва у Београду. На ову здравицу одговорили су, у име мађарских гс-стију, г. г. Барон Балтазар Ланг и Миклош Калај. После ручка су се мађарски гости, са домаћином г. В. Ђуричићем и присутним југословенским званицама, вратили у Београд, где су прегледали изложбу мађарских сликара у павиљону „Цвијете Зугорић". Сутрадан 8 маја, пре подне, посетио је г. Барон Балтазар Ланг, са госпођом, Претседника Београдске општине г. Војина Ђуричића.

БУДИМСКИ ПЕВАЧКИ ЗБОР ПРИРЕЂУЈЕ КОНЦЕРТ У БЕОГРАД / 10 маја увече стигао је у Београд Будимски певачки збор (Будаи Даларда), са својих седамдесет чланова, да врати посету београдском музичком друштву „Станковић", које је приредило концерт у Будимпешти приликом преноса костију свога патрона Корнелија Станковића из Будимпеште у Београд.

Будаи Даларда је једно од најстаријих мађарских певачких друштава, које је имало врло великог утицаја на развој мађарске музичке културе. На певачким утакмицама однело је више пута награде; прву награду је добило на међународној певачкоЈ утакмици у Амстердаму 1923 год. Приређивало је више запажених турнеја по иностранству. Концерт приређен у београдском Народном позоришту био је 1362-и концерт овог одличног певачког друштва.

Сви будимпештански певачи отишли су 11 мајаизјутра, са члановима друштва „Станковић", на гроб Корнелија Станковића; ту су положили венац и отпевали једну црквену песму и југословенску химну. Затим су посетили дом друштва „Станковић", где су разгледали школу и музеј. Преставници Будимског певачког збора уписали су се у Дворске књиге, учинили су званичне посете Министру просвете г. Божидару Максимовићу и Претседнику Београдске општине г. Војину Ђуричићу. У подне су сви мађарски певачи певали на београдском радиу.