Opštinske novine

10*

Друштвена хроника

491

Бапкет у част Будимског певачког друштва у Ратничком дому. (Претседник Будаи Даларде г. Рипка захваљује претседнику Општине г. Ђуричићу на срдачном дочеку)

„Станковића" и „Будаи-даларда", и да допуети да то братство буде позив и пример и нашим народима. Живела Југославија! Живео Београд! Живело југословенско-мађарско пријатељство! Хор „Станковића" отпевао је југословенску химну. Затим су хорови „Станковића" и „Будаи-даларда" отпевали по неколико песама. Учествовао је и члан Београдске опере г. Жарко Цвејић. Пошто је завршена вечера, отпочела је игранка, која је трајала у срдачном и пријатељском расположењу до 2 сата после поноћи. У једној паузи, за време игранке, претседник Будаи Даларде г. Рипка предао је леп поклон Претседнику Београдске општине г. Војину Ђуричићу боцу финог мађарског ликера. Сличне поклоне предао је г. Рипка и претставницима београдских певачких друштава. 13 маја пре подне отпутовали су чланови Будимског певачког збора из Београда. ПОСЕТА МАЂАРСКИХ АУТОМОБИЛИСТА БЕОГРАДУ У жељи да продуби пријатељске и друштвене везе Југословена и Мађара, Мађарско-југословенско друштво у Будимпешти организовало је излет аутомобилима у Југославију од 23—26 маја, у коме је узело учешћа око 24 аутомобила и 70 особа мађарског високог друштва —■ чланова Мађарског аутоклуба, Мађарског Туринг-клуба и аутомобилске секције Мађарског атлетског клуба.

Међу излетницима било је и бивших мимистара, ■сеиатора, народних посланика, високих државних чиновника, угледних претставника слободних професија. Вођа овога излета био је г. Шандор Алђа-Пап, генерал у пензији. Мађарске госге сачекало је на граници код Суботице више чланова Српског ауто-клуба — Секција Суботица —■ и отпратило их до Новог Сада. Од Новог Сада до Београда пратили су их чланови Секције Нови Сад. Претставници Југословенско-мађарског друштва у Београду и Српског ауто-клуба сачекали су мађарске госте и поздравили их на граници београдског трошаринског реона код Земуна. Мађарски гости су стигли у Београд 23 маја. Сутрадан, 24 маја, искупили су се мађарски гости у дому Српског ауто-клуба у Београду, одакле су се, са претставницима нашег ауто-клуба, одвезли на Авалу и Опленац. Са овом групом излетника. био је и мађарски посланик у Београду г. БакачБешењи. Мађареки гости положили су на Авали на гроб Незнаног Јунака ловоров венац са мађарском тробојком и посветом. У Маузолеју на Опленцу положили су венац, са мађарском траком и посветом, на гроб Витешког Краља Александра I Ујединитеља. Разгледали су затим унутрашњост Краљеве задужбине. Г. Вељко Петровић, књижевник и академик, објаснио им је на мађарском језику уметничке фреске по зидовима задужбине, подвлачећи извесне моменте на тим фрескама који указују на везе између наше и мађарске историје.