Opštinske novine

11

Друштвена хроника

593

Г. Павле Карарадовановић, најстарији новинар и градски већник, одржао је духовит говор, у коме је истакао лепоте и тешкоће новинарског позива, велике жртве које новинари морају подносити у свом раду, и подвукао да би требало осигурати признање ноБинарских година службе свима оним новинарима који буду присиљени да се, после напорног новинарског рада, повуку у државну и самоуправну службу.

Говор г. Карарадовановића, проткан живим реминисценцијама из новинарског живота и ведрим хумором, изазивао је честе аплаузе новинара. Сутрадан, 17 јуна, новинари су се одвезли на Авалу, где су одали пошту гробу Незнаног Јунака, а аатим су направили излет до Буковичке Бање и до Венчачке виноградарске задруге.

Мађарски министар трговине г. д-р Варга и претседник Будимпештанске општине г. Карафијат посетили су Београд

Манифестације мађарско-југословенског пријатељства постају све чешће и све срдачније. Сарадња на политичком ,привредном и културном зближењу поста е све активнија и плоднија. Сваки месец доноси нам нове доказе за то. 22 јуна посетили су Београд угледни гости из Мађарске: Мађареки министар трговине г. д-р Јожеф Варга са госпођом и претседник Будимпештанске олштине г. Јене Карафијат са госпођом и ћерком. Они су дошли да врате посету југословенском министру трговине и индустрије г. д-р Ивану Андресу и претседнику Београдске општине г. Војину Ђуричићу, коју су ови учинили Будимпешти приликом отварања Будимпештанског сајма у априлу ове године. У пратњи г. Варге дошли еу и г.г. Штефан Шлик, начелник, д-р Стеван Флук, саветник, Акош

Киралди, технички саветник, и Стефан Кештери, секретар Министарства трговине; са г. Карафијатом је допутовао г. Геза Ирањоши-Кноблаух, саветник општине Будимпештанске; у њиховој пратњи налазио се и г. Мартин Хурка, уредник Мађарске телеграфске агенције. На железничкој станици приређен је, у 8,30 изјутра, свечан дочек високим мађарским гостима, у коме су узели учешћа: Министар трговине и индустрије г. д-р Иван Андрес са вишим чиновницима свога министарства, Претседник Београдске општине г. Војин Ђуричић, мађарски посланик г. Бакач-Бешењеи са особљем свога посланства; чланови управе Југословенско-мађарског друштва и Југословенско-мађарске привредне коморе у Београду. Мађарски гости су отсели у хотелу „Мажестик".

Мађарски Министар трговине г. д-р Варга и претседник Будимпештанске општине г. Карафијат са својом пратњом у посети код претседника Београдске општине г. Војина Ђуричића