Opštinske novine

890

Београдске општинске новине

дју и у Загребу ова утакмица привлачи велики број гледалаца и слободно се може уврстити у један од најзначајнијих годишњих спортских такмичења. —оПред око осам хиљада гледалаца београдска репрезентација победила је потпуно заслужено најбољу екипу Загреба са 2:1. Утакмица је одржана у Загребу. Свет се враћао нерасположен са игралишта. Са свију страна чули су се коментари са утакмице. Тако незадовољни због пораза своје екипе, објективни посматрачи ове занимљиве утакмице искрено су признали да је пораз дошао потпуно заслужено и да је репрезентација Београда победила усред Загреба само захваљујући бољој игри и већој спреми својих чланова. Загребачка штампа исто тако је објективно признала заслужен успех Београђана. То је био један сјајан подвиг, успех какав се само пожелети може. Београдска репрезентација играла је у Загребу одлично. С времена на време приказан је егзибициони футбал. Велико техничко знање појединаца омогућило је београдској екипи да доминира на терену и да на крају однесе победу која је примљена у престоници с одушевљењем. После утакмице Загребачки ногометни потсавез приредио је банкет у част гостовања београдске репрезентације. Том приликом измењане су многе врло срдачне здравице. Београдски репрезентативци провели су се одлично у Загребу. Примљени су врло срдачно, нарочито приликом изласка на терен. После победе и одличне игре, објективва загребачка публика пљескањем је поздравила београдске футбалере, честитајући им на овај начин леп успех. —оПосле победе у Загребу с интересовањем је очекивана реванш утакмица у Београду. Резултат са овог сусрета имао је дефинитивно да реши чији је футбал бољи у овој години, хрватски или српски, односно загребачки или београдски. Пошто су победили у Загребу, београдски футбалери били су фаворити на свом терену. Друга победа учинила би да би Београд доминирао у футбалском спорту. Из свих тих разлога интересовање је било врло велико и свет је с великим нестрпљењем очекивао дан велике борбе. Београдски лоптачки потсавез, на челу са претседником д-р Жаном Спасојевићем, настојао је да се достојно реваншира Загрепчанима на срдачном пријему у Загребу. У томе се успело предусретљивошћу претседника београдске општине г. Јеврема Томића. Велики спор-

тиста, претседник ошптине г. Јеврем Томић, који врло правилно цени значај спортског покрета и има много разумевања за све што се тиче спорта, одазвао се молби делегације Београдског лоптачког потсавеза и изишао јој у свему у сусрет. Г. Јеврем Томић поклонио је врло леп сребрн пехар, за који ће се борити репрезентације Београда и Загреба. Према пропозицијама пехар ће освојити у трајно власништво она репрезентација, која га добије три пута узастопце или пет пута преко реда. Такмичиће се два пута годишње, по једанпут у Београду и Загребу. Пре утакмице одлучено је да сусрет у Београду буде уједно прва утакмица за пехар претседника београдске отлтине г. Јеврема Томића.

Утакмици је присуствовало око 10.000 гледалаца. И претседник Београдске општине, као и потпретседници г.г. Костић и Недић били су сведоци још једне убедљиве победе београдске репрезентације. Овога пута резултат је гласио 3:1. Игра је била врло узбудљива и интересантна. Београђани су дали први гол. Пред крај првог полувремена Загрепчани су изједначили резултат на 1:1. Затим се развила огорчена борба за победу. Дубац, бек београдске репрезентације, постигао је други гол, а пред крај игре Београђани су потврдили свој други велики успех још једним изванредним голом. Главни стрелац на овој утакмици био је Божовић, центар фор БСК-а, данас неоспорно најбољи навални играч у Југославији. Висок, еластичан, сјајан техничар, Божовић се развио у првокласног футбалера. На утакмици против Немачке у Загребу Божовић је постигао један гол, припремио други и веома се свидео немачким футбалским функционерима. И на утакмицама против Загрепчана овај одличан играч испољио је своје свестране способности. Реванш утакмица између Београда и Загреба за пехар претседника Београдске општине, протекла је без инцидената, у најбољем реду, онако како се очекивало од једног овако великог и значајног сусрета. Победа Београђана потпуно је заслужена. Она је плод боље игре у оба полувремена, веће навале ефикасности и одличне игре уже одбране. Не би требало нарочито истицати ниједног играча. Сви су се сложно заузели да београдски футбал постигне још један леп успех. Треба још истаћи спортско држање загребачких футбалера, који су овом приликом истакли да умеју, што је одлика правих спортиста, мирно да поднесу пораз. У футбалу је, уосталом, срећа променљива. Неко мора да изгуби.