Opštinske novine

10*

Комунална хроникд

935

Њ. Кр. Вис. Кг1егиња Олга у читаоници Градске библиотеке (лево: претседник г. Ј. Томић и градски већник академик г. д-р Ј. Радонић).

зване да на врло ггрисан начин претставе духовна стремљења Београдске општине, којима је циљ да прикупљају документе његове славне, динамичне и изванредно занимљиве прошлости, чији је задатак и научни и културнопросветни, и у исто време дубоко социјалан, — нису могле остати ван круга интереса Нзеног Краљевског Височанства. Посета Нзеног Краљевског Височанства била је утврђена за 21 децембар 1940, дан пре свечане академије, којом је 22-ХИ-1940, Дом отворен. Још пре дванаест часова, а према утврђеном програму, у холу свечано окићеног Дома, очекивали су Високу Гошћу: Претседник г. Томић, управник града Београда г. Драг. Дринчић, помоћник Маршала Двора г. д-р Иво Бабић-Ђалски, градски већник и претседник Културног одбора г. д-р Јован Радонић, градски већник г. Будимир Швабић, шеф Отсека Градске библиотеке и Градског музеја г-ђа д-р Марија Илић-Агапов, кустос Музеја г-ђа Јелена Бурмазовић и шеф Културног отсека г. Сима Пандуровић, књижевник. Нешто после дванаест часова зауставио се пред Домом ауто у ком се довезла Н>ено Кр. Височанство Кнегиња у пратњи г-ђе БабићЂалски. С пуно отмене пријазности Кнегиња се руковала најпре са г. Претседником, а затим са осталим члановима дочека. Поздрављајући Н>ено Краљевско Височанство, г. Претседник је нагласио колико га радује ова висока пажња, коју Н>. Кр. Височанство указује Градском културном дому. На ову поздравну реч, Н>ено Краљевско

Височанство Кнегиња изволела је изјавити да је ову посету давно желела учиннти! Пошто је од г-ђе Бурмазовић примила букет црвених ружа, Нз. Кр. Вис. Кнегиња Олга, у пратњи г. претседника и свих присутних, започела је с прегледом Дома. Најпре се зауставила у великој читаоници Градске библиотеке, да прегледа галерију портрета претседника Општине града Београда, а затим је прешла у научну читаоницу Библиотеке, где је била приређена Изложба старије и новије литературе о Београду. С дубоким интересом 1 , који се јасно оцртавао на Н>еном лицу, Н>ено Краљевско Височанство је нарочито прегледало литературу која расветљује улогу и положај Београда у XVII и XVIII веку, кад су се нова имена уплела у његову историју: курфирста Максимилијана Баварског, Евгенија Савојског, генерала Лаудона, кад је Београду било суђзно да за време од два века поново прође кроз толике патње и страдања; из литературе о Земуну нарочиту су пажњу ГБеног Краљевског Височанства привукле изложене новине марљивог земунског редактора Игњаца Сопрона: 8етНпег ^осћепМаМ, Бег Сгепг Во1е, као и новине на нашем језику: Српски одјек, Народност, Српска мисао, које су редиговали д-р Мил. Бабић, Т. Бекић и д-р Свет. Поповић; из остале литературе историска дела. Пошто су ГБеном Краљевском Височанству дате информације о читаоцима који посећују Градску библиотеку и о раду ове градске културне установе уопште, благоизволело је прећи у Градски музеј.