Opštinske novine

Брод 12

Становницимг Србнје Као војни заповедник у Србији, преузимам са данашњим даном управу у земљи. Ко се мојим заповестима не покорава, врши саботажу или друга кривична дела, поступиће се са њим по ратно-војном закону. Ко се придржава прописа и ради свој посао, нема чега да се плашн. Тиме ће самом себи и својој зе *1Л >и користити. Београд 22 априла 1941 године ФЕРСТЕР, ваздухопловни генерал Снабдевање Београда хлебом Једна од/првих брнга Градског поглаварства у овнм даннма јесте да :е постара за правнлну нсхрану становништва. Преко свог Отсека за исхрану поглаварство је већ предузело нзвесне мере да се исхрана Београђана обезбеди. Општинскн органи поплсали су све пекарске радње које ннсу много оштећене и које се за рад лако могу огпособити. Низ тих хлебарница, у разннм деловима града, већ су почеле да раде и из њих се грађани снабдевају хлебом. Хлебарски мајстори свакодневно се јављају општинској канцеларијн у Космајској ули цн, број 47. где им се додељују слободне хлебарске радње и саопштавају им се условн под којима ће радити. Отсек за исхрану дели хлебарнма и брашно којим располаже. Према капацитету појединих хлебарница и најнужнијој потреби краја у коме се хлебарница налазн одређује се и количина брашна које се продаје ради израде хлеба Градско поглаварство је прописало да се од брашна које оно уступа хлебарима може израђнвати и пећи само чист хлеб, т.ј. без икакве мешавине с другим брашном. Одређене су и цене хлеба. Бели хлеб продаје се по 5 динара кнлограм, црни по 4,50, а кукурузни по 4 динара. Никаква луксузна пецнва не смеју се израђивати. Не сме се пећи ни бурек. Хлеб се мора израђивати тако да ње- г»-тС2-глигет сдговарз хкгијенскзи усло внма. Мора се мерити тачно и продавати по ценама које су одређене. Сваки прекршај ове наредбе повлачи губитак права на даљи рад. Хлебарница ће се у том случају предавати другом лицу на употребу. Задатак „Општинских новина" Београдска општина преузела је на себе многе тешке дужностн. Београду треба обезбедити воду, храну, светлост и саобраћај. Али у исто време ваљало је наћи могућности да се београдском становништву што брже доставе наредбе власти, да се у што већем броју примерака отштампају разна хигијенска упутства и савети, да се саопште вести и најзад да се помогне грађанима који се распитују за своје за које још ништа нису сазнали. Тих дужности примиле су се „Општинске новине", које ће отсада по могућству излазити свакодневно трудећи се да што више користе своме граду и својим суграђанима. У уредништву су запослени професионални новинари из више београдских редакција и новинарских установа, а и стручњаци (лекари, инжењери итд.) позвани су на сарадњу.

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ ПРИМАЈУ ОГЛАСЕ У СВ0Ј0Ј АДМИНИСТРАЦИЈИ: КНЕГИЊЕ ОЛГЕ 21 (штампарија ГРЕГОРИЋ)

„ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ"

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

Страна 3

Немачка н Италија признале с? самосталност Хрватске Телеграми г.г. Хитлера и Мусолинија упућени г. Анту Павелићу

Берлнн, 24 априла ДНБ јавља: Новосастакљена хрватска национална влада у Загрсбу упутила јс телеграм г. др. Анта Павелића н генерала г. Кватерника Вођн Немачког Рајха, у коме је проглашена Хрватска самосталном државом и замолила прнзнање самосталне хрватске државе од стране Немачког Рајха. Вођа Рајха одговорно је следећнм телсграмом: „Др. Анту Павелнћу, Загреб. — Захваллјем вам на вашем телеграму н телеграму генерала Кватерника у коме сте мн -.отавили жељу хрватског народа прокламацију слободне хрватске државе и мотбу за признање самосталне Хрватске од стране Немачког Рајха. Необично сс радујем н чини ми задовољство у овоие часу у коме хрватски народ победоносним наступањем трупа снла осовине долазн до своје дуго очекиване слободе дз вам потврдим признање самосталне хрватске државе од стране Немачког Рајха. Немачка влада споразумеће се доцније о границама нове државе са национзлном хрватском владом. Моје најбоље

жеље вама и за будућиост хрватског народа. Адолф Хитлер". Г. Мусолинију је нсто тако упућен телеграм г. Анта Павелнћа исте садржнне као и Вођи Рајха са молбом за прнзнање слободне хрватске државе од стране Италије. На телеграм је дошао следећн одгсвор: „Др. Анту Павелићу, Загреб. — Прнмио сам телеграм у коме ми јављате да Н, по жељи хрватског народа, проглашеса самостална хрватска држава и у коме с-. 1 моли признање слободне хрватске државе од стране фашнстичке Италије. Поздрављам с, највећнм задовољством нову Хрватску. која је добила дуго очекнвану слободу, пошто су силе осовнне уништиле вештачки састављену југословенску државу. Радујем се што вам могу изрећи признање слободне хрватске државе од стране фашистичке владе која ће се споразумети с националном хрватском владом о границама нове државе, којој италнјански народ жели сваку срећу. Бенито Мусолини."

Први посланик Немачког Рајха у Загребу

Загреб, 23 априла ДНБ јавља: Новоименовани немачки посланик у Загребу виши вођ заштитних одреда Каше предао је државном поглавару Хрватске л-ру Анту Павелићу по свечаном церемонијалу своја акредитивна писма. Немачки посланик рекао је у своме говору да данас живимо у велико доба, чији ће догађаји бити одлучујући за нова :толећа. Са генијалношћу великог државника ствара Вођа Немачког Рајха у заједници са Дучеом Италнјанске Империје догађаје овога доба. „Силе осовине" — казао је нови посланик — „испуњене су жељом да народима Европе обезбеде бољи жнвотни поредак и дале су помоћу својих трупа хрватском народу основицу за сопствену и независну изградњу државе. Извесно је да ће храбри хрватски народ, чија је исто-

рнЈа пуна дивних примера, створити нов живот под великим законима нове Евроне." На говор немачког посланика одговорио је државни поглавар Хрватске др. Павелић да наименовање првог посланика великог Немачког Рајха код хрватске влале нарочито поздравља и са благодарношћу и радошћу прима акредитивна писма. „Хрватски народ и ја" — рекао је он — „пратимо већ дуго година са дубоком вером и поверењем велико дело новог чређења Европе и били смо уверени, да ће у овом новом поретку и хрватски народ у спровођењу своје историске мисије паћи своје место и свој национални животни простор." Државни поглавар др. Павелић завршио је свој говор следећим речима: „Свемогући нека благослови велико дело Вође и немачког народа."

Грчки краљ на Криту Рим, 23 апрнла ДНБ јавља: Према извештајима лнстова, грчки краљ Ђорђе с престолонаследником Павлом побегао је из Атине и упутио се прво на Крит.

Лондонски »Тајмс« о рату на Балкану Њујорк, 23 априла ДНБ јавља: Лондонски „Тајмс" пише на основу нзвештаја „Њујорк поста" да на Балкану нема наде да ће брнтанске трупе имати предаха, нити да би Немцн у Грчкој могли бити задржани. Немачки бомбардери и борбене машине у ниском лету гоне стално британске трупе и транспорте. Енглези немају довољно апарата да би се свуда појавили.

Аргетина жели да остане неутрална Буенос Ајрес, 23 априла ДНБ јавља: Аргентински потпретседник г. Кастиљо нзјавио је једном претставннку велнког дневног листа „Разон" да Аргетнна и сада и раније жели да остане неутрална.

Изгубљена енглеска подморница ДНБ јавља: Берлин, 23 априла Британскн адмнралитет жалн што опет мора да прнзна да је изгубљена једна енглеска подморница. Ради се о подморни ци „Минврви" од 600 тона, којл је •'■~ена у море 1934 годнне.

Лондон о повлачењу енглеских и грчких трупа Стокхолм, 23 апрнла ДНБ јавља: И данас, у среду, лондонска званична иеста дрско и неодговорно настављају своју пропаганду лажима н илузијама о ситуацијн на грчком бојишту. Тако лондонска обавештајна служба помиње опет „успешно повлачење британских и грчких трупа на једну нову одбранбену линију" која |е за кратко време добро утврђена. Незадржнво настојање Британаца да стигну до својих бродова слави се као „изванредна тактика одуговлачења", а истонремено опет се подгрејава прича о „нарочитнм немачким губицима". У арапској обавештајној служби из Лондона речено је да се црвене реке од крви немачких војннка. Влада Ирака поводом искрцавања енглеских трула у Басри Берлин, 23 априла ДНБ јавља: Ирачка влада дала је данас следеће званично саопштење поводом искрцавања енглеских трупа у Басри: „Енглеска влада тражила је дозволу за пропуст за извесне делове трупа у сагласности са енглеско-ирачким уговором. Већ 21 јуна 1940 обе стране су предузеле мере за олакшање пролаза трупа кроз Ирак. Према томе искрцане су се извесне енглеске војне снаге 17 и 18 априла у Басри, а на основу уговора. У вези с тиме може се истаћи, да су коментари извесних страних радностаница потпуно неосновани. Влада Ирака бди над правима Краљевине и над суверенитетом нације. Она неће дозволити да она буде ма на какав начин повређена."

Говор г. Веџвуда Стокхолм, 23 априла ДНБ јавља: Енглески „раднички" вођа и сарадник Черчилов г. Веџвуд говорио је о „Вери у слободуТом прнликом он се осврнуо на све чешћа пребацивања која се чнне у целом свету да Велика Британија нема савести и да пушта да се други за њу боре. У недостатку сваког противдоказа, изјавио је он, да је то бесмислица, поцпо је садашњи рат пут натраг ка религији. Британски бродови пуцају на америчке бродове Њујорк, 23 априла ДНБ јавља: Путници са америчког брода „Сиднеја" изјавили су приликом доласка у њујоршку луку да су два британска ратна брода 320 миља од португалске обале испалила 3 метка испред брода. Међу путницнма настала је паника, јер су се уплашили да их је напао један немачкн брод. Трећи метак пао је свега 20 метара нспред брода. Један ^ уРнт & јјскн ратни брод потом је прнш.-« Ј " омогућно даљи пут.

Одјек догађаја на Балкану / Њујорк, 23 априла

•ајтед прес" јавља из Лондона да ошњнм полнтичким круговима страда би енглески порази на Балкану

Јевреји снабдевају Лондон и себе Њујорк, 23 априла ДНБ јавља: „Асошјетед прес" јавља да је брнтанско министлрство исхране ставило у задатак јеврејској фирми „Лајон и комп." да преузме снабдевање целокупног лондонског становништва за случај да пропадну све друге могућности снабдевања људства у граду на Темзи довољном количином намирница. Треба да се издају карте којима ће се у нужди омогућити право на добијање једног -оброка. У Бирмингем треба да стигне идуће недеље једна покретна кухиња да исхрањује сиромашно становништво.

Криза у Аустралији Њујорк, 23 априла ДНБ јавЉа: „Асошјетед прес" јавља из Сиднеја да се у тамошњим политичким круговима страхује да ће тежак положај аустралнских трупа у Грчкој ускоро изазвати политичку кризу у Аустралији.

Полиција у Енглеској мора да штити мале поште

Стокхолм, 23 априла

ДНБ јавља:

Енглеска влада приморана је. как ља лондонски „Дејли Мирор , тев генерп.шог директора пошта организује нарочиту полициску трупу за заштиту малих пошта од пљ^чке. Упркос свих настојања британске полиције, лондонско подземље и даље пљачка транспорте намирница.

После великог земљотреса у Мексику Берлнн, 24 апрнла ДНБ јавља: Прилнком великог земљотреса који се десио у Мексику тешко је оштећена престоница. Уннштен је један град којн је имао 22.000 становника. У везн с <»чом катастрофом избнлн су велики а ''"