Opštinske novine

Страна 2

„ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ"

Број 25

ћа, а тим је већа и наша радост по извршеном нападу и по завршеној опасности коју емо претурили преко главе. Били смо вал>да четврт сата над простором означеним за напад. Ретко смо видели слику овако жестоког дејства напада. На све стране пламте огромне радноннце бродоградилишта и доковн. Неки објекти већ су изгорели, срушили се и само још тињају. А поред њих, попут огромних бакљи из зажареннх простора, букте пламеновн новнјнх пожара. Бацамо своје бомбе лаког и средњег калибра поред већ изазваних пожара, нзазивајући нове. То чине н други авиони. Убрзо, пошто још кружимо, под нама настаје право море пламена. Гледамо како са других авиона падају бомбе најтежег калибра по радионнцама, силосима, доковима и бродоградилиштима, чинећи чуда и покоре. Експлодирају газометри, уз страховит пламеи лете у ваздух складишта горива. На Викторијином и на Масгревовом Каналу горе бродови. Експлозија за експлозијом. Експлодирају запаљиве бомбе, светлеће бомбе, запаљени објекти, зрна противавиоиске артилерије. Небо се зажарило од' путања зрна противавионске артилерије и од одблесака пожара. Све те појаве као да хоће да надмаше једна другу. Белфаст, сад најзначајнија претоварна лука за испоруку ратног материјала из САД, сад је већ, ако не потпуно уништен, а оно страшно погођен. Већ први напад на Белфаст претстављао је осетан ударац нанесен најважнијем приступу северозападном делу Велике Британије. Данашњи напад био је много страшнији, јер су му помогли повољно време н све већа одлучност и све обилније искуство посада наших бомбардера. Полазимо својим аеродромима. Уживамо у оном што смо тек гледали и доживели, али нас из тог уживања за час трже сигнал осматрача: „Пазите на друге авионе!". Стога је повратак за нас исто толико опасан као што је био и одлазак. Тек пошто се месец иегде на Западу спустио у море и пошто је зарудила зора, постепено растурајући мрак, стижу и последњи наши авиони на свој аеродром, пошто су провели неколико сати на походу против непријатеља."

Саопштење становништву Србије Са надлежног места саопштавају: „У извесним круговима становннштва Србије, нарочито у граду Београду, појављује се злонамерно ТБрђење да немачка војна управа одводи у логоре за принудни рад све мушкарце од 18 до 40 година старости. Осим тога, несавесни агитатори позивају сељаке да обрађују само толико земље колико је потребно за њихову властиту потребу, пошто ће, тврде они, сав остали вишак, запленити Немци. Упозорују се сви и свако да не преносе оваква неистинита и лажна тврђења, са напоменом да ће сваки онај који се ухвати при преношен>у оваквих гласова бити стављен пред суд. Немачка војна управа поставила је себи задатак да што је пре могуће врати у редовнн ток привредни живот Србије. Само по себи се разуме да се при томе рачуна на сарадњу свих добронамерних снага. Ленствовање и нерад који би на крају крајева шкодили пре свега српском привредном организму, при томе не могу да се трпе. Код таквих смерова и циљева нема ни говора о стварању неких логора за принудни рад. Тиме се служе као бауком само они кругови који би хтели да покушају да саботирају обнову привредног живота. Необрађене њиве српских сељака шкодиле би само и једино српском градском становништву које је сад више него икад упућено на вредноћу суграђана сељака."

Недељни преглед војних операцмја према приказу генерала г, др. х. к, Глез Хорстенау, војног сарадника ДНБ-а,

Берлин, 6 маја (ДНБ) Прн крају нзвештајне недеље, у средншту пажње и прнказивања у целом снету налазе се источни лео Средоземног Мора и Блнски Исток. У троуглу Пелопонез-Киренаика-Ирак спремају се судбоносне одлуке и линије које се провлаче измеЈ)У Каламаје, Тобрука н Хабание ннкако нису без међусобног односа ни без значаја. Ако Брнтанци сада тврде да су учнннли „племениту глупост" тиме што су хтели да одрже обећање дано Јелинима, нако су унапред знали да је то без икаквог изгледа на успех, н што су стога, кад су се налазили код Агенле, упутили 70.000 л>уди са најтежим ратним матернјалом за Грчку, то се не може назвати друкчије до накнадним измишљеним нз-

внњењем за пораз, који је са војничког гледишта толиких размера да га надмашују само његсве замашне политичке последице. Сад у Тобруку, пред Солумом и дуж егнпатске границе Бритаипима недостају Аустралијанци и Новозеланђани изгннули или заробљенн по Јелади и подављени у Јегејском Мору, недостају им борна кола и тоиови што их за време бежања по тесалијанским друмовима потукоше немачке „штуке". Овај недостатак осећа сс утолико више што Је дубоким иродором у одбранбене положаје пред Тобруком увелнко загрожено ово последње енглеско упориште у Киренаици и што би се падом Тобрука знатне немачко-италијанске снаге ослободиле за операције на другој страни.

Запоседање грчких острва у Јегејском Мору ИЗВЕШТАЈ ИТДЛИЈАНСКЕ ВРХОВНЕ КОМАНДЕ

Рим, 6 маја (ДНБ) Извештај Италијанске врховне команде гласи: У Киренаици пропао је поновни енглески покушај предузет у циљу пробијања обруча око Тобрука, захваљујући брзој одбрани храбрих италијанских и немачких трупа, које су нанеле непријатељу тешке губитке. На фронту код Солума одбијени су напади непријатељских борних кола. Јединице нталијанског и немачког ваздухопловства поново су

Амбасадор Бержери предао акредитиве Москва, 6 маја (ДНБ) Новн француски амбасадор у Москви, г. Бержери, предао је данас акредитиве претседнику Врховног совјета СССР, Калињину. Саопштење Ирачке Врховне команде Берн, 6 маја (ДНБ) Јављају из Багдада: Службено саопштење ирачке врховне команде од понедељника гласи: „Наша артнлерија енергично је бомбардовала логор у Хабании, при чему су 1ешко оштећена ваздухопловна постројења. Ирачко ваздухопловство предузело је више нзвиђачких летова. Ирачка полиција посела је енглеске карауле у Кисуру и код Самаре. Том приликом запоседнута је радиостаница: директор и четнри чиновника су заробљенн. У недељу, приликом бомбардовања логора у Рашиду, причињена је штета. Изгубнли смо 10 људи." Енглески официри као пљгчкаши Стокхолм, 6 маја (ДНБ) Један енглески официр војно-полициског пука, мајор Артур Џемс Брејбрук, како доносе енглески лнстовн оптужен је у Кенту, јер је украо 100 златннка, 2 писаће машнне, накит и преко хнљаду ножића за бријање (због несташице у Енглеској врло редак предмет), од лица једног концентрационог логора, чнји је он био командант. Логор су настањивали „непријатељски емигранти". Један други енглески официр, мајор Вернон Жипсон из пука војводе Велингтона одговара, како јавља „Дејли Мирор", пред ратним судом за 46 разних оптужби, међу којима долазе многобројни случајеви преваре, фалсифнковања разних докумената и присиљавања. Према доказима оптужбе мајор је својевољно одузимао одбитке од својих потчнњених за тобожње оправке и набавке, вршио је преваре са обрачунима за путне трошкове потчињене му техннчке јединице за обуку и отео је буђелар једном већ осуђеном вишем рачунском нареднику коЈи Је захтевао удео у плену. Како „ТаЈмс" Јавља, канадски воЈник Хенри Лакосте прнведен Је полицнЈн у Бов-Стриту пошто Је, наоружан аутоматским револвером, извршио препад на једну трговину дувана у Пикадилиу. Он Је, осим тога, испалио 8 метака на Једног полициског чиновннка и повредно Једног вратара. У три процеса одлуке још нису донете.

бомбардовале положаје и луку у Тобруку, при чему је погођен један брод веће тонаже. Непријатељ је летео изнад неколико места у Киренаици, при чему је настала незнатна штета. У Јегејском Мору запосели смо острва Аморгос, Анафе, Хиос, Тера, Наксос и Парос, у Кикладском Архипелагу. У Источној Африци, на отсеку код Амба Алага наставља се непријатељски притисак, коме наше трупе храбро одолевају. Хрватска и говор Вође Рајха Загреб, 6 ллаја, (ДНБ) Држазни секретар за иностране послове, г. др. Лоркоаић, дао је јуче претставницима ицрстране штампо изјаву поводом гоаора Вођв Рајха пред Рајхстагом. „Речи Вође Рајха упу^ене Хрватској, рекао је г. др. Лоркови*., изазаале су бзде неописвну радосТ, вли истозремено оне су наметнуле и једну обавезу, која је примљена са одушевљењем. Из свих крајева земл»е, из саих слојева народа данас су хрватској влади стигле многобројне изјаве одобравања. Од врло великог значаја је поновна потврда независности хрватске државе. Ко познаје историју хрватског народа и историју ослободилачке борбе, тај зна да ће хрватски народ уложити све у циљу да се омогући сарадња пуна поверења и трајно пријатељство. Велико разумевање Вође Рајха за жеље хрватског народа з«ачи обавезу коју хрватски народ са радошћу преузима." Немачка није хтела рат пишу мадридски лисчш АЛадрид, 6 маја, (ДНБ) „Немачка није хтела рат. Ни један државник на свету није одржао више говора за ствар мира од Вође Рајха", пише лист „Информасионес" поводом говора Вође Рајха. Вођа Рајха, каже даље лист, није само пре почетка рата апеловао на разум народа, већ је и за време рата, после одлучују+.их победа, пружао свом непријател»у руку и нудио мир. У овој чињеници не може изменити ништа ни најподлија непријатељска пропаганда. Супротно Черчилу и његовим плутократским ратним фабрикантима, Немачка из рата није правила никада посао. Немачка није нигде у свету ишла за неким егоистичким циљевима. И немачку интервенцију на Валкану провоцирала је Енглеска. „Информасионес" као и лист „Алказар" лодвлаче затим незнатне немачке губитке у балканској војни, па насупрот њима истичу огромне количине заплењеног ратног материјала и велике непријатељске губитке. Арапи из Трансјорданије придружују се Ираку Букурешт, б маја, (ДНБ) Краткоталасна радиостаница у Багдаду саопштила је у свом синоћњем извештају да су се арапске трупе из Трансјорданије прнлружиле ирачким трупама.

Али Још нешто много горе од ових губитака у воЈннцима н ратном материјалу јесте моралнн пораз који је претрпела Енглеска, Јесте њен губитак у престижу и части свога оружЈа, губитак коЈи се ничим не да прикрити. Разумљиво је да британска пропаганда предузима управо грчевите покушаје да и у овом погледу спасе што се спасти даје. Черчил добро зна колико Је изношење праве и голе истине опасно за његов лични углед и за углед Енглеске у свету, а нарочито у краЈевима света око коЈих се сад води борба, дакле на првом месту у ПредњоЈ Азији. А у чему је ова истина? Истнна Је да је била намера искључиво британске војне управе да на Југоистоку, на Балкану створи нов фронт и да Ђорђевим и Петровим дивизијама загрози Рајху с Југа, да му онемогуће довоз сировина, нарочито петролеја, да на таЈ начин и на самом копну помере блокаду све до самих граница Рајха. Истина је да је Идн недељама радио на политичком прнпремању овога плана, радећи уЈедно на томе да и Анкару придобиЈе као помагача. Истина је да су вршене замашне припреме за стварање новог Солунског фронта, да су уређивани миоги нови аеродроми, а војнички коришћени постоЈећи, да Је гомилана муниција, да су довожени транспортн ратног материЈала и хране. Истина Је да Је искрцано 70.000 људи. Али, уједно Је истина и да је у року од само три недеље и последњи Енглез нзбачен из Грчке. Ова јасна и једноставна чињеница, мећутим, веома Је опасна за престиж Енглеске. Стога је ваљало измислити читав низ извињења, стога су разни коментатори муку мучили проналазећи разна објашњења и скретања са правог предмета: немачка броЈна надмоћност била Је нсувнше велика, говорили су; бројни однос снага, веле, био Је 1:10. Али, додају, Енглез као поЈединац био Је по храбрости и борачкоЈ вредности јачи од појединог немачког војника. Немачка техничка опрема, веле даље, нарочито немачка борна кола, била је јача; пред њнховим налетом била Је немогућа свака одбрана. И поред тога, Аустралијанци хвале нарочито „одличну каквоћу британских борних кола и противтенковских топова, чнја зрна свирају кроз немачка борна кола, као да су ова од масла а не од гвожђа, док непријатељска зрна баш нншта не могу ваљаном британском челику". (Цитат из извештаја Снрила ЛеЈкина). Британци су, вели се даље, Једино на молбу Грчке владе прекинули борбу и повукли се на бродове. Том приликоМ, кажу, нису ималн скоро вдкакви* губитака, док СУ се ПаЛротив По ДолЈГнама гомилалн лешеви нападача. Помињали 75ЈШ?! да И 12-5.000 погинулих; Тврдили су да је свекОликгк немачка организација бнла поремећена. Осим тога, говорнли су, постојн Још једна чињеница коЈа сама собом претставља највећн успех: Немци су принуђени на борбу, нако уопште нису желели да се боре. Вођа Рајха је у свом говору пред РаЈхстагом 4 маЈа одговорио на Черчнлове пропагандистичке изговоре. Зар десетострука броЈна надмоћност нападача? О овоЈ неистнни рекао Је Вођа РаЈха дословно: „На краЈу констатуЈем да Је у борбу против Енглеза, Новозеланђана и Аустралијанаца стварно ступило само две оклопне днвизије. једна планинска дивизија и стег телесне гарде." Зар 75.000 до 125.000 немачких губитака? Насупрот томе, Вођа Рајха Је утврдио да немачка воЈска и ваздухопловство заЈедно имају не више него 1.151 погинулих, 3.752 рањена н 525 несталих. Што се осталих изговора и скретања с предмета тиче, њих ниЈе ни потребно побнЈати. Постигнути успеси сами собом говоре. А где би Енглезн могли да се похвале Једним Једнним подвигом коЈи бн смео да се упореди са препадом ловаиападобранаца на Коринтски Земљоуз? Право је рекао Вођа Рајха: „За немачког војника нема ничега што бн бнло немогуће." Насупрот овако јасном и одлучном исходу борбе не може нншта значнти ма какав маневар ублажавања или скретања. Пре свега треба нагласити да је слом коЈи Је Енглеска, после Андалснеса и Денкерка, претрпела сад н на Балкану веома опасан за углед и утнцај Британске Империје. Напад ирачких војника на енглескн аеродром Хабаниа претставља први знак коЈи показује да Је у наЈмању руку арапски свет већ сагледао обимни значај брнтанског пораза у ГрчкоЈ. Међутнм, постоЈи чињеница да Је немачка оружана сила, а у првом реду немачко ваздухопловство, извоЈевала не може битн потпуниЈу одлуку у овоЈ балканскоЈ воЈни за не внше од три недеље, а да за то време ни најмање ниЈе спутавана њена делатност на другнм воЈиштнма. То доказуЈу не само дневни и ноћни ваздушни напади на Британско Острво коЈн се настављају неумањеном силином, при чему се бомбардуЈу аеродроми, индустриЈски центрн и луке, већ то доказуЈу и успешна бомбардовања Малте и Тобрука. А да при том уЈедно и даље неумањеном снлином траје и битка на Атлантику, то се види из статистике о потапањима енглескнх бродова, односно бродова у службн Енглеске на краЈу прошлог месеца. Цифра од 1,211.000 тона потопљених бродова претставља досад наЈбољн месечни резултат од самог почетка рата.