Opštinske novine

Страна 2

„ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ"

БроЈ 35

Немачки бомбардер за даљне походе над Критом

Честитка Вође Рајха Вилхелму фон Опеду Берлин, 16 маја (ДНБ) Во1)а Рајха упутио је тајном са ветнику Вилхелму фон Опелу телеграм којим му честита 70 рођендан. Уједно је Вођа Рајха одликовао г. фон Опела Крстом за ратне заслуге, у знак признања за заслуге (печене за немачку ратну привреду. Њ. В. Краљ и Цар Винтор Емануел у Скадру Рим, 16 маја (ДНБ) У току своје посете источној граници Албаније, стигао је јуче у Скадар Њ. В. Краљ и Цар Виктор Емануел III. У част његове посете цео град Скадар искићен је свечано заставама, а исто тако ириређене су и војне свечаности. На главном тргу града предата су одлнковања велнком броју војничких застава. Исто тако војнички крст предат је заставама градова Тиране, Валоне, Драча, Елбасана, Берата, Скадра, Пишкопеје, Кукуса, Аргирокастра и Корче. Поред тога предата је златна медал>а за храброст сину погинулог центуриона Рока Ђонмаркаја, а сину бившег албанског министра правде Џафера Ипиа сребрна медаља, који је погинуо приликом једног ваздушног напада. Поред ових одликовања предат је ратни крст претседнику албанске владе Врлациу, претседнику народне скупштине Тоцну. министру Коликвиу, сенатору Маркађониу, а поред тога симболично су одликовани по један официр и војник из сваке дивизије. Њ. В. Краљ и Цар предао је претседнику албанске владе Врлациу највиши степен Беса-ордена, док су претседник врховног фашистичког савета др. Т^ренс Тоци, чланови владе, државни министри, сенатори и вође трију верских заједница одликовани највишнм степеном Скендербеговог ордена.

Берлин, 16 маја (ДНБ) Вођа и Врховни командант оружане силе одликовао је на предлог Врховног заповедника ратне морнарице, великог адмирала г. Редера, поручника бојног брода г. Криетианзена Гвозденим крстом Витешког реда. Поручник бојног брода г. Кристианзен учествовао је као командант брзог борбеног чамца у операцијама своје флотиле у Норвешкој, а касније у операцијама у енглеским водама. У току ових операција он је уништио један торпиљер, а у сарадњи са још једним брзим чамцем, два разарача. Осим тога он је потопио из добро заштићених конвоја 7 трговачких бродова са укупно 30.000 тона. Поручник бојног брода г. Кристианзен увек је и у свакој прилици свој чамац водио у борбу са храброшћу и изванредном пожртвованошћу, и тиме је дока зао изванредне поморШтппови зп крикет, тенис рпкете и удице впжнп опремп бритпнских официрп Берлин, 16 маја (ДНБ) Приликом претраживања заплењеног материјала енглеског експедиционог корпуса који се налази у Грчкој, немачке трупе откриле су врло интересантан материјал. Међу остављеним материјалом једне колоне немачки војници открили су ствари енглеских официра које су они тамо оставили а међу којима се налази велики број штапова за крикет, теннских ракета и разни други материјал. Пронађени материјал јасан је доказ како су енглески официри били опремљени за рат на Балкану. За време док су грчке, аустралијске и новоселандске трупе биле заузете на бојишту, енглески официри забављали су се иза фронта, јер су сматрали да и они могу да воде рат онако како су то њихови оцеви чинили. Док се вазали и народи империје боре и крваве стара енглеска господа сматрају рат као наставак њиховог мира у коме могу да упражњавају њихове старе навнке. Вал штрајкова у Сједињеним Државама Њујорк, 16 маја (ДНБ) Како јавља „Асошјетед прес" из Хонолулу, јуче су све занатлије запослене на радовима око изградње утврђења у поморској бази Пирл Харбур, обуставили рад образлажући своју одлуку тнме што преговори између послодаваца и радника о висини надниие и радним условима не напредују довољно брзо. Услед обустављања рада ових занатлија остало је без посла 16.000 помођних радника.

Берлин, 16 маЈа (ДНБ) (Од ратног извештача Волфганга Бихлера). — Британска експедициона војска само је делимично успела да побегне преко мора по окончаној балканскоЈ војни у коју је та војска била кренула пуна највеКих нада. Бежећи без главе и без обзира, „Томи" је гледао да се дохвати Крита. Али ни тамо му Нем^ци не дају мира који би он после силних штрапаца издржане војне збил>а заслужио. Не прође ни један дан а да над Критом не зазврје челичне птице, доказујући тиме британском војном ваздухопловству на недвосмислен начин да Британци више нису господарн ваздушног простора над острвом. Ни нашој ескадрили за даљно извиђање, као ни за многе друге ваздухопловне јединице ангажоване на Југоистоку, крај операција на грчком копну није значио одмор. Летећи фронт у ваздуху и дал>е се одржава. Гони Енглезе и онде где се. с обзиром на стотине километара воде, можда сматрају нешто сигурнијим од немачких авијатичара. Задатак извиђача за даљне походе састоји се у томе да тражн противника и да га пронађе макар и по најзабаченијим скровиштнма. Према томе, свакодневни задатак такве ескадриле скоро је увек један исти. И данас као н ранијих дана наредба гласи: Извиђање над Крнтом! Нема те промене на острву која би се у току минуле недеље измакла нелогрешном оку фотографског апарата за авионско снимање. Командант наше ескадриле поносно вели да би цео Крит сад већ био сама и непрекидна гомила рушевина да су сви снимци његових фотографских апарата нешто били — бомбе. Баш данас је толнко диван лет над овим лепим пределом. Скоро би човек заборавио сву тежину свога задатка. На великој ' висини прелетамо Атину. Нама на немачким авионима грчка метропола са висине изгледа као градић саграђен од каменова за грађење — дечјих играчака. Видик је изванредан, те је већ сам лет

ске способности и велико тактично разумевање. Поручник бојног брода г. Георг Кристианзен рођен је 21 октобра 1914 године у Фленсбургу. У априлу месецу 1934 године ступио је у ратну морнарицу. После пешадијске обуке и иошто је извесно време служио као командант на школској једрилици „Горх Фок", г. Кристианзен дошао је као поморски кадет на крстарицу „Емден". Као такав он је пловио око Африке и обала Предње Индије. Пошто је завршио обуку заставника, и после шестомесечне обуке у једној поморској школи, затим у обавештајној школи и школи за блокаду, г. Кристианзен је наставио своје усавршавање као командант једног торпиљера. Пошто је унапређен за поручника корвете, одмах је постављен за команданта страже на једном разарачу. Још у миру г. Кристианзен је, као одличан једриличар, извојевао себи лепо име приликом разних међународних једриличарских такмичења. Године 1939, чим је унапређен за поручника бојног брода, наименован је за команданта брзог чамца. Нова одликовања Гвоздсннм крстом Витешког реда Берлин, 16 маја (ДНБ) Вођа Рајха одликовао је Гвозденим крстом витешког реда генералмајора Кортена, шефа генералштаба ваздушне флоте 4, и поручника г. Рудолфера, вођу једне ловачке ескадриле. Генерал-мајор г. Кортен, који је у почетку рата био шеф генералштаба ваздушне флоти 4, имао је знатног учешћа у великим успесима ове флоте за време рата у Пољској. Он се осим тога истакао и у многим другим акцијама у току рата. Последњи његови успеси чабележени су у току брзих и победоносних акција нашег ваздухопловства на Балкану. Његова лична пожртвованост и узорна храброст доказана је безброј пута. Поручник г. Ерих Рудолфер особито се истакао у току 145 напада његове ескадриле, од којих је 45 било управљено против Енглеске. Ради нарочите храбрости онје 28 октобра 1940 године унапређен за поручника. Благодарећи његовој неодол>ивој храбрости и изванредној истрајности његова ескадрила извојевала је досада 20 ваздушних победа.

преко овог света грчких острва и острваца за нашу посаду незабораван догађај. Наш авион, јурећи своме циљу, све се већма диже у вис. Чланови посаде већ су одавно навукли маску за кисеоник. На свкм лицима запажа се најнапрегнутија пажња. Знају да се „Томи" на Криту јако утврдио и да је поход на ту енглеску тврђаву све друго само не пролетња шетња по Средоземном Мору. Све наново им поглед блуди по небу. Ако би нелријатељскн ловци стиглн чак овамо у ове високе сфере, могу бити уверени да ће нх дочекати како ваља. Сад већ са нашег авиона пуца поглед на Крит. Изглед овог дугуљастог и брдовитог острва за наше авијатичаре већ је појам са којим су се сродили. Знају они добро Крит још из времена ранијих напада. Овом прнликом, као и приликом похода пос.тедњих дана, њнхов је главнн интерес усредсређен на велики Залив Суда. Колико ли ћемо данас тамо бродова затећи? Пошто је осматрач ставио у покрет свој апарат за снимање у серијама, нашем старешини авиона тек ће се отети једно „гле! гле!" Обрадоваће се наше бомбардерске јединице чим им бубу дошли до руку ови снимци. Има ту у изобиљу мета за њихове тешке и најтеже бродове. Ено једног великог британског брода, а непосредно поред њега усидрена је торпедњача. На другој страни Залива има потопљених теретних бродова и бродова за транспорт трупа. Занимљиву слику допуњавају бродови — тенкови и мале шалупе. Укупно је посматрач у том једном заливу избројао 25 већих и мањих бродова. Наједанпут се на ведром небу јављају некакви облачићи. Сад се већ примичу самом нашем авиону: енглеска противавионска артилерија осмотрила је немачки авион и сад га благосиља брзом паљбом. У веома непријатној близини око нас распрскавају се гранате, те наш пилот мора жестоко да врда горе-доле и леводесно да би им измакао. Хвала Богу што је осматрач већ завршио посао. Хајдмо сад даље, пут аеродрома на коме треба да утврдимо колике су снаге тамо размештене. Успут наш посматрач у неком побочном заливу опажа четири мања брода које такође жели да региструје на својим филмовима. Неће ни они измаћи руци немачког војног ваздухопловства која сеже далеко, врло далеко. А неће му измаћи ни аеродром који се збио међу саме планине, а на коме су се угњездиле неке јединнце британског војног ваздухопловства. И овде противавионска артилерија гледа не би ли на неки начин отерала немачки авион. Али и овом прилнком осматрачу полази за руком да до краја заврши своје извиђање. Задовољног лица полазимо кући. Још смо задовољнији пошто је наш осматрач на неких 25 км. западно од Крита на површини Средоземног Мора осмотрио три велике разливене мрл>е уља. Немачки авион спушта се све ниже и ускоро можемо да распознајемо по површини мора разне даске и свакојаки други крш. Не може бити никакве сумње: Овде је неки непријатељски брод, још пре но што је успео да се дохвати острва које ће му пружити уточишта дохваћен од немачког војног ваздухопловства. Све оно што наш осматрач још може да запази на површини мора није нншта друго до епилог трагичног завршетка једне поморске трагедије какве су се последњих недел»а у Ј "е-

Рим, 16 маја (ДНБ) Агенција Стефани објављује вест из Атине у којој се вели да грчки капетан брода Диамантис и други бегунци који су на једрењацима стигли са Крита, причају да тамо владају највећи нереди. Изјављују да је командант грчких трупа на Криту, генерал Папастешиу, који је био добегао на Крит са члановима бивше грчке владе, нападнут и убијен од побуњеника. Неки владика који је хтео да му притекне у помоћ, том приликом је рањен. Исте судбине као и генерал Папастешиу био је и бивши члан владе Анструдакис. Најзад бегунци причају да је у току ваздушних напада уништено много енглеских и грчких бродова. Енглези у Хпбанипху без хрпне Техеран, 16 маја (ДНБ) Према вестима из Багдада стање намирница енглеских трупа које се налазе опкољене у Хабаниаху постаје све критичније. Једини начин на који енглеске трупе могу да добију нешто животних намирница и

линским водама одигравале на десетине. После више часова лета, наш извиђач за дал>не походе спушта се на своју базу. Станица за развијање снимака сместа узима у рад наше снимке. Није чудо што су у току наредних пола сата стално заузете све телефонске везе. Најважнија осматрања сместа се јављају надлежним вишим командама н ускоро крећу на пут бомбардери који треба да окончају дело припремљено радом извиђача. »Немачко политичка дипломатска кореспонденција« о Ираку Берлин, 16 маја (ДНБ) „Конфликт, којег је Енглеска тако лакомислено изазвала у Ираку, није се развијао онако како су то замишљали лондонски дротари", констатује „Немачко дипломатска политичка кореспонденција", па из тога извлачи закључак да је Енглеска у почетку спекулисала са тим, да ће се мала ирачка нација безусловно потчинити великој Британској Империји. „Храбро и поносно држање, које је влада г. Кајланиа већ од почетка показала према притиску и претњи од стране Енглеске", наставља „Кореспондениија" даље, „поучили су Велику Британију, да су прошла она времена кад је Енглеска могла да цинички прелази преко права н слобода арабљанских народа. Мало завидљив положај у ком се Енглеска сада налази и у овом сектору старог света, јасно произлази из скроз противуречног начина на који енглески државници третирају исту тему у исто време. Ова толико карактеристична противуречност у излагању британских државника о пореклу енглеско-ирачког конфликта поновила се и онда, кад је Идн јуче у Доњем дому заступао гледиште, да британска влада није хтела ништа друго, већ да заштити своја законска и уговорна права у Ираку. Министар за Индију, Амери, насупрот томе рекао је да је Енглеска „управо у погодно време приступила операцијн чира". Тим, дакле, Амери поново потврђује, подвлачн „Кореспонденција", бруталну силу, коју је Велика Британија, очито по својој старој навици, решена да и овог пута примени против Ирака. Међутим, наставља „Кореспонденција" даље, енглеска пропаганда данас узалудно покушава да арабљански ослободилачки покрет у Ираку претстави као дело једне „безначајне клике". Догађаји пак, пре свега властита нервоза и мере, које се доносе очито не у циљу сузбијања „безначајних" покрета, н сувише јасно показују да је Енглеска данас свесна да сада има посла са јединственим националним покретом ирачког народа. Осим тога пак сам опсег британских напора показује да Енглеска постепено почнње да схвата значај којег може нмати устанак нрачке нације на остале арабљанске народе. „Сасвнм британско у вези са овим, каже „Кореспонденција" на крају, је н јучерашње уверавање Идна, да Енглеска гајн велике симпатије у погледу настојања Сирнје за незавнсност. После Дакара н Орана није могло наравно више никога зачудити, што британска политика, чнм јој то изгледа корисно, покушава да на рачун свог старог француског савезника нзигра адуте.

муниције је помоћу авиона које пуштају помоћу падобрана. Арапи у Хадрамауту устали против Енглеза Рим, 16 маја (ДНБ) „Месађеро" доноси вест да је у Хадрамауту избио устанак против Енглеза. Наоружани Арапи из пограничних крајева прешли су јеменску границу. Сви Енглези који живе у унутрашњости Хадрамаута побегли су у протекторат Аден. Изгорео велики британски теретни брод Буенос Ајрес, 16 маја (ДНБ) Из до сада необјашњених разлога избио је пожар на наоружаном енглеском трговачком броду „Батершајр", који је усидрен у овдашњој луци. Иако је не мање од 16 одреда пожарника грозничаво радило на гашењу пожара, није пошло за руком да се пожар локализује. Поменути брод (6.590 тона) био је натоварен јутом и требало је јутрос да крене на пут. Посада брода састоји се искључиво из Хиндуса. Пожарницима је пошло за руком да из слагалишта муниције брода извуку митраљезе, пушке и хемијске прерађевине које служе за изазивање вештачке магле. Истакнути командант јуришног чамца одлнкован Гвозденим крстом Витсшког реда

Побуна на Криту Погинули грчки командант и један бивши мнннстар