Ošišani jež

У ЗНАКУ НАЦИОНАЛНЕ САРАДЊЕ

Мадрид, 14 децембра Агенцнја Стефани јавља: У Мадрмду ј.е потписан трговински уговор измеl)У итапијанске владе и впаде, генерала Франка. После потписивања угопора, генерап Франко ie приредио велику свечаност, на којој су присуство»апи делегати итапијанске владе, виши функционери франкоаог режима, претставкици Немачног центра у Шпанији, претставници Ватикана, делегати страиака, покоет» и личности које су спроаодиле политику „немешања" за време иностране интервекције у Шпани|и од 1936 до 1938, затим остацн командиог кадра Плаве диви»и|е, претставници Црних кешуља које су се бооиле за окупацију Шпаније, итд, Генерап Франко одржао le на пријему говоо у коме |е, o6patajylvM се итапи|аиској депегациЈи, рекао између осталог и ово: „То што сам |а ту, што (а с вама закључујем братски трговкнски уговор, имамо да захвапммо поред осталих, ввшем н мом вођи, мученику Бениту Мусопини|у (Покпици: „Слвва!"). То што ви данас, међу првима склапате трговннски уговор са Шпанијом Оеианге. твкође треба да захвапммо делу, утицају, традицији вашвг н мог вође, мучсника Бенита Мусолнни|а. (Поклици: „Спзва! Ciuaal"). То што мо|а Фапанта и данас влада у Шпанијн, што се в нама лружају руке сарадње и руке помирнице с разних крајева

света, знак )е да Дух великога Дучеа још увијек постоји у свету, да пебди над нама, да нас све везује светлим зракама братства и сарадње. (Поклици на пет Језика!) ГРЧКА АМНЕСТИЈА ЈЕ ВРЛО ШИРОКА

Атина, 14 децембра Грчка влада одлучила ie да примени амнести!у чак на учеснике Трајанског рата и других ратова вођених пре Христа па he стога изостати њена брза примена на народне борце из прошлог рата.

ИСПРАВЉЕНА ИСПРАВКА

Штокхаузен, 14 децембра Тврђење да се северно од Штокхаузена налазе организиване немачке трупе каје броје 100.000 људи показало се потлуно нетачно, а нк;в шта више, сасвим тачнл ни изјава меродавне внглеске личности да има само 99 000 тих војника. Накнадно ie утврђено да су се два во|ника пресвукла у цивил те укупвн бро| износи знатно мање и од оне друге цифре 98.998.

ДИСКВАЛИФИКАЦИЈА

Лондон, 14 децембра Индонезиска алада упутила је предлог да се Индонвзнја прими у организацију Уједињених нациia. Влада ie ceoi предлог мотивиоала хероl.ском борбом индонезиског народа за слободу и независност коју ie о« показао својим устанком против игАперијалистичких експпоататора. Предлог je, како ce тврди, одбиђен због мотивацигв.

НЕ УКРАДИ!

Пргд народним судоц у Загребу одговарало }е осам часних сестара ■ милосрдни ч.а због швср ia украдене коже

Мопимо да нам се као олакшавај/fca, околност узме у обзир да смо, мимо праксс нашс 6pafcc са Широког Бријега, радилм самс са говеђом кожом...

„БРЗА ПОМОЋ"

Бирократа из Завода за соц и|злко осигурање; Чиновниче Савиl,у, сада можете отиЂи на боповање лошто се навршило 10 мссеци од дана вашег запослења.

Међу шпекулантима

Окружни народни суд у Јагодини осудио је на свега седам годипа робиЈв Благоја ЈоциНа, власника рудника који Је активно сарађивао са окулагорои и apo » узроковао смрт неколицини људи.

Да проширимо ми наш nocao и на /огодину тамо |е суд добар!

ПОЛИТИЧКА СИТУАЦИЈА ПOСЛЕДЊА ВРЕМЕНА

Алексинац, 14 децембра По соктору шпекулаци)« задужипн cv себе Драгољуб ВујмчиК претссдник. и Вепибор СтојановиК сеиретар народног одбора села Добрујевца. Ма да еу црно6ерзи|ански лосао одпнчно обављапн, на|едном су се умешзле среске впастн, ухапснле нх и saплекиле им 150 ашова, 311 попата, више ловачких пушаиа и муници;е и разне дОуге гвоздене ро6е. Иако су на саслушању изјввили да су ове стварм чувалн за сопствену употребу, они из Апексинца нису нм поверовали, већ су их суду предали и тешка fce мука бити да се еве то весспо и људскм сврши. Добрукшчани су просто босни због ове неувиђавности срескнх власти м сматраЈу да су настала последња времеиа кад се, ето, неко са стране меша у привате поспове органа народних властн.

ЧУЂЕЊЕ ПОДНАРЕДНИКА СРЕТЕНА

Ужица, 14 дацамбра Бившам овдашњем жандармарцјском подиареднику Сретену никако на ида у главу да нвки збор или конференција може да се одржи а да на њима неко не буде биве« као во у купусу. Иако нема бирачко право због неке ситнице иа доба окупације, он од ослобођења до данас стално одтази на зборове и конференци|е и никако не може да се начуди зашто се грађани не потуку. Ни њега ioui нико није кроз руке пропустио, дла да ra многи из прикрајка често одмеравају.

ДОСЕТЉИВИ ЛОВАЦ ИЗ ПЕТРОВЦА

Пвтроаац на Млашн, 14 децембра На оригиналан начнн лови зечеве један овдашњи ловац. Без пушке и муниције он свакога дана одлази у поље, легне потрбушкв на снег, покрије се потпуно као снег белим чаршавом, а испред себе, на дохват руке, стави главицу купуса. Кад зечеви навале на купус, он их хвата као од шале, трпа у вреКу и живе носи на пцјацу.

РЕКОРД БИВШЕГ СРЕСКОГ ПОГЛАВАРА

Пожаревац 14 децембра Више од два милиона пута опcosao је мајку разним ухапшеним лицима. око сто педесет хиљада лица је ишамарао, ухапсио њих осам хиљада, око две хил>адв њих

чизмама изгазио, четрдесет шест избора успешно спровво и две куКе стекао за тридвсет година службе једон бивши срески начелник кони сада живи у околини Пожаревца. Овај ревносни предратни државни чиновиик скроман је м тврди до су ra неки полициски писари који су веКи број година службе провели у Београду превазилазили у ревностИ.

ОСВЕТА СЕОСКОГ ПАНДУРА

Азања, 14 децембг>а Грдно ое осветио претседнику овдашњег месног одбора бивши пандур и патролџи«а Софрониј« ЈанаћиовиК. Зато што ie претседник био против тога да се оваЈ поново прими у службу, СофроH»ie му ie на очиглед многих људи, три пута пљунуо под прозор и победоносно погладио брке.

КРОЗ НАШУ ЗЕМЉУ КРАЉЕВО КОРИСНО ДЕЛО

Осијек, 14 децембра Једа« Осјечанин, коЈи се презива Крал>, поклонио је Пропагвндном одељењу осјечког Народнот фромта извесну количину огревног дрвета и пиљевине. Према томе, погрешно је тврђење да ииједан краљ није у стању ништа корисно да учини за народ. Не пвда снег да помори свет, да свака зверка покаже свој траг, па су у многим крајевима нзше земље многе и крупније и ситниЈе зверке eeh показале свој траг. Тако се ових дана на планини Велебиту ушло у траг големој звери усташком генералу

Делиу Богдашићу. Због ввликог снвга, ова зверка није могла да побегне тв je улоалена у овојоЈ јаабини. И радннцн фабрикв обуКв Ј Борову одлучнли су да раде осам гти басплатно у месецу за обнову замље и за опустошене крвјеае. Кад је то чуо бивши дире»тор фабрике обуКе у Борову Тома МаксимоаиК огорчено је н*јавио: Срам их било! Сад зап «rm па раде џабе, а кгкд смо их ми пре рата терали да раде макар пола сата бадава, нису хтвли ни да чују.

Разговор у Четничкој улици

Шта тн |е човече) Шта си тако збуњен! Мани ме: станујем у Принца Павла улици, мој отац у Књегиње Олге, надлсштво ми js у ДрашковчКевој, менза у Краљицв Мари|е а ]а живнм у Народној Републици Југославијн.

1S ДЕЦШБАР 1945

ЈЕЖ

5