Ošišani jež

Другу Јежу

Драги друже „Јеже“, Молим тв да апелујеш на наше стручњаке за текстилну калкулацију да пожуре са прорачунавањем цена за предење вуне у оквиру кућна радиности. Ако не пожуриш, многи који дају вуну на предење да би се одели, биће одрани до голе коже, и онда ће их вунена одећа св,рбети... Ја сам текстилна рчдница, радим већ 11 година у једној предионици, и знам шта се и колико отприлике може урадиги, па sa-ro никако не могу да објасним хако успева.ју да саставе „калкулација“, оне жене што преду вуну код својих кућд Оне за предење једног килограма вуне узима.ју 400—500 динара; колкко је времана потребно за толики п-осао, то зна скоро свака домаћица| Имеиа тих „јевтиних" гереља могу се прочмтати сваки дан у „Политици" оне имају рачуна да да iv и сталне оглдсе_. Ја мислим, друже „Јеж“, да би чак и твоје бодље, које су ти пре рата оиако pes-нооно гкктри»а.ш, могле да се ишреду пумо сада вуна, кад 6и се мало прок-онтролисале о-ве цене. А ако се одобре данашњв пвне, онда ми јави, па hy и ја оставити фабрику и радити код куће. Б. П. текстшша раднкца

У „Сарајввском даев»ику“ бо. 189 од 6 ов. иј., на страни 8, изктао fe оглас Пољопоиаредног одјељења ТНО Сарајево о контумацији паса и м.ачака. Па ја, откако сам oeaj оглас прочитао, муку мучим, .јер под тачком 4 огласа стоји да се забрањује „аситањв мачжа". Имам, наиме, једну мачку, иманом Цицу, и то врло интелигентну мачку и лнјепу мачку, али не могу никако да joi докажом и да је убиједим да је Пољопривредно одељење ГНО-а забранило скитање мачака. Како, према огласу, власник одговара за испаде својих паса, односно и.ачзка, то сам присиљен да се ов.им путем јавио одречем сао ie мачке Цице и како не бих, као њен власник, одговарао за њене испаде, које би Цица евеитуално нашразила за вријвме фебруара. Сарајево, 1-11-1946. Рксто Алкћ, пеизиотер Хо!Птин Бријег 12

МАЛИ ОГЛАСИ

Одбегла Је пре девст иесец* иезизно куд nania редовна плата и још се није вратила. Молимо поштеног налазача да нам је уз награду врати. Особљв болнице у Бору. Не ордин.ирам због пвгавца; у марту ' нећу ординир.ати aOor грипе, а у априлу због компликације грипе. Иначе се препоручујем као савестаи и хум.ан лекар. Аладар Хербих, Панчево. Приљог од два м.илиона дипара, који сам за време рата дао четницим-а, накиадно оглашавам за невлжећи. У и-сти мах одлучво демантујем да сам продавао соду за 1500 динара килопра-м, јер сам ,је пр-одавао за две хиљадарке. Раде Ур-ошбвић, трговац из Житковца Јевтину ржпродају хитно в-р. ши радња са антикв-итегима „Сити“: цен-е су десет до петнае-ст пута веће него пре р.ата; државка предузећа и у-стаи-ове иемају пр.аво куповине, поема одлуин пленума Удружења црн-оберзијана-ца. Паулина Јуришић, Кнез Михаил-ова 3. Фабрика „Рекорд" у М-ороишту, код Ст-руге, о-бавештааа да мења име, како оно не би потсећало људе на њен рек-орд у вкспл-о-атисању радн-ика за време окупације. Молим Нишлије да тр« куће које сам купи-о за време рата сматрају мојом дедо-вином, iap . су ми сви дедови и м-оји и тући подледцако драги кад су куће у питању. Н-икола Ђулизибарић, рентије-р.

КРАВА МУЗАРА

Холандсха владд предлоисила Је Ичдоиезијл евоlу управу »за покуснм период од 25 годииа'".

Хсланђанин: Де умири се дек Ја измузем ово што је остело.

НИШТА ОЗБИЉНО

J'C’OiCC’faU' tc&’S'iA'&l'jft'Cl HiiU>

Квиро, 15 фебруарв Поиликом демонсрециЈа египатских студената у Каиру, који траж« ровизИ|ју 6ритаlНСко-еlГИпатС!Ког уговор«, рањвно ie свегв око стотмну лица. Овако мали брог рањвмих нв|бол.и 'fo докаа да у свету влада мир, ггошто ie у рату за Iед»н дан било по неколико хиљада рањених.

НАКНАДНА КОРЕКТУРА

Лондон, фебруарл „Бритгжскв индуска трупа на Јаш имсу ни једанпут отваралв шо-

тру свв док »ису билв наттаднуте«, изјавио (e британсгеи аретставник. Накнадно са саопштава д,а KopsKTop нцЈв био прагледао оaati текст, тв да исти треба да гласи: „Бритамока индуска трупе (ово ce [ош не мења) на Јави нису ни једанлут бипв нападнуте све док нису отворилв ватру._" А пошто су ве+i |едном отвориле ватру читава ствар ce вишв нијв могла ама баш никако поправити.

СПАСЕНЕ ДРАГОЦЕНОСТИ

Будимлешта, 15 фебрувр« Главни мађарски ратни злочинци Хоман, Јурцек и друти пред своie бекство поверили су ма манастира у Шопроњу опљачканв драгоценосги, уз молбу да ce побожни свакодневж> моле ако нв за спас њихових злочиначких душа, а оно барем за спас драгоцвностн. Молитва |а уродила плодом: драгоцоности су спасенв, као што je то и у Загребу, на Каптолу, био случај.

VERGISS MEIN NICHT (НЕЗАБОРАВАК)

Грчкп новинар Зафирис поставља тезу да би из Грчке требалс протерати све становништво које говори словенским језиком позиваЈући се иа протеривеЈке неиачких маљина из Пољске, Чехословачке и Мафарске. Ј

Кад већ не можемо да спасемо наше немечке савезнике, бар да се освегимо на овнма—

Јежева ПОШТА

Ппулнин Јуриши*. Беогрвд. Веруиамо да cre оорвд »suier аитиквитета »Сити« били увв« сити. Како и не би, квд ств јвдаи фо* тоа>парат продавали за 38.000 д*»нара. Зато он и дајв изванредкв снимкв; сада сте ce сликали, па ћвтв то следећи пут учинити те« кроз пет година.

Михаи|гу Стефановнку. ученнтгу Трговачке академијв н Божидару Мипошевићу, зуботехничару. Кажета да ств били пијани када сте телефоном обавестили по. жарну чету да гори »Руски цар«. О, добри младићи, куд вам баш то падв на памет! Што, рецимо, ниств позвали душевну болницу Да пошал»в | колл по вас! Чг Александру Брајићу, лоспевођн фабрике теста »Скопљанка«. Разби ти свакоме нос ко ти каже да Немци »ису били добри људи. Кад су теби као пословођи opraнизацијв »Тот« и оргвнизатору исхранв Тотоваца у знак захвалности сазидали кућу у БосансиоЈ улнци, треба да нх благосиљаш док си жив. He узрујавај ce што се ти поклопи данас не приз-нају. Теши се да ће тв суд бар разумети и да ћв те ослободити оптужбв да си за време окупације и радникв тукао.

ЕмипмЈа Трифунови*, хотвли!ер, Ужица. И-ако ств у времв бор-6м око Ужица лрикрили cee постел»иа ствари, тв|рдитв нв суду да ста најсоцИ|јалнија жена у rpeду Вашв мишљење дела хотелс;<и мишеви који су пландовали по окриваним душецима и чаршавима Милица Вранић, унитељииа нв распопожењу, Вишеград. Ви ce држите оне варошке napeiKe: Село хвали, у вароши жмви... Пошто не<нвтв да идете на учитељску дужност, и пошто волите наооднв пословице, скупљајтв их бар за »Јежа«. + Предрат Рисгић и Михаипо АрамбашмЈ,, трошармнци, Дунавски крј. Контрола је нашла да сте неправнлно вршили градирање ракије, а ваши другови причају да сте пронооили алармантне гласове о воликом отлуштању комуналних чиновника. Ип»к сте предосеђали да fce бити неког отпуштоњз. к

Л»звр СтаЈиЂ, тоговац, Беотоад. Били ств пријављени као самац, s Ствнбеши отсек 111 pe'o«a није знао да у вашам трособиом стаиу у улици Коаљице Мари ! е 82 жи,ви и jow Једна жена, па je стан доделио Једно(ј породиим. Ви сте се онда оженипи, али је било доцкан. Док нисте били ожењени имали се тои ообе, а сада вас двоје морате Да живите самачки.

БУНКЕР У БИВШЕМ СОКОЛСКОМ ДОМУ

ЦРНО НА БЕЛО

Бележи »Слободна Ро'нолинал од 8 фебруара, а и вредно је да се забележи: »У кругу бившег Соколског дома у Старој Пазови још Се У' век виде тратови фашистичке y-, праве. Изицом зида који везује Дом са зградом бивш-е основне школе на главној улици пружа се мрежа бодљикеве жице. Отво. ри на зиду за пушке су још увек окренути нз варош. У дворишту је читав, недирнут фашистички бункер. По угловима дворишта разбацане ounefcene скупоцеие гимнастичке справе и roмиле сточног ђубрета, Слично је и са једним крилом бивше оснсвне школе, у чијим собама још и сад стоје гомиле ђубрета и сла. мв, а прозори готово и не постоје. Ово ругло такође геити главну улицу.« Старопазовачки фискултурници геукају за Домскм! Ако је овако, онда ствар збиља и ниу'е за песму.

Издејв Сааез удруж&ња новмиара Југославија. Уредник Богдвн Пен>ић. Уредништво и админи стрчција: Терззија 31 /111. Телвфон администрадијв 28-451. Штамларија »ОМЛАДИНА«, Бвоград, Краљице Наталиј« 100. Телафон 21-772.

.I 15 VK