Otadžbina

ХЕМИЈСКИ ПРИСТУП ЈЕДНОЈ И.ГРАНЦП

151

дак укус. Као најсдађи производ ми знамо шећер, обичио ое и каже сладак као шећер, међу тим је сахарин куд и камо слађи и од шећера. Ако узмемо и. пр. онолико шећера, колико нам је потребно сахарина, да извесну количину воде мало засладимо, нећемо моћи ни осетити сладак укус шећера. Сахарин је близу триста (280) иути слађи од шећера. Извесна количина воде, у којој је растворен само Iедан грам сахарина слађа је но кад би у њој било 280 грама шећера и тек са 280 грама шећера може се произвести она интензивност слаткога укуса, коју нам даје један грам сахарина. У једном литру воде растворићу сад само но грама сахарина а исто толико воде засладићу са 125 грама шећера и ко се из поштованога збора интересује, може се после предавања уверити, да је вода заслађена сахарином знатно слађа од воде, у којој има 250 пути више шећера. Слободно може се пробатп ова сахарином заслађена вода. Није шкодљива. Истииа сахарин није оно пгго и шећер. Сахарин пролази кроз наш организам не промењен, док шећер не само да храни, већ је и једно од иајважнијих срестава, које вареље номаже, а поред тога што сахарин нема тога значаја као шећер, сахарин дејствује још и антисептички, али при свем том у многим случајевима може шећер врло добро да замени. И тако с те стране прети прилична опасност индустрији шећера. Сахарин је за сада скоро 200 пути скупљи од шећера, али како је 280 пути слађи, то онда у ствари може да конкурише шећеру. Казали смо, да се сахарин добија из једнога нродукга, који се налази у катрану каменога угља. Интересно би било да нроговоримо коју о самоме добијању сахарина. Али како је сам начин добијања сахарина врло компликован, а и појаве приликом стварања сахарина нису тако Фрапантне, да би нас то овом нриликом могло за-