Pašić : ilustrovani radikalni almanah

Страна. 84. Алманах ПАШИЋ

стављајући чврсте темеље српској школи, а већ је 4 године школ. надзорник у београд. округу.

И ако није служио војску, он је у ратовима послужио Отаџбини као начелник војне станице и управник слагалишта.

носити, да су се сви наши најбољи национални радници у Старој Орбији аврстали по ослобођењу у њеним редовима.

мија Бошковић Мија Бошковић, учитељ у Шашцу,

_ био је у колу вредних радника, на.

Љубиша Марковић

Протођакон ЈЉубиша Марковић се нашао као млад учитељ у овом родном крају, у ваљевском округу и Ва_љеву у доба стварања Радикалне Странке и био је један од наревноснијих апостола њених. За напредак радикализма у своме крају учинио је врло много као силно популаран _ просветни радник на, селу, за чије је не само просветно но и привредно и економско напредовање много учинио. Доцније је прешао са службом у Београд, где је и данас као представник оне велике учитељске генерације, која је тако много придонела, културном подизању народа и др-

Јован Митрановић

Јован Митрановић, учитељ у пензији у Пријепољу, од последњих је остатака оне велике плејаде наших националних радника у негдашњој Турској, који су нам авојим преда. ним и несебичним радом очували угрожено Орпство и од Турака и од Бугара. Један од најстаријих наших живих просветних радника, који је цео људски век неуморно радио и у школи и ван ње за. добро свота нагрода. Радикална, Странка. може се по-

Михајло Јовановић, T кантинер у УЉЕНЕЋУ код Бељине, добро- заставник првог југословенског пука — Нишлија. — 2. Добровољац Јован Ђ. Крецо,

вољац који се силно истакао својим јунаштвом

пропагирању радикалних идеја у народу. Марљив школски радник он се живо интересовао за све-важније јавне појаве и узимао је жира, учешћа у нашем песлитичком животу Умро је у најбољој снази остазивити красан пород за, зобом.

Антоније Мусанић

Антоније Мусанић, учитељ у Штипу, припада новијим учитељским генерацијама, које се труде не само у школи но и својим јавним радом да се истакну. Вредан партиски човек, он је секретар Радикалнот Клуба, у Штипу, Мусанића многи знају као дописника најугледнијих Сбеоградских листова у којима, се често сретамо са његовим врло интересантним дописима из околине у Којој ЖИВИ. =

Светислав Петров;

Светислав Петров, учитељ у Конаку, у Банату, рођен је 1883. Учитељску Школу почео је у Карловцу, а завршио у Сомбору. Већ скоро четврт века с успехом ради у школи, али исто тако неуморно и у народу, одржавајући под Мађарима, националну свет, а сада понос народа на слободу.

·

Књига TI.

Радоје Пантић

Јуриш чини Пантићу Радоје,“

А већ. јунак допануо рана,

Прса су му крвљу покапана, Десна рука сломљена на двоје.. Јуриш чини Пантићу Радоје.

Пред њим дршће кршна Стена Сива, А за њиме четници у бесу; Зарива се олово по месу.

И смрт тешким пољубом целива, Пред њим дршће кршна Стена Сива,

Нрвав кличе Пантићу Радоје: »Ил' успети или изгинути!« Тад Босанци кидисаше љути, Челик-жице сломише на троје.. КАрвав кличе Пантићу Радоје.

| Магла сива планине покрива, | А тек прамен кроз увале срне — | То Бугари Беже преко Црне. | Ноћ језива нигде јава жива.

Магла сива планине покрива.

Мртав лежи Пантићу Радоје У освитку победнога дана, | На њему је неколико рана, _ | Десна рука сломљена на двоје, | Мртав лежи Пантићу Радоје.

Милосав Јелић

===

#у Мајор Радоје, син је нашег истакнутог првака у Крајини, пок. Арсе ју слику | доносимо на 82. страни, Витез Карађорђеве | звезде с мачевима један је од наших највећих јунака. Олавно је пао 19. септембра 1916. при јуришу на Сиву Стену, као командант другог добровољачког батаљона. Верни му друг, такође јунак, Јелић овековечио га је овом лепом песмом.

Три јунака: Сремац, Србијанац и босански Крајишник: 1. Живан Пантић, бив. наредник-

трговац из Дрвара. — 3. Угледни радикални првак у Славонији, председник општине у Даљу, Радован Нрстановић, добровољац

ама "РЕН ама и ни ДЕ и ]