Pašić : ilustrovani radikalni almanah

Књига il.

Михаило Товирац, трговац у Бос, Шамцу, четник, председник месног одбора Савеза Добровољаца

тешких прилика. вратио се у Орбију и упише се у философски факултет Велике Школе, да после две године пређе на. права, која је за две године завршио. Одушевљени присталица тада љуто прогоњене Радикалне Странке Ђуричић је врло млад 10стао један од стубова њених у Ваљеву, где је као млад адвокат много допринео јачању чврстих радикалских редова. Брао је стекао велики углед и љубав народа и чим је стекао право по закону да буде биран изабран је 1893. за. народног посланика, пошто је већ на неколико година. пре тога доживео за тако млада човека ретку част, да буде биран првих избора. за посланике Окружне Окупшттине, но новом Уставу, и буде изабран не само за. посланика, по и за председника, прве Охружне Самоушравне Окупштине округа ваљевског као што показује и наша слика на 51. страни. Као ваљевски адвокал постављен је 1902. за председечка првостепеног суда за град Београд. Начелник округа ваљевског постаје идуће године, да убрзо буде изабран и постављен за судију Апелационог Суда. После месец да"на, Као један од наших пајбољих правника. постаје касациони судија. Први пут је у владу ушао 1911. као министар правде у кабинету пок. др. Милована, Ћ. Миловановића. Пооле су се мењале владе, али Ђуричића видимо тотово стално као министра правде, ове до У једињења, 1918. По Уједињењу Радикална Отранка, указује Ђуричићу велику част, да. као наследник Николе Папића, дође на највити 'тиновнички положај у лемљи, постаје председник Државног Савета, чији је члан још од 1912.

Алманах ПАШИЋ

Када га његови Ваљевци 1920. изабраше за посланика Уставотворне Скупштине, после две године служе бе на положају председника, Држ. (Јавета иде у пензију. На првим изборима за прву редовну СОкупштину Ђуричић је понова изабран за посланика као носилац рад. листе У своме окруту. Другови посланици у обе ове значајне Ожупштине почаствоваше га великим одликовањем. бирајући га за председника свога посланичкогт клуба. Када је Пашић образовао данашњу своју изборну владу у њу улави и Ђуричић. прво као министар ва изједначење закона, а за тим као министар за COMLHјалну политику, на коме положају данас служи на част нашој странци.

Лука М. Кнежевић. јунак-добровољац председник Орнао у Ст. Кањижи

Најновији снимак Николе Пашића:

|-_ Ванредне стручне спреме.

На Св. Саву

_ Страна 87. _

Јоца IL Јовановић

Јоца Џ. Јовановић, бивши министар, потпредседник Главног Одбора Народне Радикалне Отранке, роbem је у Београду 2. фебруара 1862. Овршио је чувену циришку Нолитехнику 1885. а после две године полоскио је со одличним успехом државни испит у Београду. Још ђаком приступио је радикалним редовима у којима се видно истиче већ толико година. да време реакције пензионисан је као врло млад човек. Он се као пензионар настани у Крагујевцу, где отвори банкароко-предувимачку радњу. Овојом агилношћу брзо је постао први човек у Крагујевцу и Крагујевчани та три пута бирају за председника, своје општине. Године 1906. позван је од Пашићеве владе у Београд и постављен за начелника за грађење и одржавање железница у железничкој дирекцији, а за тим за директора фабрике дувана. Већ крајем те године узима, га Пашић у авој кабинет и ове до пред наше повлачење био је министар грађевина, финансија и саобра-

"ћаја и министар на расположењу

што је и сада. У Србији је био члан влада Палтићевих, а по Уједињењу у кабинетима Отојана Протића, др. Миленка. Р. Вестића и Патића. 3а народног посланика биран је много пута у Крагујевцу и крагујевачком округу и био је четрнаест година члан Народне Скупштине. У Рлавном Одбору је члан већ више од десет година, а колико је и данас цењен у радикалним редовима види св из тога. што је приликом последњег ковституисања изабран за потпредседпика. партиског Главног Одбора.

енергичан у раду, честит и свакад моправва он ће још дуго моћи бити од користи и

странци и Отадбини.

Тјаг · : иалази са Унизорентета