Peštansko-Budimska skoroteča

Скоротеча излазиуСедмнцм 2путг, Четверт: и НедеићоМБ : цена му е како за овдашн-к тако и за странне Предчисленике за нолћ године 4 Фр- У Сребру.

87. ПЕШТ АНСКО-БУД ИМСКШ СКОРОТЕЧА

(С о и г 1 е г.)

Предчислен1е и друга упутствовашл п р 1 и и а Учредничество у Пешти на РозенЂ - Пиацу 1Чго. 28 5 и свако Цесаро КраПоште Чиновничество. П Е Ш Т 1

ЧетвртакЂ

16. Декемврја. 1843.

Год. Ц.

ПОЗБ1В Ђ НА ПРЕДЧИСЛЕН1Е П. Б. СКОРОТЕЧЕ. С б концемв ове 1843. године свршавасе второ полгодишн4 течен1е нашегг. Листа, и тако ступамо у нову 1844. годину, кол насв са самомв надеждом-в родоигобивЈегЂ усерд1н Сербски Читателл снрамк свога Кнвижества — ободрава, да смо се отважили, но могућству душевнв! и ф \*(мчески сила наши (премда смо досадв безк сваке коркгсти велнку жертву па издаванћ н г 1 јгово принели), течеше истогк ово1'|, Јиста и да.гћ продужити. — А да е оваи Л истб по онредћлешш свомв Сокровигцница она, у кот се умне наше драгоцЈкнности Народне и садв и унапредЂ иолагати, и Потомству Сербскомв св рода на род-в као наискупоц^инш адиђарв предавати, и-хранити могу, держимв да бм о томе нзлишно овд^ говорити бмло; вр в сви, кои ионатја о средства.ма изображеша Народнћгв имаш, добро знаду, да м&1 чинимо са нздаван-кмв овогб Листа више, него што намЂ моћв и силесТаче; пакв на жалостБ нашега Кнкижества опетБ зато нашв милбш Сер.бскш Р од г б ладнокрвно «/!истб оваинаш -б слабоиредчислнвакЈ-ћисе подпомаже. — Кнвижество се као и св Ј јтб , св еднБШЂ раменом в исправити неда; но нуждно е, да се с б више рамена , и то велимв, своиски ц^ло Кнвижество подупре, пак в ће онда сигурно и ово наше послованћ по желви нашои и Народнои, за руком -б исиасти: и тако не само да ће св напредкомв Нросв^Јцеше наше посп-ћшеетвовати , и да ће се наше Народне Школе, кое су наиглавнш предметЂ овог-в Листа, подпомоћи ; него ће тштв и моћв душевногв и количественногв нашегв бв1Т1а Народногв едр1а нредв осталвшБ, лчимб и слабшмт. Народ'ма постати. — А гди треба милбш Сербине и дична Сербкинво већу помоћи жертву принети; него на онаи Листв , кога е цћл в на изображеше Народн'Ј», и на нодпомаганћ НароднБ! наши Школа, гди се мила наша отраелБ воснитава, опредћлепа ?! Позвшл-ћмо дакле и умоллвамо: Лшбител ћ, Усердствовател ћ, Посредствовател к, и све ићжногв пола красне и благпразумне Читателвке и Посп кшницв нашега Кивижества, да се што скорје на Листб оваи предчислити благоусердствуш, и то или на свакои ц. кр. Пошти, или сђ ФраншратвшБ писмомб кодб насБ самБ1ХЂ (нод в адрессомв : ђ(е 91сђасН0П ђсб — ^ЈТ1СГ 8гкого1ес»а, 91о[СП N1-0. 285).