Peštansko-Budimska skoroteča

8

1843. године прође Будимскш едант. Гражданинт. данвомЂ поредЂ леденице, коа сђ воеточне стране твердин& Будимске иежи ; и те како с.е уплаши, кадг га еданљ не давно у варошкои тавницн затворенЂ бмвшји злод-ћи, са оштрвшт. у руци ножемЋ изненада нападне, и новце заиште, кое и отме : за коимт. злод^емљ таки се учини потера, и ст. наивећимт. претннма ухвате га и опетЂ у тавницу баце. — У четвертакт. 4. 1ануар1а по рим. дођу кћ еднои Дунђерки (Цјммерманки), коа е поелавши по кћери Мужу своме у д 4 лницбт послумћемт. ручакЂ, сама кодт. куће остала, у пол-полдне безд^лницн, и за неколико Форинтш убјго е. — бдне ноћн у Будиму само у воденои вароши (ЗВаЦеграђО покушавана су отђ злочинаца петт. нападен1а, н скоро сва петг су имт» добро за рукомт. исиала. Шта више, неки су се отт. пуста!н усуђивали и звтдове кућевне прокопавати. ПакЂ и у самомт. граду, гди свак1и мнсли сбогт. тога, што много у н];му царске воиске има, да е сигуранЂ , две су крађе пробане. У пеековитнмг гудурама поредг Палатинове башче кодт. поднож!а брега Герзелеза нашла се цЋла пустаииска ФамШа. Ове Глава и ПредводителБ, као што самЂ потверждава, еств едант. Благородникт. (Немешг), родомт. изт. Веспримске Вармеђе. Ова е пустаинска банда овуда около Будима по Швабскомт. брегу, по путовш , нвнвама и по вшоградв! на народг и ноћу и данго нападала и отт. н^га разне ствари отимала и робила, као и крала; но на срећу уђе ши се у трагг, и тако сву купно са великомт. част^го украденн стварш, у подземнон нћинои стаи Полнц!и нађе, ухвати и дотера у варошку кућу. 1оштб се погокара, да су не давио на краи Будима и едну женску персону убјену нашли. У Пешти , хвала Богу, за садт. овако честа нападешн и крађе не бнваго; но ипакт. неоскудћва башљ ни она у овакимЂ безчии1има.

ПУ ГЂ ПО С В Г. Т У. (Парлермо). Брегт. бтна тако нко баца изт. себе ватру, да р"ћка Л а в а , кон се са ићногг верха слива, и кон е 14 Талјански мила дугачка, а едну мнлго широка, чнсто у самои ватри видисе тећи. Ст. почетка бнло е движеше тако нко, да за 24 сата пјибј 10 милн протече; но кадт. се мало олади , онда иаравно спорјн постане; па кадт. јоштб и долове и друге гудуре нспу-

ни , то се онда и по равницама пролхе, гди тако полако гмизти почне, да едва за еданг сатт. 30 стона учини. Иста ова р^ка већв е прелила и путг између Адорно и Бронте, и садт, разливасе по пос^ћнномт, и воздћланомт. полго; и све више шкоде на овомђ причинлва. У почетку упутисе Лава р-ћка к-б западнон страни м-ћсту Бронте, збогт. чега и сви жителви оставше свое стае и домове широмт. поб^гну; но наеданпутт. сверне она на другу страну, и почне тожнб 1 мт. жителБима грозити. Ово се страшно позорихце чисто неможе огшсати; и заиста тко р%ку Лава н!е видјо, како тече и 5 шкоди ( тан неможе о н'Ј;номт> грозном-в опустошешго праву мнслб нмати Непогода времена верло в ружна. Кнша плгошти као изђ кабла. Громовн све еданг за другимљ груваго, н землн се непрестано тресе : но зато ипакг жителвн, и они кои су заостали у свонмт. мћстама и домовима, а и они кои су се изт> свои домова удал'или, засадт. у колибицама ст. лишћемт. надкривеннБЈмт. обБхтаваго: а страни гомилама са сви с.трана окуплнгосе; да се доволбно зар4 начуде вбп-окомт. овому брегу и дивнои р^кн Лава, кон ст> нћговогђ верха змгошарно доле котрласе.

НАЗНАЧВН1Е. (бдна Т1тула). —- КарлБ Нарсшгскш у восточнои 1ндш овако е назнвао себе : „К р а л б Крал4в» и мужт. х1ладу жен а." (К) ношеска ватра). — Не давно падну у Французскои два протнвлгобезника изђ ревности у свађу, да се наипосле сбогЂ тога зачну тако бити , да еданЂ остане на месту мертавт,. Оваи несрећникт, имао е 80 , нФ»говт» протнвоборацЂ 70, а Дама, сбогт. кое су се свадили опетт. 6 0 година. (Особито смЋшана дружбина). Дружство, кое путумћегЂ Крали Мономотапсогт. прати, состоисе окромт. едне чете вонНика 1оштб и изђ 400 вооружанв! жена, и 200 угризагоћн (ђибеп^е) паса. — Чудитисе треба ! (Русс1а). По гласу Рускогт. Алманака ,,М'ћс.чцослова за год. 1843." броила е Руссла 56,260.000 жнтела. — Године 1840 родило се у Руссш 2,301.139 и умерло е 1,904.065 лгодш, дакле се число житела са 1,301.139 особа умножило.

Скоротеча излззи у седмицн 2 путг, Четверкомт. и НеделБомт.; цена му е како за овдашн'1. тако и за е.трание Предчисленнке за полг године 4 Фор. у сребру. Предчислитисе може на свакои ц. кр. Пошти, и у Пешти кодт, Издаватели , у Ведемскои улицБ1 ©ај)"е №о. 349.) Мздавателв Димитр1и 1овановићт>. —

> НЕШТИ словшма Баимеловнмт,.