Pijemont

Врој 248.

4

ПИЈЕМОНТ"

Порески указ Подписан је порески ук! којим се размешта и уважава оставка омањем броју пореских чиновника. Истим указом отпушта се из држ. службе Вукашин Гајић, порезник VI кл. пореског оделења кавадарског. Рањени офицнри Према извештају Министарства Војног рањени су ови официри: Милорад М. Марковић, Маринко Алексић пешадијски капетани, Милутин Павловић, Видак Ракочевић, пешадиски поручници, Миливој Јовановић пешад. ппоручник н Чедомнр Зарић артиљериски капетан. Царински распис Расписом министра финан сија од 20. пр. м., установљен је, а у интересу саобраћаја велики број споредних царинскнх одељења. Досадање споредне царинарнице у Радовишту и Пријепољу подигнуте су на степен главних царинарница другог реда. Професор Фотић Јављају нам из Шапца, да је дугогодишњи професор београдских гимназија г. Стева Фотић као аустриски заробљеник одведен приликом заузимања вароши Шапца од стране Аустријанаца 3. авг. Примљени у поданство Подписани повећи број указа, којим се примају у поданство аустриски поданици и то Милутин Васоак са женом, Рикард Вихерт, бив. аустријски официр, Дамјан Стојшић студент теолсгије, Јосиф Сточес, баштован Топ. Економије са женом; јован Котал, каменорезац са породицом, Ото Жуковски бив. аустриски официр и Август Вој керт, маш. бравар са породицом. Помен капетану Гавриловићу Димитрије Г авриловић жанд. ппоручник јавља пријатељима и сродницима да ће данас 4 ов. месеца давати 40-дневни помен у 9 сати пре подне на Новом Гробљу своме брату Светозару Гавриловићу пешад. капетану који је погинуо у борби са аустријанцима 31 овог тек. год.

'РДТНД ЗРПДА

Како је заробљено 7 Шваба Ово је истинит догађај који се десио двојици наших пешака. После крвавих и упорних борби на Церу два наша пешака изостану од својих јединица и легну украј друма да се одморе. Нису лежали ни један час када се са друма зачу коњски топот, а мало затим указаше се седам хусара. Хусари беху лепо одевени, коњп пунокрвнп мађарски, а о:Т| ема исправна. Натпа два пешака брзо се споразумеше. Један зграби чутурицу злврте је капапом око руке, искочн на друм и повика, „Замном те комите! Други остаде у шумарку и и командонаше замишљеним четничким одредом. Хусари застадоше као укопапи, а онај наш војник једнако ст.даше сред друма и витлаше чутурицом. У то искочи н други војник, па повика Хусарима: — Предајте се, јер ћете свн лудо изгинути. Хусари се још више збуиише н почеше да бацају оружје. — Сјаши командова онај „бомбаш“‘ а проклета чутурица једнако се врти око његове руке Мађари сјахаше, опај другн војник покупи оружје н повеза коње све једно другом за ункаш. Затим потераше заробљенике. Нанред заробљеинци па за њима „бомбаш“ вртећи још једнако чутурицу у рукама и најзад други војник водећи 7 тавних коња у ливаду. Тако доспегае до првог нашег одреда где лва пешака предадоше иа реверс 7 зароб љеника, 7 коња и 7 пушака. Два нешака, којн су заробили 7 Шваба предложени су за наЈЕите одликовање.

Испршв

Госпопн»е уррдниче, Молим Вас за аопуштење, да у Вашем цењеном листу могу оштампати ово неколико редака. | „Само\права“ с-т у 254. броју ^вратила на моју исфавку - да онај првашњи наптд против мен !оправда а моје наводе обеснажи. Но об ективан читалац могао је баш после тога д ћч до зак куч-

ка, да је она] напад лишен сваког основа и да је пуштен са нарочигим смером. Нити је данас време за полемисање нити се може сада опширније писаги по овој ствари. С тога ћу се ограничити само на исправку изнетих нетачности. I. Немзјући ништа стварно у рукама, непознати писац сада главну аргуменгацију своди на један записник од 25 јула. Он неверно тврди, да су предходно пре тога записника пила пов >љно решена и друга пигања у вези с нашом понудом, па онла на основу тако неверног тврђења изводи и невераи закључаг, да је тај записник био управо свршена погодба! Међутим у ствари так » не сто ји. Тек после наше понуде саопштено нам је, да и Комора, и ако јзвна установа мора давати кауцију. Да бисмо олакшали по сао нашим опанчарима, који су преко на: пон дили овај посао, морали смо пристати и на тај тежак услов, и о том писмено известисчо Економно Одељење 27. јула — дакл^ двз дана после овог ззписника. Али какво изненађ. ње! Концем истог месеца потписатом би саопштено да се ослобођење опанчара из занатлијске чете у опшге не одобрава и ако је то баш у иоменушом заииснику сшааљено као наш битнн услоа. А ускоро по гом би решено: да имамо дати дае кауције, и у гаран ном писму и новцу — и ако две кауције иису тражене ни од једног приватног лиферанта! Да су заиста ова два битна услољ неповољно решена по нас, о томе постоје не само званични акти него и живи свец.оци. А из тога јасно излази, да услови наше понуде, иа дакле и услови овог пројектованог записника ни у усвојени, да погодба није закључена, и ако смо ми до краја настојавали да се та понуда усвоји и посао закључи. У овом првом нападу наведено је, да смо олустали од иогодбе а у оаом дру> ом ублажено је, да смо одустали од понуде, а међутим о нашој оаустаниии не може бити говора, кад се из горњега јаено види да је наша понуда посредним путем одбијена. Да пак наш услов о ослобођењу мајстора опамчара из занатлијске чете није био претеран, потврде ради назодим, да су убрзо по овом сви опанчари, и мајстори и радници упућени на рад у ра>иони!у једног приватног лиферанта, који је примио знатно мањи по;ао. II. Што се тиче приговора да смо у друго! понуди ставили високе пене и а је такач поступак несолидан, такво тврђења је произвољно и једно лграно. За оцену тога пигања меродавче су прилике и времч, кадсу понуде поднешене, а нарочито је важно да се упореде цене, квалитет 'и ус лови наших понуда, које су одбивене, са једновреченим понудама пртатних лиф.раната, које су иримљене А -ф упоређење обелоданило би сву неоправданост целе ове кампање.

Стр. .4.

III. Прелазећи прекз осталих нетачносги, да поменем само је^ дну каракгеристичну. У поменутом напису „Саеоуправе* тврди се да је у почетку мобчлизације постигнуг ус^ен споразум са иогписагим за набавку оп шака, и да је иоследица тога саоразума била та што је одмах наређено војним сшаницама да више не набављају оианке за во/ску. А међугим у једном званичном акту економног оделења спроведен код начелства окруп нишког под 25 августом Бр. 17.207 тврди се, да је у то време иостигнуша аогодба са двема кожарским фирмама, да имј: уступљена наб >вка 200.000 пари опанака и да је у вези са тиме обустављена куповина оианака ао сшаницама. Писац да ле тврди неш го, што стјји у прогишости сазвшичним аљима. што значи, да се јавно мослужио неистином, а то донољно карахтерише каквим се обзирима он руководи. * * * Занат кз Комора није лиферантска усганова нити е у опште може руководиги каквим спекулативнил обзирима Наша је једина тежња у пословима ове врсте. да ситног произ:ођача доведемо у непосредну везу са државом : први да добије пуну цену

од свога по 'ла а држава по умереној цени бољу и солиднију изаађевину У толе правцу у мимул 1 два рата ми смо учинили видне услуге нашој држави, уз по редовање наше Коморе; домаћи опанчари испоручили су тадза војне потрзбе преко 720.000 пари опанака најбоље израде и по умереној цени. У томе правцу и овога пута — и погписаги и остали у Комори који смо се затекли на овоме послу — радили смо са искреном преданошћу, упућујући у свакој прилици наше опанчаре да счремају и испоручују штј бољу обућу за војску. За жаљ:ње је, што смо и поред тога наилазили на толике сметње у овоме раду и шго је поврх свега и то у данашње време доп штен онако инфаман и жучан напад пратив потписатог. Ја овде стајем, а непознато л писцу у .азаћу прилик/ да своје клеветиичке наводе на суду дока ке. Вас, Господиме Уредниче, молим да уз изјаву благодарности прими!е уверење мога најодтичнијег поштовања. 23. септ. 1914. г. у Нишу.

Борђе Ранојеви^ секретар Занатске Коморе • ■■■■■■■ишвмк маааа

Руски фронт Петроград, 2. октобра Код Пшемисла води се борба. Једна руска колона потукла је Аустријанце и заробила им 7 официра и 500 војника п отела им митрдљезе. Петроград, 2. октвбра Никаква про.мена није забележена на фронту у источној Пруској. (средњи ток Висле). У Француској нема промена Париз, 2. октобра У јучерашњем коминикеу вели се: Према општим изиештајима, примљеним у вече, никаква важна промена није се десила на фронту. Лондон, 2. октобра Из Аксела јављају, под 30. септембром: Синоћ на целој граници холандској вођене су жестоке борбе, нарочито близу Нербекеа, између св. Николе и Гана и у пределу Ган - Остенде. „Тајмс" вели, да се у француским војним круговима верује, да ће пад Анверса продужити рат, јер ће Немци ту моћи иачинити базу за напад Цепелина на Енглеску. Аероплзн над Карлсруе Берлин, 2. октобра Јуче по подне, један непријатељски авијатичар на аероплану легео је изнад Карлсруа и полако се кретао изнад јфабрика оружја и муниције. Успео је да утекне.

ттм вести

војници смелије издижу вратове из искислих шињелских јака, а тамо у даљини сз истока забелеса се једка бела пруга, све светлија, сае одређенија. Свиће.... Тамне војничке силуете, које су сз преко ноћи слиле у једну црну покретљиву масу, почињу да се ргздвајају, војници расути по раскаљаном друму почињу да се разззнају. И тада као у поздр:« дану који свиће, напред из даљине грмну, једном, два ред, више пута. Војници ослушнуше, мањерке треснуше јзче но обично, командантов коњ диже њушку, омириса, зтврте репом, као са неком резигнацијом и батаљон пође опет напред, сзмо живље, чвршће, преданије. ♦ Ти пуцњи, које је чуо батаљон У само свануће били су последњи одјек велине битне, коју је непријатељ изгубио. Појачање је дошло, али је битка и без њега свршена, те се сада батаљон одмара.

Нз пгдини брежуљка беле се искисли шатори, на влажној слами леже уморни војници, који су целу ноћ мзршовали и које вата сан, а командант стоји пред офицкрским шатором, пуши своју „фифи" и смешка се на црвену сунчеву куглу, која постаје сае већа, све зажаренија.

— Српски поданици интернирани у Аустро-Угарској јављају се својим сродницима, 1) Зорна Пешроичћ, удова пок Јована Петровића, бив. шефа књиговодства у Главној Државној Благајни. Прима пензију на каси Управе Фондова. Моли да се о њој извести њен брат Светозар Мајор Марковић, начелник Министарства у пензији. 2) Св шозар Танасић резерв. потпоручник, моли да

се његов рођак Благоје Јеврић у селу Врелу ср. тамнавски окр. ваљевски, извести да се он налази као рагни заробљеник у Угарској да је здрав и да му је адреса: Езг^ег^от Таћог Кепуегтегбтајог. 3. Драгосдав Војс^ић, резервни поручштк. Моли да се извести грабовачка општина (село Грабовац) ср. посавски окр. ваљевски, да се он налази као ратни заробљеник у Угарској и да је здраз. Његова је адреса: Езг^ег^отТаћог Кепуеппегб-тајог. 4. Госпођа Мар јл Мнљ ковпН жена г. Др. Милутина Миљковића, апелац. судије. Интернирана је, и адреса јој је: Ме1апс151:11а1, Роз* Нег20 §епћиг{т, N. ОбТеггетсћ, 1п1егпа11иг Кпебб^еЈап^епе. Моли за новац.

Француско гостопримство . Париз, 2 септембар Г. Поенкаре телеграфисао је белгиском краљу, из Бордоа, и понудио му гостопримство у једној француској вароши, уверавајући га, да Не му ту бити обезбеђена краљевска взаст. Краљ се захвалио додавши: Очекујем с непоколебљивим поверењем тренутак заједничке победе, борећи се једки поред других за праведну ствар< Наша одважност нигда неће малаксати. Колера у Аустро-Угарско) Беч, 2. охт. 30. септембра констатована су у Вечу два случаја колере и пет у провинцији. Мораторијум у Галицији и Буковини Беч, 2. октобра Влада је објавила декрет, којпм модификује мораторнјум за Галицију и Буковину и којим даје дужпицима домородцнма из Галиције и Буковиио неодређен рок за исплату дугова. Рок меницама и чековима продужен је до 18. децембра. Другим декретом наређује се, да ће све обвезе, којима је рок прошао пре првога августа, бити плаћене првога октобра, и то: 10 од сто од дуга с интересом на целу суму и првога новембра 15 од сто од главног дуга.