Pijemont

Вро.ј 252.

Стр. 3.

ПИЈЕМОНТ"

— Немци допуштају [повратак у Белгију Хаг, 6. окт. Полуслужбено се јавља, да су се изменили погледи између владе и Немачке о повратку белгиских бегунаца не само из Анверса и околине, већ и из целе Белгије. Допуштен је повратак, изузев оним људима, који су војни обвезници н који ће се сматрати као ратни заробљеници, ако се врате у Белгију.

— Подмињењв аустриске армије немапком штабу. Познато је да је аустриска армија потпала под команду немачког главног штаба. Али на то су Аустријанци пристали тек после великоготпора. Начелник аустриског ђенералштаба Конрад фон Хецендорф повукао се изговарајући се на смрт свог сина. Цар Фрања Јосиф био је одлучно противан али је ипак морао попустити пред немачким енергичним захтевом.

Извоз преко Солуна Да би се што потпуније искористио раније одобрени контигент за извоз свиња, отпутовали су у Солун, као изасланици министра Привреде, један виши чиновник Министарства Народне Привреде и један изасланик Српског Кланичног Друштва. Они ће на лицу места испитати околности под којима се транспортирају свиње, и о томе ће поднети извешгај министру Народне Привреде. Одликовани грађани Потписан је указ, којим се одликују златном медаљом за грађанске заслуге Стојан Ивановић, кмет села Елевца и сребрнбм медаљом за грађанске заслуге Ехмет Ферат, поштоноша села Елевца. Погинули официри Пешадијски мајор Давид Јовановић и пешадијски потпо-

гарац обучен у свештеничке хаљине присуствовао је служби на коју су натерали једног свештенина да је држи; са главе Светог Јована Батиста, које се чува у цркви Светог Силвестра били су скинути саи сребрни украси а она је бачена у бунар, оданле ју је доцкије једна старица извадила. Међутим су разврат и куга превазишли војску. Освајачи изгубише сву своју пљанку а њоме се нико не могаде користити. У вгроши су опљачкане не само драгоцеиости већ и књижевна ремек дела; беда је била тако велика, да су идуће године упадали у варош вуци и јели људе по улицама. Оно што изгледа невероватно, то је што се Римљани нису пожапили цару на страшне беде које су их задесиле; осзм година доцније они уђоше у варош уз одушевљено клицање народа.

ручник Матија Радојевић погинули су. Резервни пешадијски капетан прве класе Милутин Ј. Милојковић, резевни пешадијски поручник Јовин Радишић и резервни пешадијски потпоручник Никола К. Ристић-млађи погинули су. Занатске школе У Битољу, Скопљу, Охриду, Велесу, Куманову и осталим већим градовима јужне Србије отворене су недавно занатскотрговачке школе. Циљ је овим школама, да нашем занатлијском и трговачком подмлатку пруже што солидније теоријску и практичну спрему из њихове струке. Одзив ученика при упису више је но задовољавајући. Амерички Црвени крст Друштво Црвени Крст Сједињених Америчких Држава послало је у Србију своју мисију, која је пре кратког времена стигла. Мисија је састављена из 15 чланова, од којих су три хирурга и 12 болничара. На чело мисије ставила се Г-ђа Д-р Славка Грујића, начелника Министарства Иностраних Дела, која је с мисијом пре неки дан отпутовала у Аранђеловац, где ће мисија радити. Мисија је са собом понела и санитетског материјала Друштво Црвеног Крста Северних Америчких Држава послало је нашем Црвеном Крсту и 7500 динара у новцу.

Високо звање — Патриотизам францусних уматника —

Један француски лист доноси ову анегдоту: Петар Констан, млјди иипозитор војничких маршева, уђе у канцеларију за регрутовање да се упише у добровољце. Занесен мислима, он гурн,’ једног господина који је носио орден Легије части: — Извините Госполине! рече он. — Оти си то мали! — узвикну зачуђено господин погледавши композитора. — О, па то сге Ви! Одликован господин био је Жан Вебер, један од н јдуховитијих француских сликара. — Где Кеш мали? — ТамоЈ рече композитор показујуКи на канцеларију. — И ја сам ту био. Шта мислиш! Син ми је у Вердену, жена са другом деиом у Мидиу. Све је добро. Ја <ам примљен у добровољце, изабрао сам веК и пук у коме ћу командовати... — А каква сте Ви чињеница у војсци ? Жан Вебер му одговори рапавим гласом и живом гестикунацијом. — Ја сам каплар, мали!

Пољски соколи — Аустријски добровољци у Галицији. „Франкфуртске Новине” говоре о корпусу слободних стрелаца и сокола, који је организован уГалицији. Тај је корпус језгро и образац за пољске легионе, који су створени на позив бечке владе. Пољски градови Галиције жртвовали су крупне суме за опрему тих легиона а оружје је дало зустријско мкнистзрство војно. Лавов је дао 2 милиона, Краков 1 милион. Пошто сви Пољаци, који желе да се боре против Русије, веле „Франкфуртске Новине” — нису

могли да се употребе за борце, из сувише младих елемената образовани су корпуси извиђача, који су вршили помоћну службу; у те одреде уписзли су се многи ученици виших разреда гимназије. Према последњим извештајима у главном стзну скупили су се добро спремљени добровољци, који су између себе изабрали највештије, да би ови образовали нарочите легионе. Аустро-угарска влада рзчун1а, да ће се на тај начин образовати војска од 80—100 хиљада „слободних стрелаца" „одушевљених да бране Аустро-Угарску” — заершавају „Франкфуртске Новине". свет л рат У немачкој војсци уведене су покретне крематорије за спаљивање мртваЦа. Граф Алберт Апоњи упутио је Рузвелту меморандум, у коме се вели, да за рагг нису криве Аустрија и Немачка — него Русиј|а, која је хтела да уништи Аустрију.

ВЕЛЕШКЕ ПРЕМИНУО. — Ралован Костић одговорни уредник нашег листа, преминуо је ј че у Општој Државној Болници. Бог да му душу прости!

РАТНА ЗРНЦА — Кано се у рату плаЋа и како св враЋа кусур Један рањеник испричао ми је ову занимљиву ратну епизоду: — После нашег повлачења из Срема, остало је неколико наших рањеника на аустриској територији. Међу овима био је и један поднаредник, коме је била размрскана бутна кост. На ове рањенике наиђе једна аустриска патрола, састављена од самих Мађара. Вођ патроле извади револвер, па поче убијати рањенике са речима: — Чекај да ти платим, што си овамо прелазио. Тако дође и до оног поднаредника, скреса му револвер у груди и пође даље. Али се поднаредник с тешком муком придиже, узе брзометку, која је крај њега лежала и окиде је с тешком муком, па рече. — Чекај, ниси примио кусур и вођу патроле састави са земљом.

ИЗ11 ШШШЏЖ — Српски поданкци инторнирани у АустроЈУгарској јављају се своЈим сродницима. Васо А. Марић, правник из Црне Горе. Моли да се известе његови родитељи (адреса: Браћа Марић Колашин, Црна Гора) да се тешко болестан налази у санаторијуму 2ак1ас1по БебШ&е „ВгезТоуас“, 2а§гећ. Вгезфуас. Остао је пртпуно без средстава и моли што пре за новац. У №и51еЈе1 ат 5ее, 1Јп§агп, има доста наших сељака који су одведени са рада у пољу. Они пропадају од зиме и моле да им се пошаље бар по један пар топлих чарапа. Г-ђа Мнлева Солдашовић, Анка И. Паранос иг-ђа Мара Ковачевић налазе се та-

кође као ратни заробљеници|таријата Управе Фондова*мо(изведени од аустриске војске ли да се извести његова поиз Шапца) у Азгоб ГЈп^агп. родица, да се налази интерАрон Алкалај, шеф секре-|ниран у Азгосђ (Јпбагп.

01ЕЕРОПЕКОГ РДТ1ТД

Руски успеси Петроград, 6 . октобра .Јуче смо имали делимичних успеха у огорченим борбама, које су се водиле у пре делу око Варшаве и јужно од Пшемисла. У Варшаву су стигли многи пруски заробљеници. Немци имају рђаве изгледе Париз, 6. окт. Војни француски кругови сматрају, да ће наилажење зиме учинити Немцима неиздржљивом ситуацијом на ратишту према Француској. Сукоби у Велгији Амстердам, 5. окт. На граници код Морла десила се чарка између Немаца и Белгијанаца; три су Немца погинула. Белгијанци су се повукли са оне стране границе, где су разоружани.

шшдње вести Киез Арсеи у руској војсци Петроград, 6 . октобар Јутрос је приспео у Петроград кнез Арсен Карпђорђевић, у циљу да ступп и служи у руској војсци, која се сад бори са Немцима и Аустријанцима. Жртве приликом бомбардовања Анверса Ротердам, 6. октобра .Јављају из Рехидала, да је приликом бомбирдоепња Анверса, погинуло свега 26 лица грађанског реда. Узапђен лароброд Гетеборг, 6. окт. Један шведски пароброд, натоварен петролеумом, који је путовао из Америке за Мведску, узапћен је. Енглези су га упутили на острво Оркнеј. Немачка шпијунажа у Енглеској Лондон, 6. октобра Полиција је открила, у околини пресшонице, немачку безжичну телеграфску сшанпцу. Енглеска услуга Белгији ^ Лондон, 6. окт. Енглеска је за време рата уступила Белгији сстрво Дирнесеј, да би дала влади белгиској могућности за законодавни рад белгиског парламента. Против германских титула Пешроград, 6. окт. Цар је наредио, да се укину све немачке и аустриске титуле почасних трговачких и индустриских саветника.