Pijemont

Број 269.

Стр. 3

„П И Ј Е М 0 Н Т*

_ Честитиа Престолонаследника Александра. —

Нзеговом Царском Величанству Царскоје Село. Изливима оданости и љубави, које ће Ваше Величанство прицити са свих страма империје приликом двадесетпетогодишњице Свога ступања на престо, лежи ми на срцу да придружим и Свој излив, као и излив целе Моје земље, молећи Ваше Величанство да прими, уз најсрдачни 1 ја честитања, Моје најтоплије жеље за срећу Вашег Величанства и зе победу Русије у борби за нашу праведну ствар. Александар. Његовсм Краљевоском Височанству П ресто л о Н13С лед н и к у А лекса н дру Ваљево. Молим Ваше Краљевско Височанство да прими Моју дубоку захвалност на ордачним честитањима и жељама. Уздајући се у саето окриље Свемоћнога за лепу будућност праведне ствари, коју брзне наше земље, Ја упућујем Вашем Краљевском Височанству, кзо и Нашој Х(ра6рој савезници Србији Моје лепе жеље, као и жеље целе Русије, за коначну и потпуну победу и за срећу Наша два сродничка народа. Никола.

Прекид односа — Српски поспгник напустио Цариград, а турски Ниш. Ниш, 24. октобра, Услед прекида дипломатских односа између Руоије и Турске, српска влада је опозвала свог посшника У Цариграду, пошто са Србија солидарисала с Русијом. Г. Ј. Ненадовић је са особљем посланства и консулата присп&о прекои 1 ноћ У Ниш. Заступање српских интереоа у Турској поверено је посланству Сједињених Америчких Држава у Цармграду. Овдашњи турски посланик иззестивши српску владу да море нгпустити Ниш, услед опозивањјз српског послани 1 ка, јУче је отпутсвао у Цариград.

]Ј [|ЦП 1ШМ Предлог социјалистичких посланика Социјалистички посланици г. г. Драгиша Лапчевић и Триша Кацлеровић спремили

су законски предлог о помоћи породицама сиромашних војних обвезника. По томе пројекту, породицама сиромаш них војних обвезника издаваће се стална помоћ, за све време рага, из општинских каса. За покрићеовог ванредног расхода, држава би имала свима општинама да да потребан зајам са роком враћања од 10 годииа. Предлагачи ће захгевати, на првим скупштинским седницама, да со о овом предлогу као хитном решава.

— Телеграм Његовог Величанства Рускогј Цара —

Петроград, 20. окт. Председнику Мипистарског Савета и Министру Спољних Послова Господину Николи Пашићу. Искрено Вам захваљујем на срдачним честигакама и жељама, ^оје сте ми у име Сраског Народа и Владе до ставили, и које су ме дубоко дирнуле. Никола.

Народна Скупштина Народна Скупштина, која се 1. новембра састаје у редован сазив, решиће само закон о реквизицији и закон о ванредним кредитима. После решења ових закона, скупштинске седнице биће одложене све докле не буде израђен пројект закона о буџету за 1915. годину. Штип—Радовиште На предлог заступника Министра ГраТзевина, донета је одлука да се приступи грађењу новог пута Штип — Радовиште. За наше нове крајеве овај пут има велику трговинску важност. Вој ичка пнсма Према наређењу Министра Грађевина, од сада се морају лепити марке на приватним писмима. Само се ослобађају таксе писма упућена од војника или војнику. За сва остала неплаћена писма наплаћиваће се дупла такса.

Мачкова Каме-на на Јшгодњи, али сутра дан морали су узмзћи вач домашаја оних градских топовз. У исто време, кад се борило ка фронту Љубовија—Лешница, сва ког длна било је скоро борбедуж Дрине и Саве. Аустријанци су се заман мучили, да нађу мало основице за упад у ОрбијУ. Нитде се нису могјти пробити и привезали су се са за речну обзшу, пошто су изгубили хиљаде својих најбољих војкика у скупом прелажењУ преко широке реке. Једини успех последњег аустријског упада на српско земљиште био је, што је српсна офанзина у Срему заустављена, јер је српска Врхсвна Команда, из стратегијских разлога, вратипа све своје трупе, које су биле прешле Саву. Пошто повратише Земун, Аустр 1 ија 1 нци, још бешњи, отпочеше опет бомбардовати Београд, те изгпедз да ђе варош бити сасвим порушена. Без обзира на то, орпско продирање у Босну врло лепо напредује. Јуче Срби заузе-

ше главне висове јужно од Власенице, на петнаестак миља југозападно од Зворника. Ако Срби прсдуже са успехом свој поход, Аустрмјанци се морају повлачити од Зворника у правцу Бељине, јер 6и им Срби могли лако пресећи одступницу. ИЗВРШЕН ЗАДАТАК. Кад се оаберу ови догађаји у српоко-аустријском рату за ова два месеца, јаско излази, да су Срби часно извршили задатак, кој)И им је припао у овој светској борби против васкрслог национзлког варварства- Поред свих жртана 'И преморености услед два рзнија рата, Срби, и ако нападнути мучки, и ако неспремни, не само да су одбипи упад у своју земљу, него су привезз/ли за своје гран!кце /велике масе аустријске војске, која 6и могла бити употребљена иначе са велмком коришћу. На тај начин имају и Срби свој део у руским победама у Галицији. Први међу савезни-

Размештај начелника Потписан је указ којим се постављају: за окружног начелника округа тиквешког г. Никола Банић начелник округа смедеревског, а за начелника округа смедеревског г. Мил. Петровић, начелник округа тиквешког. За београдску сиротињу Преко општине Београдске поклонили су одело сиротињи Београдској и го: Марко Вулетић и Друг трговци из Београда разног новог одела из дућана у вредности 1800 динара. Коста Дукић и Друг абаџије ово: гуњ и чакшире — ново одело. г-ђа Драга Живковићка чиновник трг. Банке један полован кожни капут и једне вунене зимске чарапе нове. Урош Предић, академски сликар, осам комада разног половног одела. Драгољуб Маринковић, адв. петнајест комада разног половног одела. Београдска Општина изјављује поменутим грађанима највећу захвалност у име београдске сиротиње. Одликован Председник општине ткетничке г. Риста Поповић, одликован је сребрном медаљом за грађанске заслуге. Погинули официри Извештени смо да су погинули официри: Стојан Стојановић, пешадијски поручник, Павле Филиповић, Александар Николић, Риста Шапић и Гавра Бојовић, пешадијски потпоручници. Слава им! За наш Црвени Крст Књегиња и кнез Алексије Карађорђевић приложили су нашем Црвеном Крсту преко г. Николе Пашића, Председника Министарства, десет хиљада динара. Продавци намирница Велики број продаваца животних намирница у Београду у последње време, и поред строгих опомена и казни од стране Општине не води рачуна ни о мери ни о каквоћи здравстености намирница које продају, сматрајући да^ратно време све извињава. Општина Београдска предузеће најстрожије мере против несавесности таквих трговаца и, по свој прилици, одузеће се право продаје свима којима

се у будуће нађу неисправности, без разлике да ли је он војни обавезник или не. Отпуштен На предлог Министра Унуграшњих Дела отпуштен је из државне службе г. Љуба Јовановић, полициски писар.

1 Аидра ШЛ Велики научник, рђав политичар

У доба када су у Србији научни радиици Јбили врло ретки и врло мало спремни, и када се, у свима наукама, морало почињати од азбуке, појавио се Андра Ђорђевић, да на научној њиви остави бразду за собом. Природно обдарен, необично културан и начитан, Андра Ђорђевић се, за врло кратко време, попео својом бескрајном марљи вошћу у наше правничке врхове. Као еруаитиван цивилиста, он је лако и брзо посео катедру про фесора Приватног Права на нашој Великој Школи. Заједно са оштроумним и духовитим Гершићеи, Ђорђезић је читаве правничке генерације научио да правнички мисле и осећају. Вредан и науци бескрајно одан, Ђорђевић је дао врло много трајних научних расправа и >џбеника. Његов „Сисгем приватног (грађанског) права", „Теорија грађанског судског поступка" и „Наследно право“, још увек важе кјо три најбоља уџбеника Приватног Права. Бурне политичке године у којима је Ђорђевић делао као научни радник, одвеле су га с професорске катедре најпре на по сланичку клупу, а затим на министарску фотељу. Као посланик, Акдр\ Ђорђевић се одликовао својим трезвеним и увек документованим говорима. Говорник без темперамента и реторског сјаја, он је говорио суво, хладно, праанички. Као министар, Андра Ђорђевић је био савестан и експедитиванАли, нгупознат са стварним по-

требама нашег села и нашег учитељства, он иије умео да реши учитељско питање и питањеосновне наставе. Његова идеја о сталном школском надзору више је била једна жандармска мера, него ли целисходно организозан систем контроле рага у народној школи. Одан двору преко сваке мере опрезности, славољубив и без дубљих политичкит уверењт, Андра Ђорђевић је гимнастицизирао кичму према миговима с престола и био је један од твораца т. зв. реакционарног режима у Србији. И ако одличан правник и уз то франмасон, он је — Бог да га прости! — бизтолико политички некаракгеран, да је пристао да стави свој потпис исаод државног акга којим се укида Устав у Србији. Године његовог мичистровања, то су године одвратног теменања пред једним ненародним, неустазним и развраћеним владаоцем. Његово име остало је у најгорем сећању у нашем народу. И зато ће Андра Ђорђевић научник преживети Андру Ђорђевића иолишичара, само по злу познатог полигичира. Камо среће и за Србију и за њега, да се није бавио политиком! Мир пепелу његовом!

Бенервл Леман Најновија немачка недостојност Ноовешки листови јављају, да се у Нгмачкој живо ради на томе, да се докаже, да је ђенерал Леман идентичан са неким немачким фелдвебелок Леманом, који је 1870. годи е дезертирао из војске. И трага се води у родном месту ф;Лдвебеловом; чак је за стражара заробљеног ђенерала доведен и један члан лородице реченЈГ фелдвебела, који треба да у ђенералу Лемшу упоз <а свог несталог рођака. Ето немачк т витештва : не могу храбром Леману да опросте, што је околину Лијежа претворио у немачко гробље.

лцких битзка губици су много већи. ♦ Философски факултет универзитета у Халеу предао је ђенералу Штајну диплому на титулу почасног доктора философије. Нико жив не знз, чиме је то Шта!јн задужио науку! Новоосновани Фонд Народне Одбране у Францусној за неколико дана добио је на 30 милиона франака прилога. * Према вестима из Берлина, Бетман Холвег поднеће ускоро оставку. • Енглесна је флота, тукући немачко десно крило у Белгији, уништила 6 немачких батеријз, 1 цепелин и 1 аероплан. • Енглези су спустили у воду иова крстзрмца-дреднот „Тигар”.

вести

Руси потискују Турке

Петроград, 23. октобра Службено саопштење кавкаске врховне команде. За последњих 24 часа нема шта да се забележи. Наше трупе енергично чисте непријатељске крајеве, које су заузимале мале турске банде, које престављају остатке отоманских ‘претходница потучених прошлих дана. Паша колона, која је нападала Бајазит, пошла је напред, да се докопа турских трупа, Наши су те трупе код Бајзнрђана разбили, непријатељ бацајући оружје разбегао се по околним селима, која је напала наша кавалерија. На истоку од Дијадине три пука Курда потукла је и растерала иаша коњица.

цима Орби су задали озбИ!љан удар трупама моћне монархије, прешли су из дефамзиве у офанзиву, што може бити од кобних последица по војнички положај на целом југу немзчке савезнице, у овом страшном европском рату на живот и смрт.

биле су још више појачг 1 не због сурових изазивања Немаца. Капетан наљућен, почне такође вређати једнога морнн|ра немачког, кој|И се нарочито истакао сво-

! .

Оригинална борба двојице морнара. —

Пре кратког времена десио се Валенцији (Шпан>иј,3|) један Јгичан догађај, који су изазвагрубе манифестаци|је посзде ;ног немачког брода У близини ове лађе налазио се ;ан белгијски брод, чији је каган примио од свога брата, које војник у Белгији, податке о ирепствима Немгца у Белгији. вљено му је, да су и његова >на и две ђерчице биле жртве аајача. Његова туга и љутња

јом дрскошћу. Немачки морнар, са ножем у зубима, скочи у море. Белгијски капетан учини то исто. Два противника се сударише с ножевима у руци. Отпочела је једна страшна битка, али се једна барка умеша. Обојицз већ рањени, беху растављени. Овај догађзј изазвао је велико узбуђење. Поморске власти су раздвојиле две непријатељске лађе и предузеле мере да се у будуће такви случајеви не догоде.

Рстне тт По рачуну војног стручн>ака „Тајмса" на свимз ратиштима у Европи свакогг дана падне про[сечно 60.000 људи. У данима ве-