Podgorac

-_ОСЕЧИНА % ГОДИНА П БРОЈ 3. + СУБОТА 30. ЈАНУАР 1999. г. х

Свети Сава и светосавље

ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ

Велики жупан, Стефан Немања (Свети Симеон Мироточиви), зачетник је династије Немањића с којом почиње и завршава се сјајни период средњовековне Србије. Са сином Растком ( Светим Савом) оснивач је манастира Хиландара - центра српске духовности и културе. Улога Хиландара остаће непромењена захваљујући пре свега обилатој помоћи српске властеле и краљева све до пораза на Марици и смрти последњег _ Немањића, Цара Уроша "Нејаког" 1371. године. Г убитком државне самосталности 1459. године утицај и моћ Хиландара још више слаби, али Срби опстају негујући светосавски мит и крећући се, понекад и тетурајући се, додуше, Савиним стазама.

Ерудита и полиглота, вешт и мудар државник и дипломата, писац првих књига

на српском језику ( Житије Светог Симеона ), први српски законодавад ( Крмчија ). оснивач првих школа и

"Часних домова" ( болница ), народни учитељ и просветитељ, први архиепископ _ српске аутокефалне ( независне, самосталне ) цркве, праведан и правичан, Свети Сава представља не само оличење калокагатије ( "лепе доброте" ) - античког идеала живота и образовања, већ и свестраног човека ренесансе, који се као идеал у Западној Европи јавља много, много касније. Савин биограф Теодосије истиче да је "љубио сиротињу као ретко ко други".

Ако прихватамо постојање неких универзалних моралних вредности, онда у ОСНОВИ светосавља налазимо не само те вредности, већ идеале разумевања, слоге, Хуманости, праштања и пре свега, и изнад

ДД "Крушик-Пластика“

Понуда "Крушик-Пластике" за израду четири позиције за индустријске вентилаторе немачкој фирми "Функен" била је повољнија и прихватљивија од понуда конкурената из Португалије и Шри Ланке, па ће "пластичари" из Осечине ускоро добити овај вредан посао.

Технички директор "Крушик-Пластике" Момчило Поповић који је прошле седмице боравио у Немачкој ради разрешавања

усаглашавања свих техничких детаља, каже: "Немци, чији ће~ директор Хорст

Северин почетком фебруара доћи па

"Путује без пута И пут се за њим рађа" (Васко Попа: Путовање Св.Саве)

свега, љубави. И стварно, поред знања и мудрости, неопходна је и љубав да би се створило оно што су пре Саве, а богами и после њега, радиле генерације и векови. Превише урађено за један људски живот. Истичем ово "људски" због опасности од исклизнућа и тражења _ "надчовека",

7, па АЕ мани 2

СВЕТИ САВА Михајило МАРКОВИЋ)

(Цртеж:

"свечовека", "богочовека" итд. као оправдања и извињења за сопствене мале и велике заблуде, за сопствене поразе и падове.

Олта ИВАНОВИЋ

дефинисање радова и потписивање уговора, одлучили су се, за сада, само за четири позиције. Уколико испоштујемо уговорене БОкОва Пи квалитер (сарадња Бе СЕ проширити. Наш заједнички циљ је да комплетирамо производњу индустријских вентилатора у нашим погонима, што је Технички омогуће, а оствариће се ако останомо конкурентни што се тиче цена и Под условом да задржимо квалитет на европском нивоу.

У већ договореном аранжману "Крушик-Пластика“ би требало да уради Комплетпу конструкцију. израду алата,

ЦЕНА 3 ДИНАРА «

Вести из 33 „Подгорка-Аграр,,

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА НОВЕ ХЛАДЊАЧЕ

Непосредно пред закључење овог броја "Подгорца“ — од вд. директора 33 "Подгорка-Аграр" Драгољуба Николића добили смо информацију да су управо отворене понуде за изградњу хладњаче. затим да ће избор најповољнијег понуђача бити одмах извршен, односно да ће у најскорије време почети изградња нове Уместо хладњаче која је изгорела у пожару 6. априла прошле године. Наредних дана у Фонду за развој Републике Србије предстоје разговори око обезбеђења неопходних средстава.

33 "Подгорка-Аграр" набавила је 1.000 тона минералних ђубрива КАН-а и НПКа, која ће бити подељена кооперантима

као аванс за откуп малине и других

воћарских култура рода за 1999. годину. ж

Почетком марта "Подгоркини"

капацитети биће проширени за још једну машину, која ће проширити и учинити занимљивијим укупни програм ове фирме. Реч је о машини за паковање 14 врста ситних производа. жЖ

Из "Подгорке" имамо и једну лепу вест за незапослене. Наиме, због повећања обима послова у производњи, наредних дана биће примљено 20 нових радника, додуше на одређено време.

(Две)

И]

СЛЕДЕЋИ "ПОДГОРАЦ" ИЗЛАЗИ 25. ФЕБРУАРА 1999.

ДОБА Р ПОСАО СА ЈЕДМПКЈИМ А.

контролу, набавку материјала и израду позиција, чији је ред величина 1000 комада на годишњем нивоу. Позиције су средње тежине и нема већих техничких и Капацитативних проблема за њихову израду у погонима "Крушик-Пластике". Оно што је важно, то је да овај посао и контакт са партнером из иностранства може да допринесе успостављању и развоју сарадње и са другим страним фирмама.

Снежапа РАНКОВИЋ