Podgorac

| | |

«х ОСЕЧИНА = ГОДИНА П % БРОЈ 5. = ЧЕТВРТАК 29. АПРИЛ 1999. Г. = ЦЕНА 3 ДИНАРА “"

Поводом кашњења „Подторца,, МАЛО РАТ, МАЛО, ,.

Поштовани читаоци,

Уочи изласка из штампе петог броја '" Подгорцан понео је ра У последњем тренутку оценили смо да већ припремљени рукописи нису прикладни у новонасталој ситуацији,па је одлучено да текстове прилагодимо приликама у којима смо се нашли и због тога је дошло до кашњења.

Други разлог што је овај "Подгорац“' пред вама са закашњењењем од месец дана је незавидна финансијска ситуација у којој се наш лист налазиТоме је "кумовао" један број фирми које су у претходна четири броја користиле странице " Подгорца“ за рекламирање или са којима је склопљен уговор о спонзорству, али које до сада нису испуниле своју обавезу. Њихов укупни дуг према нама достигао је цифру од 10.000 динара и уколико то у најскорије време не буде измирено даља судбина " Подгорца"“ је заиста крајње неизвесна.

Зато користимо и ову прилику да , без јавног прозивања или коришћења других метода , замолимо све дужнике да преиспитају своје могућности и уплате макар део наших потраживања и тако продуже век овим нашим јединим подгорским новинама.

РЕДАКЦИЈА

24. марта,

У среду, 24. марта 1999. године, у 20 часова

АТАК НА ЈУГОСЛАВИ,

# Више од пет недеља траје бомбардовање наше земље

# Један пројектил пао у атар Коњуше

Снаге НАТО-а, најачег војног · савеза с" на – свету, немилосрдно су у среду увече, око 20 часова авионима и ракетама напале више циљева у Југославији. На мети аграсора, наводно, били су војни објекти, али извештаји из великог броја градова у Србији и Црној Гори кажу да злочиначки пројектили погађају и цивилне циљеве.

Наше одбрамбене снаге и наш народ успешно су одолели првим ударима непријатеља. Сачувани су морал војске и полиције , а становништво је дисциплиновано прешло на режим живота у ратном стању.

Прогресивни свет, чак и у земљама-чланицама НАТО-а, подигао је глас против вандалског ·с"чина империјалистичких злочинаца. На демонстрацијама у Грчкој, Италији,

Македонији, Русији, Великој Британији и многим другим државама захтева се хитан прекид бомбардовања и даје пуна подршка Југославији у настојањима да сачува интегритет и суверенитет на читавој својој територији.

Међутим, непријатељ не одустаје од својих злочиначких намера “ чак ни после пет недеља с бесомучног с свакодневног дејствовања по најразличитијим циљевима, при чему се немилосрдно убијају и рањавају људи и уништавају материјална добра.

На мети агресора, четвртог дана рата, била је и наша ошштина. Један разорни пројектил пао је у атар Коњуше ,у Петрића рту , недалеко од куће Војислава Милутиновића. Срећом, није било последица по мештане и њихову имовину.

Антиратни митинг у Осечини

„Снимио: Милан ФИЛИПОВИЋ 5

53

ГЛАС ПРОТИВ БЕЗУМЉА

На величанственом антиратном митингу, који је одржан 8. априла на платоу испред Хале спортова СЦ "Осечина", грађани ове општине су изразили протест против немилосрдне агресије НАТО

пакта на нашу земљу.

(Опширније на 3. страни)

ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ

ВЕРУЈЕМ

Моја земља пропасти неће. Из смрти за слободу слобода увек ниче,

као што из цветног семена мора нићи цвеће,

и као што се из гнезда увек излеже птиче.

Моја земља је научила да пати,

мученица је одувек била,

одувек комадана,

она зна: једног дана

опет ће постојати

већ је размахнула крила.

Наше земље нестати неће. О братству она је увек сневала,

одрицала се због њега

и испаштала.

Моја земља је одувек давала,

и у име братства праштала, праштала.

Моја земља пропасти неће. Увек је пророчица била, сред непријатељских тамница и шиба,

у сва времена црна,

кад народи по магли блуде, пастири из наших колиба, као кукољ од зрна,

одвајали су од истина

мисли луде.

ТАРСЕТ