Podgorac

Према изјави наставника Величка Илића, председника синдиката у ОШ. "Чеда Милосављевић" из Пецке, у тој школи организован је штрајк (који је почео са почетком другог полугодишта) и трајаће док Министарство просвете не прихвати захтеве просветних радника, а то је повећање ЛД за 20% и исплату заосталих накнада за топли оброк који (за школе које су у штрајку) није исплаћен од окто– бра прошле године, као и захтева да се укине матура.

У овој школи организација синдиката подржаће сваку одлуку Републичког гранског синдиката, укњучујући и могућност, тоталне обуставе рада.

– за сада сви осим три наставника, држимо тридесетоминутну наставу, која прати план и програм, али се ђаци не испитују и не оцењују.-каже Илић. На питање шта ће се десити ако се овако настави, уследио је одговор да

деца неће имати оцене,

а самим тим неће моћи да заврше разред.

Наставник математике Илић напомиње да са 27 година рада у просвети има ЛД од 1370 динара, који је нешто увећан у исплати првог дела јануарског ЛД. —– Како да са овим примањима школујем и прехраним своју децу2 – пита се

Илић. Напомиње да је у последњих 8

такмичењима у математици са својим ђацима из Пецке на Републичкоми Савезном

нивоу, и тиме аргументује оправданост захтева просветних радника да цена обра–

зовања мора бити већа јер се њоме обезбеђује паметна и образована будућност.

СКУПШТИНА НИНОПОГА

Редовна годишња скупштина Кинолошког удружења "Осечина" одржана је 7. фебруара 2000. године. У извештајима Управног и Надзорног одбора сумирани су резултати и уочени недостаци у раду током про– текле године.

По речима _ потпредседника удружења Милете Срећковића, видан је напредак у области кинологије, али треба још доста да се ради на том пољу.

Усвојен је план рада за текућу годину у коме је, између осталог, предвиђен испит урођених особина за птичаре и гониче, ревија _— (смотра) паса, набавка тетовир клешта, устро– јавање евиденције расних паса, набав—– ка расних паса, стручно оспо– собљавање чланства и слично.

Скупштина је донела одлуку да висина чланарине за ову годину износи 100,00 динара. Сви чланови кинолошког удружења имаће бес– платне услуге, као што су: пријава

легла, тетовирање, пренос влас-– ништва и слично. На предлог Управног одбора

уместо Зорана Бељића (због преза– узетости) за председника Кинолошког удружења Скупштина је једногласном одлуком __ изабрала Дејана Степановића. Н. МАРИНКОВИЋ

Снежана Ранковић

БОРКА ВУЧИЋ, савезни министар за сарадњу са међународним финансијским организацијама, учествовала је у раду Изборне КОН РРЕНЦИЈА организације СПС Осечине. Том при-

ликом она је са социјалистима из свог завичаја покренула иницијативу за оснивање Фондације за доп-

унско усавршавање и оспособљавање _ младих привредних произвођача.

(Снимио: Ј. МАРКОВИЋ)

стручно пољо-

година освојио чак 50 награда на

СУБНОР

Нови ПСА Општинског одбора СУБНОР-а Осечина и члан Окружног сврора борачке организаци– е је Живота Спасојевић, а секретар ошко Недељковић.

Ти је одлучено на проширеној седници ОО СУБНОР-а Осечине, одржаној 3. фебруара, Ка је прис= уствовао и г. Мића миљанић, председник Окружног одбора.

Том приликом је оцењено да је досадашњи рад, 6ез обзира на одређене испољене слабости, био успешан. Договорено је да се припре– ми и одржи заједнички састанак свих чланова организације, ратних и поро– дичних инвалида и чланова породице погинулих бораца, ради што активни– јег ангажовања организације на

решавању питања од животног интереса _ за све борце и остале грађане.

Живан МАТИЋ

Дан жена у Врњачкој Е:

СКУПШТИНА ЛОВАЧКОГ УДРУЖЕЊА

На редовној седници Скупштине ЛУ "Миленко Павловић–Пилот“ у Осечини, одрчаној 29. децембра прошле године, позитивно је оцењена активност удружења у протекле две године.

Договорено је да се у наредној години изврши поправка постојећих чека и да се изгради неколико нових. Такође је договорено да се ове године посвети више пажње обогаћивању ловишта фазанском дивљачи пошто се указала могућност набавке већег броја ових птица него до сада.

Скупштина је донела одлуку да чланарина за 2000. буде 1.000.00 динара и то у две рате. Прву рату је требало уплатити до 31. јануара, а другу до 31. марта. Усвојен је Статут удружења у коме су извршене измене и допуне, а такође је усвојен и финансијски план за текућу годину. Удружење ће располагати са 212.000.00 динара.

Ловачко удружење планира да у наредној години изврши изградњу тј. адаптацију постојећег дома где ће из својих средстава издвојити 50.000,00 динара, а остала потребна средства (у _ материјалу обезбедиће СО Осечина.

Ловачка секција из Г.Црниљева наставља са градњом ловачке Спомен куће "Миленко Павловић–Пилот“. Обезбеђена су сва потребна средства да се кућа изгради, као и столарија.

Ловачка секција Комирића планира да у овој години сагради ловачку кућу на месту званом “"Шиљков виноград".

Никола. МАРИНКОВИЋ

ЈА СЕ БА

СКУПШТИНА ПЧЕЛАРА

У другој половини јануара пчелари из Осечине и Пецке, како нас је обавестио Љубо Стевановић, по већ устаљеној пракси одржали су седнице својих Скупштина. Том приликом разговарало се о актуелним проблемима пчеларства, договорило о предузи– мању мера за унапређење ове пољо– привредне гране и организационом јачању пчеларских удружења. (д6)

Раднице "Крушик-Пластике" сма– кратко путовање изван Осечине. трају да се и у овим тешким тренуцима Од 115. радница. чак 78 се не треба одрећи баш сваког задовољст– одлучило да Дан жена прославе 11. и ва и прекидати традицију тако да ће и 12. марта у Врњачкој Бањи, у хотелу ове године на прогодан и њима сво-– "Бреза". ПЦ начин обележити Дан жена. На овај начин колектив се одужује а а л Репмишвакала плба 56 свим припадницама “лепшег пола", жели им женама уруче пригодни поклони или ; срећан 8. март и пријатне тренутке

новчана средства, прописи су одгово– рили опорезивањем од 100 одсто, па је Узлетничког задовољства.

одлучено да се, по традицији организује

(2. [8))