Podgorac

Ј

11. новембар 2003.

Орао.

Протекли период је у овој организацији био радан и занимљив. Црвени Крст и ваљевски Завод за трансфузију одржали су акцију добровољног давања крви. Прикупљено је 50 боца крви. На традиционалндј акцији у Бранковини "Десанки у част", из наше организације је десеторо дало крв, а исто толико и у акцији ваљевског "Крушика". Давалаштво је последње године у успону, а има могућности да се прошири и даваоцима обезбеде неки занимљиви програми.

Заједно са Домом здравља, дечијим вртићем и школом, одраћене су неке традиционалне акције. Обележен је дан Светски дан против глади, Дан шетача, обишли су неколико породица са три и више деце (уручени су им поклон пакети) а плану за новембар је такође са патронажном службом да се посете старији грађани у оквиру акције "За сунчану јесен живота".

Програм Светског програма за храну и МК за избеглице и расељена лица тече

уобичајено, само има измена у критеријуму за расподелу. ИХНС је обезбедио (подељено је пет шпорета, кревете, посуђе, постељину за најугроженије породице).

Црвени Крст Осечине је једна од 16 општина која ће код Фонда за подршку цивилном друштву Србије конкурисати за доделу програма који обухвата циљне групе, незапослени, деца, жене, особе са инвалидитетом, избеглице и расељени, мањинске и етничке групе (у локалној средини) и старије особе. Приоритетно ће бити укључене циљне групе са решавањем проблема и унапређење животних услова. У програм ће се укључити нека институција као партнер (СО-е, Дом здравља, Центар за социјални рад). Програм ће трајати десет месеци, а финасијска средства се крећу од 5.000 50.000 еура.

У плану је сарадња и са другим невладиним организацијама, израда пројекта за

Испраћена септембарска класа регрута

избегла лица. СА. ВЕСНИЦИ ЈЕСЕНИ речи председника со Душана

Испраћаји у војску, уз учестале свадбе и бербу шљива, у овом крају спадају у ред најпоузданијих весника долазеће јесени. Крајем августа, под шатрама широм општине, на не баш скромним гозбама, са раскошним менијем и громогласном музиком "уживо", родбина, пријатељи и комшије пожелели су регрутима са овог поручја срећан одлазак и лепе војничке дане у Војсци Србије и Црне Горе.

То исто, али на мало другачији начин, што је последњих година уобичајена пракса, учинили су и представници СО Осечина и Окружног Војног одсека. на пригодној свечаности у сали Народне библиотеке приређен је традиционални заједнички испраћај за 35 младића из ове општине, који су првих дана септембра обукли војничку униформу. После поздравних

владе Живорада Бојчића и заменика

Миловановића, председника општинске

о

ЦРВЕНОГ

Зашто су одрасли

измислили ратове

да децу плаше и

руше им државе. Црвени Крст помаже свима, у њему за сваког места има...

Сети се у невољи

друга постоји који

ће те схватити и

љубав ти вратити,..

Црвени Крст помаже свима, у њему за сваког места има.

Помозимо им опет да сањају и маштају срећни

да живе и животу да се радују.

Црвени Крст помаже свима, у њему за сваког места има.

Снежана Димитрић о)

команданта Војног одсека Ваљево, потпуковника Милорада Госпавића,

младићима је саопштен распоред по јединицама и подељен новац за пут. Д. Савић

Шта за мала места значи здравље и лечење најбоље се види за време верских празника. Баш на тај дан оне, углавном времешније житеље, стигну најчешће хроничне, а и све остале болести, па спас потраже код лекара.

Здфравствена амбуланта у Мојковићу једна је од ретких у доњој Рађевини. Својим услугама покрива велики број села и људи, и једна је од најважнијих од установа у месту. Смештена је крај самог пута Крупањ - Лозница, веома уочљива и лако доступна.

Медицинску екипу ове амбуланте чини невелика, али добро уиграна и врло професионална, "бела" дружина. Већи део људства долази са стране, углавном из Крупња. Годинама по свим (нејмогућим временским условима они стижу из матичне крупањске болнице. Иако у не баш адекватним условима, у јеку ласера и скенера, ови људи вредно раде са скромним иструментима и опремом, на опште

74

СТ НАД

задовољство болесника - и оних мало здравијих.

Централна личност свакако су лекари зубар. Лекара се променило много, а људи се лако навикавају и зближују са "својим докторима".

Зубар је, годинама, Живота Алексић, познат у широј околини по свом раду. Осим њих ту су и медицински техничар, као и лабараторија опремљена за узимање основних узорака. На спрату постоји и протетичка служба у склопу зубарске ординације, као и солидно опремљена апотека.

Тако овај сложни колектив годинама добро и вредно ради, навикнут на све могуће услове и околности, олакшавајући мештанима напорне одласке у Крупањ или Лозницу.

Пожелимо им срећан рад и што мање посла.

Славка АНДРИЋ

( ПЕНЗИОНЕРИ у)

У АКЦИЈИ

Пензионери у Осечини не могу баш да се похвале местима где могу да се окупе, забаве и друже. Осим организованих одлазака у Панчево и Острог није било ничега за њихову душу. Ових дана су организовали забаву.

Крајем октобра, у Дому културе Удружење пензионера је организовало забаву, Њих око 220 се окупило и уз вечеру и добру музику провели лепо и пријатно вече. |

Ми сада имамо око 228 чланова. Сви који су били заинтересовани могли су нам се придружити. Позвали смо пензионере из "Пецке из Ваљева - каже Паун Урошевић, један од организатора. Спонзор ове забаве је СО-е. Вече им је улепшало КУД "Крушик-Пластика" из Осечине низом својих занимљивих коре-

ографија. Хи

СА. пу