Podunavka Beograd

64

ланке у Влашкои, опетт> дрвена сђ патосомЂ, кон е виђеиа такођерљ 1834 л!.та, кадЂ е вода врло мала бмла, тако да е едно 12. фатЈи сува столла, а дал1> да е едно 8. ч>ат1и у води и по нвои човекЂ, до грла воду газећи, ишао; вмше кое солдати Влашки купагоћи се нашли су еданЂ штитђ Римск!и, кои се налази у Капетана Влашке регуларне воиске, Александра Качетурова, бмвшега пре у Рускои военои служби. Ниаге иакЂ врло мало ове ћупрш на узвмшеномђ мћсту налазе се развалине Римскогђ града, а изђ брега ронећегЂ се изпадаго изђ дублг.ине кости човеческе необмчне величнне, и различне златне , сребрне и бакарне монете сђ различитима писменима а и сђ ероглкФима. 4. На десномЂ брегу Дунава у Бугарскои ВБшге села Каланлика и Бошлле; ту се налазе тако названи одђ простоте иидовски дућани, признакЂ темелл одђ ћупр1е, одвећЂ старе и особитммЂ матер !лломЂ креченммЂ зидане, а одђ нћ ниже дућани чудесно иззидани; ту е водила калдрма у Дуна†идућа одђ 40 Фат1и одђ плоча бћлога камена, а внђаго се различите ствари на подоб1е колача одђ камена или окаменћне. 5. Ниже ушћа рћке Искра на десномв брегу Дунава напрама села Челеи у Влашкои; такођерЂ дрвена е бмла , а како сђ едне тако и сђ друге стране бмо е градЂ и превелика варошв Римска, одђ чега развалине иданасЂсевиде; различити нонци и штатуе Римске такођерЂ се налазе. ЛгобителЂи и изпмтателви старине, ако бм пожелили о ВБшге наведенима ћупрјнма достаточно св1>д1 ,1пе имати , могу, ако не узвћруго свему вмше учинТ.ному примћчашго моме, и сами означена мћста видити и себе исвћтЂ увћрити; међутимЂ и то ћу примКтити, да има готово између сваке назначене ћупр^е и развалине 1 оштђ градова Римски, као и на врло многи м1>сти на десномЂ и левомЂ брегу Дунава одђ самогЂ Београда па до црногЂ мора, кое самЂ л у овомђ одстолшго видити могао; но шкода што јимђ се имена незнаду, а сгорега небм бмло, кадЂ бм се дознати могло. И .ни МомировићЂ.

НИСМА ЗНАМЕНИТМ СРБА. (Г. ЛКОВУ ЧОКРЛЛНУ.) Лшбезнип Синовче Господинт, Чокрлнт! Христост, се роди ! Л добро знамЂ , да ми нико и некаже, да сте се пм на мене разсрдили, што вамЂ нећу да пишемЂ одавно. За то Н1е добро напрасито лгобити; зашто, ко тако лгоби, онђ се ласно разсрди. Али да а знамЂ да ћете се вбх само разсрдити; л за то небм врло млого мар ^о, него се л 6 оимђ , да вм не пожалите на мене, и ово е, за кое много маримЂ и небм ни пошто бмо радЂ. Зашто бм л онда двоиномђ толико жа.110, и на васЂ и на мене: на вагл>, зашто безЂ великогх, узрока на мене жалите: а на мене, заштовамЂл и маленЂ узрокЂ даемЂ, да на мене жалите. За то дакле, за избТ.гнути при ови весели праздници свакога невеселн и жалћнл, ето вамЂ пншемв и авлнмЂ, да самг> Фала Богу све онако здравт> и задоволлнЂ, како ме знате, а бол1> не желимЂ. Само бм радЂ зиати, да сте и вбј здрави и спокоини, кое желимЂ одђ васЂ чути. И желимљ да вамЂ идућш новми годђ весело дође и прође и са свимђ слћдугоћима, докђ буде Болпа волн овде на землви време проводити. Поздравите ми наше лгобиме и прЈнтелћ, и будите ми увћрени, да самћ н ВашЂ У Бечу Декемвра 25. 1791. Праввш лгобнтелв Доситеи ОбрадовићЂ.

Н 0 В А К Н Б И Г А. Искуснип зе.пл/удклацг, Чича Срећко и н1гоеи сов%ти Србски .иЂ селлцмма у домоводству, землА' д$лпо, скотоводству, пчеловодству и свилод$лГн>. (Јдг А. Николића. I. Свезка. Н Бкограду, Печатано у Типографт Кклжества Србско†1844. •На 8-ку стр. 111.

Нздаио и печатаао

Ј чредпнк-Б М ијош ! II о п о в н ћ т>. у Праввте лста ен о и К н »> н г о п е ч а т н љ и у Београду,