Podunavka Beograd

За прочитавана у Москви скроент. е другш планЂ. ПроФессорг. е себи за цћлв поставш, да све Славене монограФически, едне за другииа промотри , и то е почео одђ Чеха. Нћгова учепостБ , нКгова ревноств и лгобавв кђ свему, што е Славенско, емствуе намЂ за добарЂ успћчЂ. Нћгови слушателБи особито га похвалгого. Прочитавгиш у Петрбургу по истомђ плану, као и у Москви, уређена су и на четири године разд^лћна: проч >ессорЂ почпнћ са прегледомђ го;кнм Славена , сђ ови прелази на Чехе и Словаке;. затнмв на Полаие и Лужичаие; у четвртои години заничатће се сравненЈемЂ граиатике ев!го Славенгки нар1.'оа. У езмкословномђ или ФилологическомЂ смотренЈго особито иогкемо одђ нЈ.га нзредна, оштроумна, и строго на достонаметности основана сачинешн очекивати. Међу свима новшмђ Филолозима ПреисЂ безЂ свакогЂ противор1.*11н прво мЂсто заузима. У Харкову дрше се прочитаванл по истомђ уређенго , ал' сравнителне граматике нема тамо; но на м !:.сто ове, труди се проФессорЂ побудити впимшпе благородства за народноств и народио кнЂижество. БерлииЂ, ПожунЂ, Вратислава, КазанЂ. Лнписка , Москва , ПаризЂ , ПетрбургЋ , Хар1;овЂ, већЂ имаго Славенска прочнтавани; Дорпатт,, К1свђ , ШежипЂ, Одееа, ЛрославЂ, Варшава и Познаш., ПрагЂ и Пешта, ЗагребЂ и БеоградЂ,*) БечЂ и Л вовђ очекуго 1и. •— КадЂ ли ће се ова очекивапи испуниги? —• Испунитће се, кадЂ се ново Славеиско племе бол1н уразуми и изобрааи, н кадЂ себе самогЂ болК позиа, па ће и разговетно изказати свон теженн и свои духЂ. Но кое е упра†то ново нлеме? 6 л' гонила младића, кои узвмшеноств и славу Славена, н!>хову храбростг., ш.10ва дћла, н &10 вђ мучепическји вћнацЂ у прошлости, и вћнацЂ безсмрт1л у будућносш траже? кои се труде показати, за што се надметати н како обходити, како се препирати и помиритн, шта лгобитн, шта ли мрзити вали?.. . та гомила виче н бори се, поћути за неко магновеше , и чуе се на ново радостљ, препнранл и борбе хипогеза н ватра иенарушекогЂ сиа. Сђ наукама се ов ј гомила пезадоволнва, она се сђ нвима занима

*) Опде в већт, Г. Др. Лнко ШаФарикт. почетаЕЂ учинјо. Приа. »•ћлт. прев.

ладнокрвно, или бћжн одђ нби као вукЂ одђ замке и гвожћа. Заиста ли ова гомила састав.1л ково племе Славена? .. Не. Такова гомила е тврда лгоска, у кого време скрмва то, што нго у животђ позмва. Оно племе, сђ коимђ се новђ животђ Славена започинћ, невиче, него споммнћ се свои напредака, неснажи се и ненадима суетнимЂ разглаголствама у часописима и своеслав !"емЂ , него се крћпи поммсломђ , да се душевна снага на дћланћ свикнути, задржати и развнтн мора. (Конацт. сл1>дуе.)

И С К Р И Ц Е. V. Твоа небмлше кошулл свилена, Крстителго властнми , али подђ оштриномЂ вуне гораше племенита дј ша, украшена танкимЂ ммслима. МедЂ лужк1н (шумск1и) рана твон бмнше, а не шећерЂ; нншга манћ, медЂ е и оно; као простЂ пукЂ жалостанЂ и онђ е одђ нашсга народа. Тврдо II сиромашно пнтанћ и5е ти сметало велика чувства. 6рЂ права крћпостг, и сладоств права заедпо долазе, заедно и оти,!,у. СиромахЂ бмшпе 1ованЂ светми , а .ш гласЂ нћго†далћ е допро, него толики кнезова, насићенБ1 са свима радостима живота. Ше оно што улази у тћло , него што нзлази изђ душе могућиоств в и дина ; тко се смће, неможе да виче. Ше ИсусЂ међу срдарима тралио крстителл свога, жуллива бмнше рука, коп се е подигнула надЂ нанлћпшимЂ одђ смнова човечја. Омђ е жив10 сђ медомЂ лужкнмЂ, жив'|о е доста, да посрами и ноплаши кралн иечистога, да види лгаш.ца божЈбга, да га прикаже свћту, и да свое име прослави ИсусовммЂ крозЂ царства и вћкове.

II 0 В Е К Н Б П Г Е. Пскусгшп земл1,д1>лац1, Чича СреАко и нкгови сов!јта Србски .пЂ селлци.иа у домоводству, зе.илкд&лГт, скотоводству, пчеловодству и свилодклпо. Одг А. Николића. II. Свезка. !Ј Шограду, печатаио у Типо'ерафт Кипжестеа Србскогг. 1811. — На 8 -л;у, стр. 148. Збирка разнг>1 полезпш пред.пета. Второ издагпв за годину 1844 скупго, превео и у редг ставго 1ованг ПетровЂ, Лрхиварт> и Регистраторг Суда Окр. Ееоградскогг. Трећа част&. Н Београду, у кншгопечатнм1 Пплжества Србсиогљ. 1814.— НаН-ку, стр. 155.

ЈГчредншп. М и л о ш ђ П о п о в н ћ ћ Издано н печатано у Правителственои Кннигопвча т*п и в ј БеоградЈ/