Pokret

280

покрет

Белгијанци |уједначени и одвећ самопоуздани, Швајцарци брзи и збунљиви сви одушевљени дивном жељом за, победом, која шретвара најневештије у створења способна, за, најдивније напоре,

Организација олимписког футбалског турнира

Грандиозна манифестација футбала на Олимпијади у Паризу одиграће се од 26. маја до 9. јуна на неколико терена париске престонице: Коломб, Першинг, Париски стадијон и др. Икраће се по принципу француске куше. Противници који ће се противставити једно другом биће одређени коцком. аЕ | а

Техничка контрола шоверена је једној комисији од шест чланова.

Шримењиваће се правила „Интернационал Борд“-а иу случају нејасности у тумачењу правила биће меродаван енглески текст.

Свака нација шријављује по један тим и може да шријави 22 играча,

Систем играња.

Играће се шо систему избацивања. Победноци првог круга играће међу собом по истом систему, одређујући шротивнике коцком. Тим који добије последњи мач биће кластран први; тим побеђен у финалу биће други. Накнадни мач између шобеђених у полуфиналу одредиће трећег и четвртог.

Сваки мач траје сат и по (два полувремена од по 45 минута) са одмором од највише 10 минута. У случају нерешене игре мач се продужује за тридесет минута (два полувремена од 15 минута). Ако не дође до резултата, мач се одлаже за доцније. Игралиште је димензије 110Х70 метара.

Све нације које учествују имају право да шријаве своје судије способне да руководе утакмицама. Судије и аутрихтере одређује комисија. У принципу судија не може руководити утакмицом ако је један од клубова ив његове земље. Свака земља може по својој вољи мењати састав свога тима. од једне утакмице до друге, чак и у случају ако треба. тонова. играти нерешени мач; могу се употребити само они играчи који су пријављени — 22 на броју. Сваки ће тим носити боје своје земље.

Први круг

Коцком је већ одређено које ће народности играти у штрвом кругу, а које не. Утакмице првог круга одржаће се 25. и 26. маја. Да би се добио парни број одлучено је да у првом кругу не игра 9 нација. То су: Холандија, Румунија, Бугарска, Ирска, Луксембург, Белпија, Египат, Летонија и Француска.

На дан 25. маја играће: Оједињене Драве против Естоније, Италија против Шпаније, Чехословачка, против Турске, Швајцарска против Литваније. Дан додније играће: Мађарска против Пољске, Лортугалија против Шведске, Југославија против Уругваја.

Тако ће првим кругом бити избачено седам народности, а седам победиоца играће се девет народности, које нису ушле у први круг по принципу Сопре де Етапсе.

Победник 2

Очигледно је да се од двадесет три пријављене #наРодности неке намећу више од других по својој вредности п да међу њима треба тражити ону која ће бити позвана, да на олимписку катарку истакне заставу своје земље.

Пре света треба елиминисати Румунију, Бугарску, Турску, Луксембурт, Југославију и Египат, који не могу очеКивати да туку шрвокласне клубове. Вероватно је, даље, да, ће затим бити елимисане Француска, Пољска, Естонија, Летонија, Литва, Италија, Португалија и Оједињене Државе, У борбеном реду остаће: Холандија, Белгија, Шакија, Мађарска, Шведска, Ирска, Чехословачка, Швајцарска и Уругвај. Вероватно је да ће у полуфиналу играти Чехословачка, Шпанија, Мађарска и Шведска. -

Тешко је, а поготову немогуће одредити победпоца у овако великом броју тимова од вредности, али се може претпоставити да ће се у финалу мерити Чехословачка са Мађарском или Шпанијом и да ће Чехословаци бити победиоци највеће футбалске манифестације која је икада била организована. Н.

ШАХ | УТАКМИЦА БЕОГРАД-РИМ

На, предлог нашег одличног шахисте Г. Ј. М. Овадије, адвоката, отпочела је шаховска утакмица између Београдског Шах Клуба и Шаховске Академије из Рима (Ассадепиа Котапа

Пер Зсасећ | Е.) Играће се истовремено две партије путем кореспо-

хинипо(ош Абделеи мемев( 8 'АмивоГ момокпнедф ви огипног потеза износиће највише осам дана. Она страна која, добије утакмицу примиће од супротне стране као награду једну скуподену народну рукотворину, те 5

Шриликом играња сваки члан 5. Ш. К. имаће право саветовања, а одлуке ће доносити нарочити одбор од петорице чланова. Предлози и примедбе ће се скушљати да се по завршетку утакмице објаве у засебном издању. За време трајања утакмице неће се пуштати у јавност коментари поједиих потеза због тајности комбинација. Утакмица ће трајати 8—12 месеци, што зависи у главном од брзине поштанског саобраћаја. Београдски Шах клуб је већ послао први потез за белее2 е4 и очекује одговор.

ШАХИСТИ НА ОЛИМ „ИЈАДИ

На овогодишњим олимпијским утакмицама. у Шаризу одржаће се и међународни шаховски турнир на коме ће придуствовати најбољи аматерски играчи оних народа. који већ имају право учешћа на спортским утакмицама, Турнир ће се одржати у времену од 13.—20. јула т.г. Награде ће се састојати из медаља и диплома. Наши шахисти могу добити сва. потребна обавештења од секретара, „Југословенског Шаховског Савеза“ у Загребу, коме треба слати и пријаве за учествовање најдаље до краја овог месеца.

Како наш савез не располаже шотребним материјалним срествама, то ће ученици сами поднети све трошкове. Разуме се да наши преставници, ако их буде било, неће престављати најбољу снагу наших шахиста, стога што они који су најјачи неће моћи да оду због великих материјалних издатака.

СА СВИХ СТРАНА — У Петрограду (сада Лењинграду) одржан је двокружни турнир од 6 учесника, у коме је као победник изашао 2Тевенфиш са 8 и по бодова, не изгубивши ниједну партију.

— У Москви је завршен Јједнокружни мајсторски турнир на коме је учествовало 17 аматера. Назив мајстора добио је Григоријев са 14 п по бодова, Његов главни противник НенаРоков који је постигао само 11 и по бодова позвао га је на, мач који бе се (ускоро одржати, — Шрема најновијим извештајима у последње време јавља, се у Русији веома жив покрет за развијање шаховске уметности, У свим крајевима јављају се нови шаховски клубови, а оскудица у шаховима за, играње је врло велика. Р. В-ић

Ако се преттлатите на

ПОКРЕТ

1. Добијате целу годину „ПОКРЕТА“ (52 броја, преко 1000 страна) за 200 „Динара, док би вас, ако купујете на број, коштала 260 „Динара.

2. Осигуравате се против сваког евентуалног поску пљивања листа у Шоку годнце.

3. Сигурни сте да ћете сваки број добити, јер вам се може десити да књижар код кога купујете на број распрода све примерке а ми штампамо врло мали број примерака поврх онога потребног за наше претплатнике,

У вашем је интересу да што Пре постанете наш прешплатник. АДМИНИСТРАЦИЈА „ПОКРЕТА“

ПОКРЕТ

Политичка, Књижевна и Привредна смотра. РТзлази сваке суботе Претплага:

За годину дана 200 динара, за пола године 100 за четврт године 50 » Иностранство: За годину дана 400 динара.

>

Претплате слати Администрацији „Покрета“, Поенкареова 10.

Власник и уредник, МИРКО ЦВЕТКОВ