Policija

ПОЛИЦИЈА

БРОЈ 1 - 1 ЈАНУАР 1911 ГОД. _ ГОДИНА 2

Излази сваког Ти 15 у месецу

ТЕ Стан уредништва: Карађорђева 69. Цена му је: за годину 8 дин; за 6 ПБ а месеци 4 дин.; за 3 месеца 2 динара.

За иностранство : 10 круна годишње.

Власник и одговорни уредник: Васа Лазаревић

Управници великих страних престоница

Биће од интереса за наше читаоце ако изнесемо фотографије и кратке податке о управницима великих европских престоница, који су одликовани да стоје на челу најпознатијих европских полиција и да заузму најделикатнија места у полицијској струци. Говорећи о њима, њиховом дугом остајању на тим положајима, и о великом ауторитету, који уживају код тамошњег света — нама је, у исто време намера, да укажемо на узрок те код наших власти нема ауторитета. Јер док је код њих сасвим обична појава да један шеф остане на једном положају читав низ година, дотле код нас управници просечно једва ако остану годину дана и ако се пре може рећи да је положај тамошњих управника више политички него наших.

У овоме броју доносимо фотографије управника : париске, бечке, петроградске и берлинске полиције, које смо већином добили користећи се њиховом љубазношћу.

Пема поситурно ни једног полицијског чиновника у свету, који је толико познат и који је толико популаран, као што је садашњи управник париске полиције Луј Лепин.

Његово је име можда у Француској звучније и од већег · ауторитета него и име самог Председника Француске Републике.

Луј Лепин је на положају управника од 11. јула 1893. год. с прекидом од непуне две године, а дошао је са места помоћника управника, које од истог времена непрестано заузима његов садашњи тако исто заслужни помоћник Лоран, о коме је било речи у нашем листу.

Непрекидна борба и старање за ред и мир у једној од најнемирнијих великих европских престоница није могла ни до данас да умори овога енергичног, неисцрпно активног и за

ПОЛИЦИЈА 1