Policija

_ПОЛИНИЈА

БРОЈ 3 1 ФЕБРУАР 1911 ГОД. _- ГОДИНА 2

Излази сваког : и 15 у месецу

Стан уредништва: Карађорђева 69. Цена му је: за годину 8 дин; за 6 == месеци 4 дин, за 3 месеца 2 динара. За иностранство : 10 круна годишње.

Власник и одговорни уредник : Васа Лазаревић

Господин Дев

Слика, коју овде доносимо, јесте слика Господина Валтера Дева, досадашњег шефа тајне полиције у Лондону, онога Дева, славног и у Енглеској и на континенту, за чије име и најмање лондонско дете зна, Пре врлократког времена, Господин Дев се повукао са свога досадашњег положаја, у миран живот, и та нам се прилика учинила згодном, да и наше читаоце упознамо са именом овога великог полицајца. А оно што чини Господина Дева великим није само његов велики дедективски таленат, већ и велика истрајност и силна воља за радом.

Него да почнемо с његовим животом. Господин Валтер Дев, инспектор тајне полиције у Лондону, који се сада, после 29 година, тешке и заморне службе, повлачи у миран живот, родио се пре 47 година. Школу није волео, па је зато још у својој тринаестој години ступио код једног Лондонског адвоката, као писар, Тај је адвокат имао веома много посла с нижим криминалним судовима, тако да је то за младога Дева била веома згодна прилика, да се јаче заинтересује за криминалистику и полицију. Случај је хтео, да је доцније баш у томе кварту дошао и за инспектора дедектива. Као адвокатски писар, Дев нијеостаодуже од 2 године.

После тога је потражио службу на железници, где је остао до своје 1д-те године, гајећи увек у срцу симпатије према полицијској служби, од које се, што је интересантно, веома плашио.

У то доба окушао је срећу и јавио се за полицију с мало наде на успех због свога младалачкога изгледа,

Изненађен је био, кад је срећно прошао лекарски преглед и кад је био примљен у 10-ој дивизији, 12 Јула 1882. Његов шеф Г. Фојнет, кога се Дев не може довољно да нахвали, први је био

ПОЛИЦИ ја Е 5