Policija

· ПОЛИНИЈА

БРОЈ 6 - 15 МАРТ 1911 ГОД. —__ ГОДИНА 2

Излази сваког Е иу) месецу

Цена је: за годину 8 дин; за 6 _ месеци 4 динљ за 3 месеца 2 динара. За иностранство : 10 круна годишње.

Стан уредништва: Карађорђева 69.

Власник и одговорни уредник: Васа Лазаревић

дграда за управу града Београда | ___ и полицијске реформе

Једно веома важно питање, којим се у последње време наша јавност бавила, било је питање о подизању јавних грађевина у Београду. И Држава и Општина дошли су, ипак, до уверења, да више не иде с досадашњим сељакањем јавних надлештава по приватним зградама, које, и ако преплаћене, не могу да подмире стварне потребе надлештава. Те би грађевине учиниле, да српска престоница и по лепоти и солидности својих грађевина и по својој унутарњој вредности уопште одговори својој природној лепоти и положају. Држава и Општина морају у том дати примера и подстрека појединцима, као што је то урађено са Софијом, која је само за последњих неколико година постала а лепа и модерна велика варош.

Но, у колико је за похвалу што су држава и општина, ма и овако касно, приступиле решавању овог питања, у толико је за жаљење, што ни једна ни друга нису водиле рачуна и о неопходној потреби за подизање полицијске зграде у Београду.

Ако се не може замерити јавним гласилима, што не знају за ту потребу, као нпр. што архитекта г. Влад. М. Поповић у иначе стручним и пажње достојним чланцима „Државне грађевине“ у „Новом Времену“ тражи да се подигне 25 државних грађевина, где су ушле и зграде за Берзу и Коморе, разне музеје, Уметнички Павиљон, Музички Дом и т. д. само не и зграда за Управу града Београда, то не може бити исти случај и са државом и општином, јер је и једној и другој чињено више званичних представака у том правцу. Па, ипак, нити је њено подизање пред-

ПОЛИЦИЈА НЕ